Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία: Να αποφεύγεται η νεκροψία- νεκροτομή σε θύματα το κορωνοϊού

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία: Να αποφεύγεται η νεκροψία- νεκροτομή σε θύματα το κορωνοϊού Facebook Twitter
Συστάσεις προς τους ιατροδικαστές για τον κορωνοϊό (Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI)
0

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία συνέστησε την αποφυγή νεκροψίας- νεκροτομής, όταν ο θάνατος οφείλεται σε επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Με αφορμή τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, η ΕΙΕ συστήνει ακόμη ότι σε περιπτώσεις που δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος οφείλεται σε λοίμωξη από τον Covid-19, τότε ο ιατροδικαστής θα πρέπει να παίρνει απόφαση για τη νεκροψία με βάση τον εξοπλισμό που διαθέτει και γνώμονα την αποφυγή διασποράς και μόλυνσης του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία συστήνει τα ακόλουθα:

- Εάν ένας θάνατος οφείλεται σε επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον COVID-19 συνιστάται η αποφυγή νεκροψίας- νεκροτομής και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού θανάτου από τους θεράποντες γιατρούς.

- Στις περιπτώσεις, στις οποίες ο θάνατος ενδέχεται να οφείλεται σε λοίμωξη από τον COVID-19, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, η απόφαση για τη διενέργεια πλήρους ιατροδικαστικής διερεύνησης με νεκροψία-νεκροτομή ή μερικής διερεύνησης (η οποία περιορίζεται μόνο στην απόκτηση των απαραίτητων επιχρισμάτων και δειγμάτων για την επιβεβαίωση του COVID-19) θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με την επιστημονική κρίση του ιατροδικαστή, βάσει του τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος του νεκροτομείου, με γνώμονα πάντα την αποφυγή της διασποράς και την επιμόλυνση του προσωπικού.

- Μόνο έπειτα από την αρνητική εξέταση των μεταθανάτιων επιχρισμάτων για COVID-19 θεωρείται ασφαλής η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

- Για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής σε περιστατικά COVID-19 απαιτείται ειδικό σύστημα εξαερισμού, χώρος απομονωμένος από άλλες δραστηριότητες, καθώς και ειδικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

Μεγάλα νεκροτομεία δεν έχουν τις προϋποθέσεις

«Σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας μας, ακόμα και μεγάλα νεκροτομεία, όπως αυτό των Αθηνών, δεν προκύπτει να διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Δεν συνιστάται η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής σε κανένα επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της ΕΙΕ, δρ. Γρηγόρης Λέων σημείωσε ότι σε διεθνές επίπεδο έχουν διενεργηθεί ελάχιστες νεκροψίες- νεκροτομές, κυρίως στην Κίνα, καθώς απαιτούνται ειδικά μέσα. «Οι εν λόγω εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η κυρίως βλάβη διαπιστώνεται στους πνεύμονες, ενώ βλάβες σε άλλα όργανα, για παράδειγμα σε καρδιά, νεφροί ή σπλην, διαπιστώθηκαν σε ανθρώπους που είχαν άλλα συνοδά νοσήματα. Επιπλέον, έρευνα απαιτείται ώστε να διαπιστωθεί αν οι βλάβες στα υπόλοιπα όργανα ήταν συνεπεία του ιού ή λόγω των υποκείμενων νόσων», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM