Κορωνοϊός: Ανησυχητική για τους επιστήμονες η καμπύλη νόσησης - Τι δείχνει το Rt στο 0,72

Κορωνοϊός: Ανησυχητική για τους επιστήμονες η καμπύλη νόσησης - Τι δείχνει το Rt στο 0,72 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η κατάσταση είναι κρίσιμη ως προς την περίοδο που εμφανίζεται η αύξηση κρουσμάτων covid-19, διότι ακολουθεί η φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, τόνισε χθες, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών  Χαράλαμπος Γώγος

Ωστόσο, όπως είπε, η στιγμή είναι κατάλληλη για να θέσουμε σε εφαρμογή ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του κορωνοϊού σε αυτή τη φάση

Ανησυχητική η καμπύλη νόσησης 

Ως προς τη  διασπορά του ιού, ο κ. Γώγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είπε ότι αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτό που βλέπουμε - και αυτός είναι ένας λόγος που τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία (χρήση μάσκας) ενώ πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι και η συμμόρφωση συνολικά με τα μέτρα προστασίας. Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών, ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε" είπε.

Στα 39 έτη ο μ.ο. των κρουσμάτων

 

Όπως επιβεβαιώνει, άλλωστε, η 13η Έκθεση Προόδου Covid-19, «επιδεινούμενη» χαρακτηρίζεται η τάση της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την περίοδο 27 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου, με τον μέσο όρο ηλικίας των διασωληνωμένων να έχει μειωθεί στα 39 έτη.

Στην έκθεση που περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα, τα τεστ, αλλά και την πληθυσμιακή κινητικότητα και τον άξονα της οικονομία, με πίνακες και γραφήματα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες.

«Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη».

Η έκθεση κατέγραψε, μεταξύ άλλων, σταθεροποίηση των κρουσμάτων και βελτίωση του Rt, με πτώση στο 0,72, από το 0,85. Το Rt δηλαδή σταθερά παρέμεινε κάτω από 1 πράγμα που δείχνει ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό κολλάει λιγότερα από ένα άτομα.

«Το Rt εκτιμάται σε 0,72, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη έκθεση. Τα υψηλά διαστήματα εμπιστοσύνης οφείλονται στον σχετικά μικρό, μέχρι πρότινος, αριθμό ημερησίων κρουσμάτων και στην πολύ υψηλή ποσοστιαία μεταβλητότητα που επιφέρουν έστω και μικρές αυξομειώσεις στον απόλυτο αριθμό. Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση (μείωση) του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μια επαφή. Συνεπώς, οι πρόσφατες συρροές κρουσμάτων, που εντοπίζονται σε κάποια clusters, υποδεικνύουν ότι η πορεία της επιδημίας επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού επαφών. Κατά συνέπεια, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση».

Μεγάλη παγκόσμια διασπορά

 

Όπως τόνισε ο καθηγητής, η διασπορά του ιού καταγράφεται μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, αναφερόμενος στα πάνω από 26 εκ. κρούσματα και 830.000 θάνατους, αλλά και η μερήσια κατανομή, που είναι πάνω από 400.000 κρούσματα και 10.000 θανάτους παγκοσμίως.

Αναφέρθηκε στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ευρώπη και το βασικό όπως είπε, είναι ότι υπάρχει μια καινούργια έξαρση, δηλαδή ένα δεύτερο κύμα στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Όλο αυτό το φαινόμενο στην Ευρώπη, σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του Μαΐου και βεβαια στην σχετική χαλάρωση και έλλειψη συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ