Τρίκαλα: Τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από αύριο λόγω κορωνοϊού

Τρίκαλα: Τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από αύριο λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
Τρίκαλα: Τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από αύριο λόγω κορωνοϊού
0

Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μετά τα κρούσματα του κορωνοϊού, που καταγράφηκαν.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία, ο Νίκος Χαρδαλιάς, εκτός από τα έκτακτα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο στην Αττική, ανακοίνωσε ότι για το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

- απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και

- ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές που στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν:

- οι Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Πάρου (συμπεριλαμβάνεται η Αντίπαρος) καθώς και

- οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Τα στοιχεία

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση αυτή στην στιγμή στη χώρα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν 4.089 ενεργά κρούσματα, που είναι απομονωμένα μαζί με τις επαφές τους, εκ των οποίων τα 1.829 στην Αττική.

Στις πύλες εισόδου, από την 1η Ιουλίου που άνοιξε ο τουρισμός εντοπίστηκαν 1.093 κρούσματα, ενώ έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

o Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 13.240 κρούσματα εκ των οποίων σήμερα τα 4.089 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ' οίκον τόσο εκείνα όσο και οι στενές επαφές τους. Επιπλέον, 1.573 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 7.273 ανάρρωσαν κατ' οίκον.

Από την 1η Ιουλίου (την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας) έως τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.093 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Οι έλεγχοι

Για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν επιβληθεί, από την 1η Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς 280.538 έλεγχοι, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 11.233 παραβάσεις (ποσοστό 4%) και επιβλήθηκαν 12.200 πρόστιμα συνολικού ύψους 4.806.940 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.945 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/ τ.μ. και 357 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, έμφαση δίνεται και στην προστασία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί 56 έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 36.000 ευρώ.

Ειδικά σε περιοχές με έντονα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον δειγματοληπτικοί και όχι διοικητικοί έλεγχοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, από την 1 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί, 2.383 επιπλέον στοχευμένες δειγματοληψίες σε δεκάδες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε 10 Περιφέρειες της χώρας.

«Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς μια μεγάλη διασπορά του ιού στην Αττική αντιλαμβανόμαστε όλοι την έκταση του προβλήματος που θα δημιουργούσε» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε:

«Μέχρι να έχουμε το εμβόλιο, θα πορευόμαστε έτσι. Πρώτο μέλημα στις αποφάσεις είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ