Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα - Επιμένουν στη μάσκα οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα - Επιμένουν στη μάσκα οι ειδικοί Facebook Twitter
0

Έντονος προβληματισμός σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές έχουν προκαλέσει τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, κυρίως λόγω της άφιξης τουριστών σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων προστασίας.

Στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί για τα «ορφανά» κρούσματα που δεν συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό ή κάποιο γνωστό κρούσμα. 

Οι δυο τομείς, στους οποίους θα δοθεί έμφαση, αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους, ενώ τονίστηκε επίσης η ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

«Δεν μπορεί περιφέρειες και δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός, ενώ ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα - Επιμένουν στη μάσκα οι ειδικοί Facebook Twitter

Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι ειδικοί επιμένουν για υποχρεωτική χρήση μάσκας

Με τα κρούσματα να αυξάνονται στα νησιά, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικοί τόνισαν εκ νέου την ανάγκη για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

«Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες», σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος ανέφερε επίσης «ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00, όχι όμως σε καθημερινή βάση». «Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική», είπε χαρακτηριστικά.

Μειώθηκαν χθες τα νέα κρούσματα, αυξάνονται στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 27 νέα κρούσματα, αισθητή μείωση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες (31 λιγότερα από την Τρίτη), ωστόσο ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως τα περισσότερα είναι εγχώρια και αφορούν κυρίως την Αττική.

Από τα 27 συνολικά κρούσματα, τα 9 ήταν εισαγόμενα, ενώ 8 ήταν αυτά που εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, που την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Θεσσαλονίκη (5), Ξάνθη, Καστοριά, Πάρος (από 1) και Γρεβενά (2) είχαν επίσης επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα Γρεβενά μάλιστα να έχουν τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται στην περιοχή Κηπουρειό, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση και εξέταση των κατοίκων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM