Αιγαίο: Σημάδια αποκλιμάκωσης - Τουρκικά πλοία αποσύρονται (πληροφορίες)

Αιγαίο: Σημάδια αποκλιμάκωσης - Τουρκικά πλοία αποσύρονται (πληροφορίες) Facebook Twitter
Πληροφορίες για αποκλιμάκωση στο Ανατολικό Αιγαίο - Αποσύρονται τουρκικά πλοία
0

Επιστρέφουν στη βάση τους τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, που βρίσκονταν στο Ανατολικό Αιγαίο μετά την τουρκική NAVTEX την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Τις ίδιες πληροφορίες περί αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, μεταδίδει και ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha»,  που αναφέρει ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τα σημεία που είχαν αναπτυχθεί, σε μία ένδειξη άμβλυνσης της έντασης.

Η κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Η περιοχή, η οποία δεσμεύτηκε από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Μέχρι στιγμής, το σεισμογραφικό Oruc Reis, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμανιού της Αττάλειας.

Ερντογάν: Ή βγείτε στο πεδίο ή αρχίστε τις διαπραγματεύσεις

Επιμένει στη σκληρή ρητορική ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία μόλις μέρα μετά την πρώτη μουσουλμανική στην Αγία Σοφία.

Σε ομιλία του για τα εγκαίνια δρόμου στην Αμάσια, όπως μεταδίδει τo sigmalive.com, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στο έδαφος και τους φυσικούς πόρους κανενός αλλά «δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

 

«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα.

Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις.

Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Σχετικά με τα βήματα που κάναμε στο θέμα της χρήσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πέραν κάποιων φαινομενικών αντιδράσεων γενικά γίνονται αποδεκτά με σεβασμό. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες η αιτία που κάποιες χώρες προκαλούν μεγάλο θόρυβο, δεν είναι η Αγία Σοφία και η ανατολική Μεσόγειος αλλά στην πραγματικότητα το τουρκικό έθνος και η παρουσία των μουσουλμάνων σε αυτή την περιοχή», ισχυρίστηκε.

Για την εξωτερική πολιτική της χώρας του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Alpha/Πρώτο Θέμα/sigmalive.com

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ