ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

«Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

«Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γουδέβενος για καρδιοπαθείς που, όπως λέει, έχουν παρερμηνεύσει την γενική οδηγία «μένουμε σπίτι» για την πανδημία κορωνοϊού

Μιλώντας τον ιατρικό ιστότοπο iatropedia.gr, ο καθηγητής καρδιολογίας επισημαίνει πως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και στην χώρα μας, πολλοί ασθενείς αντί να σπεύσουν για επείγουσα ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο όταν παθαίνουν έμφραγμα τηλεφωνούν στους καρδιολόγους και ζητούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι.

«Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι»

«Το "μην πάτε στο νοσοκομείο" δεν ισχύει για αρρώστους που έχουν οξέα καρδιακά επεισόδια. Δηλαδή πόνο στο στήθος. Είναι άδειες οι καρδιολογικές κλινικές! Που πήγαν τα εμφράγματα; Πεθαίνουν στο σπίτι τους οι άνθρωποι. Μου έχουν τύχει εμένα περιστατικά. Μου τηλεφωνούν ασθενείς και μου λένε "έλα γιατρέ πονάω, δεν πάω σε νοσοκομείο". Και τους λέω να τρέξουν γρήγορα σε εφημερεύον νοσοκομείο και να μην περιμένουν και δεν πάνε γιατί φοβούνται. Η πρώτη ώρα είναι η πιο σημαντική στο έμφραγμα. Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι».

Ο κ. Γουδέβενος προειδοποιεί πως αν ένας ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα καθυστερήσει να επισκεφθεί νοσοκομείο, δεν κινδυνεύει μόνο από θάνατο, αλλά και πολύ κακή πρόγνωση για την πορεία της ασθένειας. «Αν πάθει έμφραγμα και πάει καθυστερημένα στο νοσοκομείο, αρχίζουν μεγάλες ιστορίες. Ο ασθενής θα διασωληνωθεί, θα πάει στη μονάδα. Στο έμφραγμα το πιο σημαντικό είναι να πάει στο νοσοκομείο γρήγορα ο άρρωστος. Αν δεν πάει γρήγορα ή θα πεθάνει στο σπίτι ή θα πάει αργά στο νοσοκομείο και θα έχει προβλήματα πολλά. Αν έχει καρδιογενές σοκ θα είναι τεράστια η ταλαιπωρία. Μια κατάσταση που θα πάει μονάδα θα διασωληνωθεί και θα περιμένει να πεθάνει».

Το σύμπτωμα που πρέπει να οδηγήσει στο νοσοκομείο

Για τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους ασθενείς, ο πρόεδρος της καρδιολογικής εταιρείας περιγράφει: «Ο πόνος στο στήθος είναι ένας πόνος που δεν έχουν ξανανιώσει. Ένα κάψιμο, μια δυσφορία που δεν περνάει, πάει στους ώμους, πάει στα σαγόνια, ιδρώνει ο άρρωστος, έχει τάση για εμετό. Τι θα κάνει τότε; Φυσικά δεν θα πάρει τον γιατρό του τηλέφωνο για να του πει ο γιατρός ο εξωτερικός τι θα κάνει. Να φύγει τρέχοντας να πάει σε νοσοκομείο. Κι αν αργήσει το ΕΚΑΒ να τον πάρει κάποιος με αμάξι και να φύγει. Να πάει νοσοκομείο αμέσως».

Μείωση 75% στις εισαγωγές των καρδιολογικών περιστατικών στα νοσοκομεία

 

Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, όπως τονίζει ο κ. Γουδέβενος. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταγράψει τους πτώση κατά 75% στις εισαγωγές με αιτία το έμφραγμα του μυοκαρδίου τους τελευταίους μήνες, στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων όλης της Ευρώπης.

«Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, γιατί θα πεθάνουν 30 χιλιάδες φέτος, δηλαδή πολύ περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που θα πεθάνουν από τον κορωνοϊό. Ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία και υπάρχει κάθετη πτώση στην παρουσία εμφραγμάτων στα νοσοκομεία, ή και αυτοί που πηγαίνουν, φτάνουν καθυστερημένα, το οποίο είναι πολύ κακό. Στα νοσοκομεία, αν πας στις καρδιολογικές κλινικές είναι άδειες. Δεν πάει κανένα έμφραγμα, τι γίνεται; Ο ιός εξαφάνισε τα εμφράγματα; Έχουμε θανάτους ή όσοι πάνε στο νοσοκομείο φτάνουν αργά και μετά έχουν πολλές επιπλοκές και για τους ίδιους και για τους γιατρούς».

Κορωνοϊός και καρδιαγγειακά νοσήματα

 

Κατά τον ίδιο, οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα δεν είχαν σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Από τους 50 θανάτους που είδα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, κανένας ασθενής δεν είχε σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Είχαν οι περισσότερο αναπνευστικά και μεγάλη ηλικία [..] Από τους διασωληνωμένους, όμως, δεν έχω στοιχεία»

Ο ίδιος επισημαίνει πως δεν είναι όλοι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά μόνο όσοι πάσχουν από πολύ σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. «Τα άλλα νοσήματα, που έχει κανείς ένα στέντ, ή έχεις λίγη πίεση ή λίγο ζάχαρο δεν αποτελούν κίνδυνο. Αν ένα βαρύ καρδιαγγειακό επεισόδιο θα πάθει κορωνοϊό, όμως, δεν θα έχει καλή πορεία γιατί η καρδιά δεν έχει εφεδρείες για να αντέξει ένα τόσο μεγάλο στρες, δηλαδή την βαριά πνευμονία που κάνει ο κορωνοϊός».

Όπως εξηγή, στην Ιταλία οι διασωληνωμένοι και όσοι έχουν πεθάνει, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 80 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα είναι τα 72 χρόνια και  των διασωληνωμένων είναι τα 69 χρόνια. «Φυλάχτηκαν οι καρδιοπαθείς και οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα», εκτιμά καταλήγοντας. 

Ελλάδα
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Επιτέλους κάποιος που λέει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι !!! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους ογκολογικούς ασθενείς, ξαφνικά άρχισαν να "εξαφανίζονται" από τα νοσοκομεία (προσωπική διαπίστωση).Σε πλήρως εγκατεστημένο πανικό, βρίσκεται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Και ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος. Πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θανάτων από ένα σωρό αιτίες, άσχετες με τον ιό.
'δεν κινδυνεύει μόνο από θάνατο, αλλά και πολύ κακή πρόγνωση για την πορεία της ασθένειας.'Δηλαδή τί χειρότερο μπορούμε να πάθουμε από το να πεθάνουμε; Ξερει κάτι ο γιατρός που δεν ξέρουμε;