Εύβοια: Ζημιές σε περισσότερα από 3.000 σπίτια - Οι εκτιμήσεις Λέκκα για τα αίτια

Εύβοια: Ζημιές σε περισσότερα από 3.000 σπίτια - Οι εκτιμήσεις Λέκκα για τα αίτια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Πάνω από 3.000 σπίτια στην Εύβοια έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ευθύμη Λέκκα, προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ο οποίος έχει μεταβεί στην περιοχή. 

Αναφορικά με τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι ανάμεσά τους και ένα βρέφος, ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία. Για τα Πολιτικά ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ούτε προβλήματα δόμησης αλλά και ούτε άλλα ζητήματα, όπως μπαζωμένα ρέματα, για να δικαιολογούν την ένταση του φαινομένου, ενώ, με τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», χαρακτήρισε ως «αστάθμητο παράγοντα» την κλιματική αλλαγή.

Εύβοια: Ζημιές σε περισσότερα από 3.000 σπίτια - Οι εκτιμήσεις Λέκκα για τα αίτια Facebook Twitter
EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΑΣΠ, σε Ψαχνά και στο δέλτα του ποταμού Λήλα, υπάρχουν προβλήματα άναρχης δόμησης αλλά και φωτιές από προηγούμενα έτη, που όμως δεν δικαιολογούν απόλυτα τα όσα συνέβησαν. Ειδικά για τα Πολιτικά, τόνισε πως «έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεράστιες ζημιές από μια μικρή λεκάνη υδρολογική, η οποία δεν έχει καεί ποτέ στο παρελθόν. Μέσα σε κάθε λεκάνη θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις επικίνδυνες περιοχές. Εκτός από την έντονη βροχόπτωση, άλλες αιτίες είναι η μορφολογία του εδάφους και οι διαφοροποιήσεις αυτού, όπως και η φύση και η μορφή του υδρογραφικού δικτύου».

«Έχουμε να κάνουμε με μια εκτεταμένη καταστροφή. Οι τρεις λεκάνες απορροής έχουν μια έκταση των 400 τετραγωνικών χιλιομέτων. Είναι η λεκάνη των Ψαχνών, των Πολιτικών και του Λήλαντα ποταμού. Σε κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετική εικόνα και διαφορετικά αίτια πρόκλησης των καταστροφών. Υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία εκδηλώθηκαν για παράδειγμα στα Ψαχνά, καθώς είχαμε πέρυσι και πρόπερσι δασικές πυρκαγιές, ενώ στη λεκάνη των Πολιτικών δεν είχαμε» ανέφερε προσδιορίζοντας ως κύριο αίτιο τη βροχόπτωση που ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, τα 300 χιλιοστά βροχής, τα οποία καταγράφηκαν σε ένα μόνο εξάωρο, αντιστοιχούν με όσο περίπου βρέχει όλο το χειμώνα στην Αθήνα. 

Εύβοια: Ζημιές σε περισσότερα από 3.000 σπίτια - Οι εκτιμήσεις Λέκκα για τα αίτια Facebook Twitter
EUROKINISSI

Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία


Εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε για την τραγωδία στην Εύβοια, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά οκτώ άτομα από τη φονική κακοκαιρία. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας θα διενεργήσει έρευνα σε κακουργηματικό βαθμό για το αδίκημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», ενώ ο πταισματοδίκης της περιοχής θα διερευνήσει εάν προκύπτουν παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Μάλιστα, αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα – μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή του κ. Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»/ΤΑ ΝΕΑ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ