ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης λειτουργιών στις εκκλησίες - Από 4 δικηγόρους

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης λειτουργιών στις εκκλησίες - Από 4 δικηγόρους Facebook Twitter
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης των λειτουργιών σε εκκλησίες. (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
16

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν τέσσερις δικηγόροι κατά της απαγόρευσης λειτουργιών στις εκκλησίες, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 16 Μαρτίου ανακοινώθηκε η αναστολή των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ την επόμενη ημέρα η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όμως, τέσσερις δικηγόροι, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση. Το αίτημά τους θα συζητηθεί στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 5 Μαΐου και η πρόεδρος του Δ' Τμήματος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, όρισε εισηγητή της υπόθεσης τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.

Τι υποστηρίζουν οι 4 δικηγόροι

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης των λειτουργιών έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος αναφέρει πως επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και τη Διαρκή Iερά Σύνοδο.

Κατά συνέπεια, αναφέρουν, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας και προσθέτουν ότι η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις λειτουργίες έπειτα από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί «λιτών τελετών».

Επιπλέον, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο, στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, αναφέρει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.

Τέλος, αναφέρουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ., περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM