Τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα της ανεργίας

Τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα της ανεργίας Facebook Twitter
46

Παρότι η ανεργία βρίσκεται στο 27% το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανεύρεση του κατάλληλου προσωπικού είναι αυξημένο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι και φτάνει το 38%.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της ManpowerGroup, το συγκεκριμένο ποσοστό καταδεικνύει ότι υπάρχει στην ελληνική αγορά εργασίας  μεγάλο έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%).

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 751 εργοδότες, από όλους τους τομείς της οικονομίας, οι 10 θέσεις στις οποίες αυτοί αντιμετωπίζουν τις μεγαλύερες δυσκολίες για να τις καλύψουν είναι:

1. Επαγγελματίες Πωλητές

2. Υψηλόβαθμα Στελέχη

2. Τεχνικοί 3. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες

4. Προσωπικό Εξυπηρέτησης & Υποστήριξης Πελατών 

5. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες

6. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα

7. Προσωπικό ΙΤ

8. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη

9. Διευθυντές Πωλήσεων

10. Μηχανικοί.

Οι θέσεις με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης, σύμφωνα με έρευνα της ίδιας εταιρίας το 2012 ήταν:

1.  Επαγγελματίες Πωλητές,

2.  Τεχνικοί,

3.  Εξειδικευμένοι Τεχνίτες,

4. Υψηλόβαθμα Στελέχη,

5.  Επόπτες,

6.  Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη,

7. Διευθυντές Πωλήσεων,

8. Μηχανικοί,

9. Προσωπικό ΙΤ,

10. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα.

Οι κυριότεροι τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ταλέντου, σύμφωνα με τους έλληνες εργοδότες, είναι η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

46

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
δε λέω σωστά τα σχόλια και συμφωνώ πως η εργοδοσία στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη ! ΌΜΩΣ γιατί τόση γκρίνια ? Οι εργοδότες δεν είναι οι πατεράδες μας , οι θείες μας κτλ που μας τάιζαν τόσο καιρό ?Το θέμα είναι απλό , αν δε βρίσκεις εργοδότη που να ικανοποιεί τις προσδοκίες σου και τα όνειρά σου , γίνε εργοδότης του εαυτού σου ! Δημιούργησε , πάρε ρίσκο , δάνεια , μετανάστευσε , γύρισε γη και ουρανό και δε θα χαθείς ! Αλλά είναι το τι αντέχει ο καθένας και δυστυχώς η αλαζονική γενιά του 78-80 ( και όχι τ πολυτεχνείου ) μας έκανε βλαμένα βολεμένα εκτός δημιουργίας και η μαμά φρόντισε ο γιόκας να μην πάρει ποτέ κανένα ρίσκο οπότε γιατί να το κάνει τώρα ?Είναι η ζωή μας ρε γαμώτο καλύτερα να πεθάνεις από την πείνα και μαχώμενος παρά να ζεις για να δουλεύεις για 500 ευρω ! ΞΥΠΝΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
1. Αυτοί που μας τάιζαν τόσο καιρό ήταν επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι γονείς μας, χαχαχα! 2. Ακριβώς επειδή τους ξέρουμε δεν τους εμπιστευόμαστε.3. Οι νέοι μεταναστεύουν. 4. Το να γίνεις ο εργοδότης του εαυτού σου ως αντίληψη είναι το νέο δημόσιο. 5. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι εργοδότες, δεν λειτουργεί έτσι η οικονομία.
1.συμφωνώ χαχα2.Και τι κάνεις γ΄αυτό ?3.ισχύει και μπράβο τους για το θάρρος τους να το κάνουν4. παρακαλώ ? που στηρίζεις τέτοια παραδοξολογία ?5.Δεν μπορόυν να γίνουν όλοι εργοδότες , ΕΤΣΙ λειτουγεί η οικονομία ΤΟΥΣ5*.Δεν μπορούν να γίνουν όλοι πάροικοι , δε λειτουργεί έτσι η οικονομία ΜΑΣ
Όχι μόνο δε μπορούν όλοι να γίνουν εργοδότες του εαυτού τους -όπως πολύ σωστά γράφεις-, αλλά και η επίσημη πλέον επιδίωξη των κυβερνώντων μας είναι η εξαφάνιση της ατομικής επιχείρησης και του ελ. επαγγέλματος (για λόγους που έχουν παραθέσει δημόσια)! Άρα τι λέμε τώρα...
Επειδή σε όλα τα θέματα-προβλήματα χρειάζονται δύο (It takes two) έτσι και εδώ δεν είναι οι "περίεργοι" άνεργοι, είναι και οι "πιο περίεργοι" εργοδότες.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μου:" Διευθυντικό στέλεχος με 20ετή εμπειρία (FAMAR, WELLA, SATO κ.ά.), με σπουδές στις ΗΠΑ, ετών 56, ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ"από το 2009 έχουν σταλεί 483 Βιογραφικά, με ελάχιστα Intrviews και καμία πρόταση. Προφανώς τα 56 χρόνια μου είναι το αποτρεπτικό. Όμως, το ερωτημα είναι τι είδους "ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ" ζητάνε;;;;;;;;;;
Μας δουλεύουν? Αυτές είναι ΚΥΡΙΩΣ οι θέσεις που απολύουν οι εταιρίες σήμερα στην Ελλάδα !! (και εδώ και 4 χρόνια!!!)Και δεν μπορούν να βρούν μηχανικούς, γραμματείς, διευθυντές πωλήσεων και πωλητές???Αμα ρίξεις μια πέτρα μεσημεράκι στα καφέ του Θησείου, θα πετύχεις καμμιά 20 τέτοιους άνεργους!?!?!?
Ψαχνοντας για δουλεια, ακομα και σε καφετεριες, ζητουν προϋπηρεσια.Που να την βρουμε την προυπηρεσια οταν κανεις δεν μας δινει μια πρώτη ευκαιρια?? Και απο προσωπικη εμπειρια,απο τις αρχες του 2013 το κονδύλι για τις φοιτητικες πρακτικες εχει χορηγηθει στο κρατος,ομως δεν εχει δοθει στα πανεπιστημια.Και απο καθηγητες που ρωτησα, δεν γινεται να κανεις πρακτικη χωρις να πληρωνεσαι.Που σημαινει οτι ουτε μεσω των σχολων θα εχουμε πια μια καποια 'προϋπηρεσια'.
Δίκιο έχετε αν μιλάτε για περιπτώσεις όπου σας προσφέρουν 500-600 ευρώ το μήνα, αλλά εμείς στην εταιρία μου ψάχνουμε προγραμματιστές, με κανονική ασφάλιση φυσικά, και μισθό πολύ καλό για τα δεδομένα (1000 ευρώ και παραπάνω, ανάλογα με την εμπειρία κάποιου), βάζουμε αγγελίες και δεν μας έρχονται βιογραφικά.Άρα έχει και κάποιο δίκιο η έρευνα! Δεν γίνεται..
Αν βάζετε αγγελία σε sites όπως καριέρα και τα συναφή, ίσως και να μην τις βλέπει κανείς ενδιαφερόμενος, γιατί θεωρούνται dumps αγγελιών.Επίσης, αν γράφει η αγγελία σας 'προγραμματιστής με μηχανάκι, γνώσεις βιβλίων β' κατηγορίας, cad, κάρτα ΟΑΕΔ και πελατολόγιο στον ιατρικό χώρο', δε θα έρθει κανείς.
Όχι δεν ζητάμε κάτι παράλογο, αλήθεια. Πάντως ναι, στην καριέρα βάζαμε αγγελία και σε ένα άλλο παρεμφερές! Τελικά ποιό site θεωρείται πιο σοβαρό για τετοια θέματα;
"και μισθό πολύ καλό για τα δεδομένα (1000 ευρώ και παραπάνω, ανάλογα με την εμπειρία κάποιου)"Το μόνο "δεδομένο" είναι ότι δεν βρίσκεται αυτόν που θέλετε! Άρα η 1η κίνηση που θα έπρεπε να κάνετε, είναι να ετοιμάζεστε να δώσετε υψηλότερο μισθό. Έχε υπόψη σου επίσης, ότι πολλοί υποψήφιοι για κάποια δουλειά, με το που βλέπουν σε αγγελία όπου να'ναι μάλιστα "ο μισθός είναι Χ ευρώ" δεν ασχολούνται καν. Και πολύ καλά κάνουν...
Να συμπληρωσω στον φιλο ποιο πανω,Ο πωλητης η τελος παντων οποιος ειναι στην ελευθερη αγορα δεν κοιταει αν εχειστερεψει το χρημα στην αγορα,βαζει το κεφαλι κατω και προσπαθει 30% παραπανω απο οτιτα προηγουμενα χρονια,και ευκαιριες υπαρχουν και δουλειες υπαρχουν και δεν ειναιαφελεια αυτο που λεω,εγω παραδειγματος χαριν ειμαι ασφαλιστης και παντα ψαχνω ατομανα δουλεψουν, να βγαλουν μεροκαματο οπως εγω,ιδου η ροδος ιδου και το πηδημα λενε!!!
Η έλλειψη ταλέντου έγγειται βασικώς στην ικανότητα του εργοδότη να διοικεί την επιχείρησή του, να κάνει σωστές κινήσεις, να επενδύει αντί να τρώει, να αξιολογεί τους εργαζόμενους και πολύ συχνά... να τους πληρώνει.Αυτό ισχύει κυρίως στο Ελλάδα.
'Οταν λέει πωλητές,αναφέρεται σε πλασιέ επί το πλείστον. Όχι πως είναι κακό, αλλα οι περισσότεροι πιο εύκολα θα πήγαιναν σε κατάστημα παρά απο πόρτα σε πόρτα. Εξυπηρέτηση πελατών..χμ.. Τηλεφωνικές εταιρίες,πωλήσεις τάδε αντικειμένου ,ενημερώσεις..κι αν πουλήσεις σε κρατανε. Γραμματειακή υποστήριξη γράφει η αγγελία..και σκέφτεσαι¨Επιτέλους μια κανονική δουλειά.Πας στη συνέντευξη και σου μιλάνε για γλάστρα παύλα γκόμενα παύλα βοηθό..
οι πλασιέ στην πλειοψηφία τουw πληρώνονται με ποσοστά(χωρίς καν βασικό μισθό), άντε τώρα να πουλήσεις πχ 50 ευρώ διαφημιστικό χώρο σε ένα ραδιόφωνο πηγαίνοντας πόρτα πόρτα, με δικό σου όχημα(και βενζίνη), (αν είναι για ιντερνετική διαφήμιση και δικό σου laptop)σε μια μικρή πόλη, για να πείσεις ανθρώπους και εταιρίες που έχουν ήδη σκάσει 50 ευρώ στον προηγούμενο καημένο πωλητή για να βγάλεις στην καλύτερη ένα 5%(πολλά λέω;)αλλά και για αυτήν την αγγελία ευχάριστος, κοινωνικός, ανταγωνιστικός, δημιουργικός, ευέλικτος κλπ κλπ έλεος...
Καταρχάς είναι το πρώτο μου post άρα καλώς σας βρήκα.Όσο αφορά το θέμα ο επαγγελματίας πωλητής είναι το παρόνκαι το μέλλον,καμιά εξάρτηση συναισθηματική η οικονομική,χρήματα βάσει του χρόνου που δουλεύει και της ικανότητάς του.Το είχε πει άλλωστε και ο Μάνος Χατζιδάκης:Το 90% είναι σκληρή δουλειά και το 10% είναι ταλέντο!!
Καλώς ήρθες! Εννοείς ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πράγματι να είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά σαν επαγγελματίας πωλητής στην Ελλάδα; Κι αν όντως αυτό εννοείς, πιστεύεις ότι σε μια αγορά που παρουσιάζει μικρή ρευστότητα, θα κάνει πράγματι τη διαφορά ένας τέτοιος πωλητής;
τι δεν καταλαβαίνεις?? θέλει πολλές γνώσεις για να μοιράζεις φυλλάδια!! αλλά τι ξέρουμε εμείς οι άσχετοι!!! μα καλά αυτοί που γράφουν τις αγγελίες τι έχουν στο μυαλό τους????!!!
Ενώ δεν είναι τρομερή δουλειά, είναι η πρώτη σκέψη για διαφήμιση του σουβλατζή κλπ.Και ενώ δεν είναι δύσκολη, θέλει αντοχή,ταχύτητα,προσανατολισμό και τυπικότητα.Έχω δει άτομα που δεν μπορούν να προσανατολιστούν με χάρτη στα χέρια τους.Όπως όλα τα επαγγέλματα,έτσι και αυτό έχει τα δύσκολα του.
Μπορείς λίγο να αναλύσεις την άποψή σου; Φαίνεται να είναι ενδιαφέρουσα, αρκεί να τη γράψεις. (Εννοείται ότι δεν κοροϊδεύω ούτε ειρωνεύομαι, γιατί στο γραπτό λόγο καμιά φορά δεν είναι ξεκάθαρος ο τόνος)
Εφόσον σε όλες τις αγγελίες ζητούν οι περισσότεροι τουλάχιστον 3ετή προϋπηρεσία (ειδικά για τις διοικητικές και γραμματειακές θέσεις που ξέρω προσωπικά) και όταν στέλνεις βιογραφικό "δεν τους κάνεις" χωρίς αυτή λογικά είναι να μην βρίσκουν προσωπικό. Η απορία μου πάντα ήταν πως στο καλό εγώ θα αποκτήσω την ρημάδα την προϋπηρεσία αν ποτέ κανείς δεν μου δώσει μία πρώτη ευκαιρία (φυσικά ακόμα και η πρακτική, η οποία είναι εξάμηνη δεν μετράει)
προφανώς εννοούν ότι δεν μπορούν να βρουν με τους μισθούς που προσφέρουν... αν είσαι πραγματικά ικανός για υψηλόβαθμο στέλεχος για παράδειγμα, γιατί να δουλέψεις εδώ με 500-800 ευρώ και να μην πας να βρεις την τύχη σου στο εξωτερικό?
μμμμ για να δούμε... πρέπει να σπουδάσεις λαμογιά, αλισβερίσι με τις εταιρίες και τους εργοδότες του εκάστοτε νομού, να είσαι κοινωνικός(με τους παραπάνω μόνο), πως να μην βοηθήσεις σε καμία περίπτωση κάποιον που έχει εργοδοτικές διαφορές και γενικότερα απόλυτη αναισθησία και αυθαιρεσία, με αυτά για αρχή νομίζω είσαι καλυμμένος..
> 1. Επαγγελματίες ΠωλητέςΠράγματι, σε καιρούς οικονομικής κρίσης το μαγαζί έχει ανάγκη τον καλό πωλητή, που ξέρει πως να εξυπηρετήσει τον πελάτη και να τον κάνει ν’ αγοράσει.
Δεν βρισκουν επειδη θελουν να πληρωνουν πτυχιουχο ΑΕΙ με γνωσεις υπολογιστη και 3 ξενες γλωσσες με 560 ευρώ μικτά. Ασε που υπαρχουν υπερ-αγραμματα αφεντικα (που ενας θεος ξερει που πιασαν λεφτα) και ενω δεν μπορεσαν να βγαλουν το γυμνασιο βγαζουν τα κομπλεξ τους σε κατοχους phd. Αυτη η ερευνα δειχνει την τραγικη εικονα των εργοδοτων στη χωρα οχι του λοιπου ανθρωπινου δυναμικου.Αίσχος
Πράγματι, είναι τραγικοί οι τύποι. Το μόνο θέμα που τους κρατάει μέσα στο meeting room για ατελείωτες ώρες είναι πώς θα βγάλουν κι άλλα χρήματα.Για τις ανάγκες των ανθρώπων που εργάζονται για αυτούς, δεν ξοδεύουν ούτε 5 λεπτά για να ακούσουν και μόνο ότι υπάρχουν.Και πραγματικά κρίμα για τους ίδιους, διότι ξεχνάνε πόσο ωραία είναι η ζωή έξω από τους 4 τοίχους της δουλειάς και τη θυμούνται μόνο όταν τους βρει κάποια αρρώστια από την οποία θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν ή πτωχεύσουν. Τότε και μόνο τότε, βλέπουν τι ανόητοι ήταν που κυνηγούσαν το χρήμα νυχθημερόν αφήνοντας εικόνες, μυρωδιές, ανθρώπους και πολλά άλλα μακριά τους. Και τότε συνειδητοιποιούν πως οι εργαζόμενοί τους, δεν ήταν αχάριστα όντα που κοιτούσαν την πάρτη τους αντί για το καλό της επιχείρησης, αλλά ΑΝΘΡΩΠΟΙ που ήθελαν να εργάζονται για να ΖΟΥΝ και να δημιουργούν και όχι να ζουν για να δουλεύουν.
Έχω 1.5 χρόνο επαγγελματικής εμπειρίας σε σαν προγραμματιστής με 12ωρα σε μια καρέκλα. Αφού παραιτήθηκα, πήγα σε μια εταιρία για την οποία πιστεύω ότι έχω τα προσόντα (δεν είμαι και από τους καλύτερους προγραμματιστές, αλλά μου αρέσει και συνεχώς διαβάζω για να βελτιώνομαι). Μου είπαν για πολλές ώρες, Σάββατα και μηδενικό χρόνο προσαρμογής και φυσικά θα με πλήρωναν και με τη βοήθεια του επιδοτούμενου έως 35 ετών.Εντάξει, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολες οι εποχές και δικαιολογημένα θέλουν να κερδίσουν όσο περισσότερο μπορούν οι εργοδότες στην Ελλάδα, αλλά όταν έχουν σαν βλέψεις για έναν προγραμματιστή να κάθεται 12 ώρες και να τους βγάζει αυθημερόν apps και ό,τι άλλο θέλουν τα οποία θέλουν να είναι λειτουργικά και να πουλάνε και πολύ, συγγνώμη αλλά πιστεύω ότι είναι καταδικασμένοι να παλεύουν μια ζωή με την προχειρότητα που οι ίδιοι απεχθάνονται αλλά συντηρούν.Γνωρίζω πόσο υψηλές προσδοκίες έχουν και από τους πωλητές τους, οι οποίοι "πουλάνε" προϊόν πριν καν βγει στην αγορά, το οποίο φυσικά όταν βγει δεν είναι ανάλογο των προσδοκιών και φυσικά απολύονται μιας και οι πωλήσεις που περιμένουν οι εργοδότες δεν έρχονται ποτέ.Μετά η κατρακύλα παίρνει και το τμήμα υποστήριξης κι έτσι οι εταιρίες που άνοιξαν ενδεχομένως με βάση κάποια επιδότηση και ήθελαν να κάνουν τη διαφορά, αν δεν κλείσουν παραμένουν να υποστηρίζουν εμπορικά προγράμματα άλλων εταιριών που έχουν το προσωπικό τους να δουλεύει ανθρώπινες ώρες και να παράγει λογισμικό ας πούμε ικανοποιητικού επιπέδου με το οποίο να μπορεί να δουλέψει κάποιος και να μην είναι γεμάτο bugs.