Χαράλαμπος Γώγος: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και σε ανοιχτούς χώρους

Χαράλαμπος Γώγος: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και σε ανοιχτούς χώρους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού και στους ανοιχτούς χώρους προειδοποίησε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος έκανε αυτή την επισήμανση με αφορμή την αυξημένη κίνηση και την πώληση take away ποτών που παρατηρήθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας τις προηγούμενες ημέρες. Ο καθηγητής σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τον ενθουσιασμό του κόσμου, μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί.

«Ζούμε τις ημέρες του μεγάλου ανοίγματος, κάτι που δημιουργεί υπεραισιοδοξία και ενθουσιασμό. Είναι δικαιολογημένο να θέλει ο κόσμος να ξαναζήσει όπως πριν και η διάθεση όλων είναι να βγει στους δρόμους, λόγω των εξαιρετικών επιδημιολογικών δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε αρχικά ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου.

«Επικρατεί η ιδέα ότι στον εξωτερικό χώρο δεν μεταδίδεται ο ιός. Πραγματικά, είναι μικρότερη η μετάδοση. Αλλά σε αυτούς τους χώρους, που οι άνθρωποι είναι σε απόσταση 30-40 εκατοστών, ο ιός μεταδίδεται», προειδοποίησε ο καθηγητής αναφερόμενος στις εικόνες των τελευταίων ημερών.

«Πρέπει να λείψουν αυτές οι εικόνες. Δεν είναι καλές ούτε για πριν από τον κορωνοϊό. Δεν χρειάζεται να υπάρξουν κρούσματα και διασπορά σε έναν τέτοιο χώρο για να βάλει μυαλό ο κόσμος. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Ας το αποφύγουμε. Ας κρατήσουμε τα κεκτημένα», υπογράμμισε.

«Απειλή δεν είναι το άνοιγμα των δημοτικών, αλλά αυτές οι καταστάσεις»

Ο Χαράλαμπος Γώγος έκανε και μια σύγκριση αυτών των εικόνων με τις ανησυχίες που εκφράζονται για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων και όπως όλα δείχνουν τα δημοτικά σχολεία- αλλά και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί- θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

«Η υγειονομική κατάσταση είναι τέτοια που επιτρέπει να ανοίξουν ασφαλώς τα δημοτικά σχολεία», είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής. «Υπάρχουν οι ενστάσεις ότι τα παιδιά δεν μπορούν να συμμορφωθούν, αλλά τα ίδια παιδιά κυκλοφορούν και έξω. Το ρίσκο υπάρχει πάντα, αλλά δεν υπάρχει αυτό που είδαμε με τη συνάθροιση του κόσμου στους δρόμους. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η εκκίνηση των δημοτικών σχολείων αποτελεί απειλή... Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να ελεγχθούν πιο πολύ», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις συναθροίσεις σε δρόμους.

Για αυτό το ζήτημα, ο κ. Γώγος υπογράμμισε τον κίνδυνο που κρύβουν τέτοιες συγκεντρώνεις, κάνοντας λόγο για «μια μη επιτηρούμενη διαδικασία που είναι πολύ επικίνδυνη».

«Σε αποστάσεις μικρότερες του μισού μέτρου ο ιός θα μεταδοθεί κι ας είναι ανοιχτός ο χώρος. Αν εμφανιστεί ένα κρούσμα σε αυτούς τους χώρους, θα μεταδώσει τον ιό σε μεγάλο αριθμό. Έχουμε δει στο εξωτερικό με το άνοιγμα τέτοια φαινόμενα, που ένας μπορεί να μεταδώσει σε 80 άτομα τον ιό, σε έναν χώρο που μετά δεν μπορείς να κάνεις ιχνηλάτηση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM