Κορωνοϊός: Ανησυχία για τον κίνδυνο του «ακορντεόν» στον ρυθμό των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τον κίνδυνο του «ακορντεόν» στον ρυθμό των κρουσμάτων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού, στις πρώτες συσκέψεις, εκφράζονταν φόβοι για 20πλασια θύματα από αυτά που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και «υπήρχαν ανησυχητικές εκτιμήσεις για τουλάχιστον 2.000-3.000 νεκρούς», σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που επικαλείται το «Βήμα».

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα, η ίδια πηγή δήλωσε χαρακτηριστικά πως εκείνη την περίοδο το μείζων ζήτημα ήταν οι λιγοστές μονάδες εντατικής θεραπείας: «μας απασχολούσε τότε τι θα γίνει με τις ΜΕΘ που ήταν εξαιρετικά λίγες, υπήρξαν απόψεις για μετατροπή γυμναστηρίων σε νοσηλευτικές μονάδες αλλά και αγωνία για τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών».

Υπήρχαν σκέψεις να ενεργοποιηθούν τέσσερα φορητά νεκροτομεία-ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, σύμφωνα με σχέδιο για μαζικές απώλειες που υπήρχε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και, παράλληλα, θα ενεργοποιείτο ένας αντίστοιχος ψυχόμενος χώρος, χωρητικότητας 150 περίπου ατόμων, στο Σχιστό. «Ομως η χώρα μας κατόρθωσε – λόγω των κυβερνητικών μέτρων και του φοβήτρου της Ιταλίας – να ξεπεράσει με εξαιρετικά λίγα κρούσματα και σχετικά μικρό αριθμό νεκρών την επιδημία και τα ελληνικά σενάρια του Φεβρουαρίου δεν είχαν τελικά αντίκρισμα.

«Ωστόσο δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε την κατάσταση», σχολιάζει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πάντα ο «φόβος του ακορντεόν» της επιδημίας, όπου ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά μερικές εβδομάδες. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, δεν έχει αποκλειστεί ο κίνδυνος για μία έξαρση της νόσου περί την εορτή του Αγίου Πνεύματος ή μέσα στο καλοκαίρι, «όπου μια νέα καραντίνα, με τον διασκορπισμό των Ελλήνων και ενός αριθμού ξένων τουριστών σε θέρετρα, θα είναι σχεδόν αδύνατη».

Επισημαίνοντας πως στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ελλάδα είχαν επιβεβαιωθεί μόνο έξι κρούσματα και 11 ημέρες αργότερα ελήφθη η απόφαση για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων, όταν πια οι θετικοί στον κορωνοϊό είχαν αγγίζει τους 100, «αποφεύγοντας οριακά τον εφιάλτη με χιλιάδες νεκρούς άλλων χωρών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει υπολογιστεί πως «αν τα μέτρα καθυστερούσαν μόνο 24-48 ώρες, τα κρούσματα και ίσως οι θάνατοι θα ήταν κατά 40% περισσότεροι. Αν η χώρα καθυστερούσε περαιτέρω για μερικά 24ωρα, θα ζούσαμε τον εφιάλτη άλλων χωρών. Κάτι όμως που μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες».

Έλληνες αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα, φέρνουν ως παράδειγμα τα παραδείγματα του Βελγίου και της Πορτογαλίας που έχουν μεγάλο αριθμό νεκρών, παρότι φαινομενικά δεν καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα: το Βέλγιο έκλεισε τα σχολεία και τα καταστήματα στις 13 Μαρτίου, όταν είχαν καταγραφεί 559 κρούσματα και τρεις θάνατοι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, όμως ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί πλέον λόγω της μικρής καθυστέρησης, σε 35.000 κρούσματα και σε 4.500 θανάτους.

Στην Πορτογαλία τα σχολεία και τα εστιατόρια έκλεισαν στις 12 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ήταν μόλις 78, και τα καταστήματα στις 19 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ήταν 786 και οι νεκροί τέσσερις. Μέχρι σήμερα όμως έχουν καταγραφεί περίπου 18.500 κρούσματα και περισσότεροι από 600 νεκροί.

Με τους ειδικούς στην Ελλάδα να εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος των καταγεγραμμένων, εκφράζεται η ανησυχία πως αν επιστρέψει η κυκλοφορία στους δρόμους, σε ένα ποσοστό 40% με 50%, θα καταγραφεί νέα αύξηση των κρουσμάτων. 

Γώγος: «Προσοχή στον τουρισμό τον Ιούνιο»

Ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά πως η «εξάλειψη της νόσου στη χώρα μας με εκμηδενισμό των κρουσμάτων δεν θα υπάρξει ίσως ποτέ».

«Αυτό που έχουμε κατορθώσει πλέον είναι να μειώσουμε τον συντελεστή μετάδοσης της νόσου στο "1". Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορέας του ιού μολύνει μόνο έναν, ενώ προ των μέτρων μετέδιδε τον ιό σε τέσσερα άτομα και υπήρχε πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων. Πλέον κάθε ημέρα θα έχουμε μειούμενο αριθμό κρουσμάτων (εκτός κι αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα το Πάσχα, οπότε θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων προς τα τέλη Απριλίου) και θα φτάσουμε ίσως στο σημείο να έχουμε 2-3 καθημερινά. Αυτά θα προσπαθούμε να τα ιxνηλατήσουμε αμέσως. Τότε όμως, με το σύστημα των διαγνωστικών τεστ (έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 50.000 μέχρι σήμερα) αλλά κι αυτών των αντισωμάτων με τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ θα ελέγχουμε διαρκώς την επονομαζόμενη "ανοικτή κοινότητα".

»Προκειμένου να βρούμε και νοσούντες που μέχρι τώρα θα τους αφήναμε χωρίς εξέταση και θα τους λέγαμε απλώς να μείνουν σπίτι τους. Με το δεδομένο ότι όταν θα υπάρχει σταδιακή άρση των μέτρων, σχεδόν όλοι θα είναι υποψιασμένοι και προσεκτικοί στις επαφές τους, με τήρηση των αποστάσεων κ.λπ. θεωρούμε ότι δεν θα μας ξεφύγει εύκολα ο αριθμός των κρουσμάτων. Τα τρία κρούσματα δύσκολα θα γίνουν 50-70, με αύξηση γεωμετρικής προόδου, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο. Ομως πάντα υπάρχει ο "φόβος του ακορντεόν" της νόσου και το καλοκαίρι. Κρίνω ότι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τα πάντα σχετικά με τον τουρισμό, τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε θα ξέρουμε από ποιες χώρες μπορούμε να δεχθούμε τουρίστες»,

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM