Σημαντική αύξηση του εθελοντισμού από το 2010

Σημαντική αύξηση του εθελοντισμού από το 2010 Facebook Twitter
2

Σημαντική αύξηση κατά 44% της συμμετοχής πολιτών σε εθελοντικές πρωτοβουλίες,  μετά την κρίση καταγράφει έρευνα κοινής γνώμης που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου, το Human Grid, μια πρωτοβουλία του TEDxAthens.

Η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών σε απόρους/ανασφάλιστους, δράσεις για την υγεία απόρων/ανασφάλιστων, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δράσεις για το περιβάλλον, τη γειτονιά. Υποχωρούν ή μένουν σταθερές: δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, για τέχνη/πολιτισμό.

Ο εθελοντισμός αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 83%, οι δράσεις αλληλεγγύης σε ποσοστό 71%, η αλληλέγγυα οικονομία σε ποσοστό 65%, το αλληλέγγυο εμπόριο σε ποσοστό 60%, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ποσοστό 50% και ο ακτιβισμός σε ποσοστό 46%.

Πάντως, παρά την ενίσχυση του εθελοντισμού, η συμμετοχή Ελλήνων σε ανάλογα προγράμματα παραμένει χαμηλή σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά. Το υπόλοιπο 85% δεν είχε ποτέ συμμετοχή αλλά ένα 34% από αυτούς θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει σε μέλλον σε εθελοντικές δράσεις.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, όπως σημειώνει σήμερα το Έθνος, ότι  38% των πολιτών θεωρούν ότι είναι πιθανό να ζητήσουν βοήθεια στο άμεσο μέλλον.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Οι λόγοι που δόθηκαν για τη μη συμμετοχή ακούγονται σαν φτηνές δικαιολογίες πάντως: καχυποψία για τον ''πραγματικό σκοπό που εξυπηρετούν αυτές οι οργανώσεις'', και ''το κράτος θα έπρεπε να αναλαμβάνει αυτές τις υπηρεσίες''.