Γώγος: Μια πτήση με 20 κρούσματα μπορεί να «κοκκινίσει» αυτόματα την πόλη

Γώγος: Μια πτήση με 20 κρούσματα μπορεί να «κοκκινίσει» αυτόματα την πόλη Facebook Twitter
0

Ως «μεγάλη πρόκληση» χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας για τουρίστες από «πράσινες χώρες» ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στο χαρτί επάνω έχει σχεδιαστεί πολύ καλά, το θέμα είναι πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη γιατί είναι αρκετά δύσκολο, αρκετά πολύπλοκο αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Το σύστημα με το QR όπου στοχεύουμε έναν τουρίστα ο οποίος έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει κορωνοϊό, όπως αντιλαμβάνεστε, ίσως ήταν η καλύτερη λύση για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα περισσότερα κρούσματα». 

Ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και επεσήμανε ξανά τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συχρωτισμού. «Ένα κρούσμα είναι διαφορετικό να βρεθεί ανάμεσα σε άλλα πέντε, της οικογένειας του ή των φίλων του, και αλλιώς να βρεθεί σε ένα άλλο μέρος με συγχρωτισμό (...). Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ο κόσμος και οι επαγγελματίες πρέπει να το καταλάβουν για να μην έχουμε μη αναστρέψιμες καταστάσεις», είπε. 

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα. «Αν είναι πολλοί και διεσπαρμένοι θα γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στην Ξάνθη, αναγκαστικά μέτρα περιορισμού (...) αν τα κρούσματα είναι σε μία περιοχή μεταξύ φίλων ή μιας οικογένειας τα πράγματα είναι πιο απλά». 

«Το βασικό είναι να γίνεται άμεση διάγνωση», σημείωσε. 

«Το καμπανάκι χτυπάει και με ένα κρούσμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι η δουλειά μας τώρα. Να βουτήξουμε το πρώτο κρούσμα και να το αντιμετωπίσουμε σωστά. Και για τον ίδιο (...) και για να κάνουμε την ιχνηλάτηση που χρειάζεται γιατί αυτό μπορεί να δείξει ότι υπήρξε σημαντική διασπορά (...). Εξαρτάται από το σημείο που θα βρεθεί το κρούσμα μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα». 

«Πάνω από πενήντα κρούσματα πάντως, είναι θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει αν τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών.

«Δηλαδή αν έχουμε μια πτήση που φέρνει 20 κρούσματα αυτόματα η πόλη που έρχεται μετατρέπεται σε ''κόκκινη''», τόνισε ο κ. Γώγος. «Εμείς ως Ελλάδα κοιτάμε καθημερινά τα δεδομένα από τις χώρες που έρχονται οι τουρίστες». 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ