ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κορωνοϊός: Κάλυψη μισθού & ρήτρα μη απόλυσης - Όλες οι πληροφορίες για τα οικονομικά μέτρα

Κορωνοϊός: Κάλυψη μισθού & ρήτρα μη απόλυσης - Όλες οι πληροφορίες για τα οικονομικά μέτρα Facebook Twitter
0

Αναλυτικές ανακοινώσεις για τα οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, θα κάνουν στις 12 το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, μετά την χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «ένεση» δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Μεταξύ των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είναι: 

-Η κάλυψη του μισθού για τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να εργάζονται. Το κράτος θα καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα καθώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα εργαζομένων αναμένεται να αγγίξει τα 400 ευρώ, καλύπτοντας όχι μόνο υπαλλήλους κλειστών επιχειρήσεων αλλά και καταστημάτων που πλέον υπολειτουργούν (π.χ. εστιατόρια που δεν απασχολούν αυτή την περίοδο σερβιτόρους καθώς κάνουν μόνο παράδοση κατ' οίκον). Η αποζημίωση των 400 ευρώ θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η εκάστοτε επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη.

-Κίνητρα και ενίσχυση στις επιχειρήσεις για να μην προβούν σε απολύσεις: θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης) και οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου χωρίς να μετατρέψουν τις συμβάσεις από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων

-Παροχή ρευστότητας σε όσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω των έκτακτων, αναγκαίων περιοριστικών μέτρων. Το μέτρο δεν θα είναι «οριζόντιο» και θα εστιαστεί σε όσους κινδυνεύουν με οριστικό «λουκέτο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μεταγενέστερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%, καθώς και μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

Στοιχεία για 30.000 απολύσεις μέσα σε μία εβδομάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που επικαλείται η εφημερίδα (και τα οποία θα δημοσιοποιηθούν επισήμως σε δύο μήνες) τις τελευταίες δέκα ημέρες που έκλεισαν καφετέριες, θέατρα, κινηματογράφοι, εμπορικά καταστήματα, κ.λπ., καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις. Την ίδια εποχή πέρυσι, σημειωνόταν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων με αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 43.373.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, μόλις χθες, απολύθηκαν στην Κρήτη 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που μετέφεραν καθημερινά μαθητές στα σχολεία τους. Σε ξενοδοχεία που λειτουργούν καθ όλο το έτος, το προσωπικό καλείται να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών και πολλές συμβάσεις μετατρέπονται από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Ποιοι εξαιρούνται από τον μηχανισμό στήριξης
-Όσοι εξακολουθούν εργάζονται εξ αποστάσεως
-Όσοι έχουν λάβει νόμιμη άδεια
-Όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
-Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων


Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα καθοριστούν οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καθοριστούν το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

Δύο πλατφόρμες για την καταβολή των χρημάτων

Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», όπου θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».

- Οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εκεί θα καλούνται να εισαγάγουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM