Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη - Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με «αντιNAVTEX»

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη - Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με «αντιNAVTEX» Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπου μεταξύ άλλων την ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις. 

Σύμφωνα με σημερινό δελτίο τύπου, «η κα Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε από την πλευρά του την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα απάντησε στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την NAVTEX, υποστηρίζοντας πως το σημείο στο οποίο θα μεταβεί το πλοίο ΟRUC REIS βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ότι το πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που στο παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί και άλλο πλοίο της Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε προ ολίγου η ΕΡΤ, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με δική τους «αντί-Navtex». Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, η NAVTEX της ελληνικής και και της κυπριακής πλευράς, δεσμεύει την ίδια περιοχή με την τουρκική. 

H τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες, από σήμερα 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου. 

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν καταπλεύσει ήδη ελληνικά πολεμικά πλοία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας «θα είναι μονόδρομος».

Η πλειονότητα του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο είναι σε ετοιμότητα και άδειες έχουν ανακληθεί. Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται επίσης μονάδες του στρατού ξηράς. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες σε αμφισβητούμενα ύδατα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά το τηλεφώνημα ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ