Μεταναστευτικό: Σε αναβρασμό Χίος και Λέσβος - Νέα επεισόδια και γενική απεργία την Τετάρτη

Μεταναστευτικό: Σε αναβρασμό Χίος και Λέσβος - Νέα επεισόδια και γενική απεργία την Τετάρτη Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
8

Σε αναβρασμό βρίσκονται Χίος και Λέσβος καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

Παράλληλα με τις αντιδράσεις των κατοίκων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δήμοι των νησιών κάλεσαν σε γενική απεργία αύριο Τετάρτη. Στην ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών».

Χίος: Χημικά και νερό στους συγκεντρωμένους

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα της Χίου «Αλήθεια» η «μάχη» ανάμεσα στους πολίτες και στα ΜΑΤ μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα στις πλαγιές του βουνού απέναντι από την επιταγμένη, για τη δημιουργία δομής, έκταση. Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι στο Φαφαλίειο, προκειμένου να βρεθούν στην παράκληση που θα τελούσε η Μητρόπολη στον Αγ. Μακάριο. Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν ότι θα ανέβουν στο Φλώρι, καθώς εκεί ήταν προγραμματισμένη να γίνει αρχικά η παράκληση, πιθανόν για να μην δημιουργηθούν επεισόδια. Στο Φλώρι συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πολιτών που όμως δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν αλλά νιώθοντας, όπως ανέφεραν, ότι η αποστολή των ΜΑΤ εγκλωβίζει την κοινωνία, αποφάσισαν να συγκρουστούν μαζί τους.

Οι μονάδες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στο 17ο χλμ. Χίου-Βολισσού, ενώ ο δρόμος μέχρι εκεί ήταν ανοικτός. Από το συγκεντρωμένο πλήθος αρκετοί, νεαρής κυρίως ηλικίας, ανέβηκαν στις πλαγιές του βουνού πετώντας πέτρες, ενώ ο κόσμος είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα ΜΑΤ, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Ακολούθησε ρίψη χημικών προκειμένου να απωθηθεί ο κόσμος ενώ η «μάχη» μεταφέρθηκε στις πλαγιές με τα ΜΑΤ να βρίσκονται στο βουνό ρίχνοντας παράλληλα χημικά και νερό στους συγκεντρωμένους.
 

 

Συνεχίζονται οι οδομαχίες στη Λέσβο

Στη Λέσβο συνεχίζονται οι οδομαχίες στην Καράβα που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος stonisi.gr. Αυτή την ώρα η αστυνομία λόγω του μεγάλου πλήθους κόσμου που έχει μαζευτεί στη θέση Καράβα κάνει χρήση και του ειδικού οχήματος ΑΙΑΝΤΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν τραυματίες ενώ έχει αναφερθεί και μια επίθεση απο διαδηλωτές σε περιπολικό. Σημειώνεται ότι τα σχολεία στη Λέσβο ήταν σήμερα κλειστά.

Έκκληση από τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου: Πρωτόγνωρη βία και αναίτια καταστολή

«Έστω και την ύστατη στιγμή απευθύνω δραματική έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής! Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα!

Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα "επιχειρήσεων" είναι κακός σύμβουλος... Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τί κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια!» τονίζει σε ανακοίνωσή του πριν από λίγο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Γενική απεργία κήρυξε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καλούν για αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία. Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».

 

Το χρονικό των επεισοδίων


Ομάδες κατοίκων και στα δύο νησιά βρέθηκαν σε θέσεις «μάχης» από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν έγινε γνωστή η αναχώρηση από το Λαύριο του πλοίου «Εξπρές Πήγασος» που μετέφερε εκατοντάδες αστυνομικούς, αύρες εκτόξευσης νερού, κλούβες, οχήματα και μηχανήματα έργου.  Στη Λέσβο αποκλείστηκαν τέσσερα λιμάνια, αναμένοντας το πλοίο, ενώ στην περιοχή του Μανταμάδου και των γύρω χωριών οι καμπάνες έδωσαν το σύνθημα για μαζικό ξεσηκωμό και συγκέντρωση στη θέση Καράβα Καβακλή. Οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου απέκλεισαν τους δρόμους πρόσβασης στην περιοχή, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν εκεί και περίμεναν όλη τη νύχτα.

Το «Εξπρές Πήγασος» έφτασε στις 2:30 τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και βάση οργανωμένου σχεδίου αποβίβασε τις αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα, παρά την αντίσταση των συγκεντρωμένων κατοίκων. Το κομβόι μεταφέρθηκε προς τα βόρεια του νησιού και συνάντησε το μπλόκο στο Διαβολόρεμα, όπου εγκλωβίστηκε λόγω του μπλόκου των δημοτικών οχημάτων και των συγκεντρωμένων κατοίκων. Επί ώρες εκεί σημειώνονταν επεισόδια.

Παρόμοιο σκηνικό στήθηκε και στη Χίο. Το πλοίο Blue Star Naxos έφτασε τα ξημερώματα στα Μεστά. Λίγη ώρα πριν, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη Χίο διέλυσαν τη συγκέντρωση πολιτών και αιρετών, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Οι εκατοντάδες αστυνομικοί και τα οχήματα που αποβιβάστηκαν από το πλοίο σχημάτισαν κομβόι που κατευθύνθηκε προς το 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου Βολισσού, στη λεγόμενη «θέση 17» στο Αίπος, που έχει επιταχθεί για την δημιουργία της νέας κλειστού τύπου δομής.

Σε δύο σημεία της διαδρομής, συνάντησε μπλόκα κατοίκων, και έγιναν οδομαχίες. Στο Βροντάδο ομάδες πολιτών χρησιμοποίησαν εναντίον τους ακόμη και τις αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύονται το Πάσχα μεταξύ των δύο ενοριών του Βροντάδου στο γνωστό έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για τα επεισόδια σε Χίο και Λέσβο

Αντιπαράθεση για τα χθεσινά επεισόδια στη Χίο και τη Λέσβο σημειώθηκε στη Βουλή, λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. «Αποτελεί θράσος να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς, που με τις ιδεολογικές σας εμμονές, ανοίξατε τα σύνορα, αφήσατε ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ, δεν απορροφήσατε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αφήσατε 70.000 αιτήσεις ασύλου "κάβα" στην επόμενη κυβέρνηση», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος έθεσε το παρεμπίπτον θέμα των επεισοδίων στα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες προσφυγικές ροές.

«Είχατε μιλήσει για αποσυμφόρηση και επιτελικό κράτος και όταν στα κλειστά κέντρα αντέδρασαν οι νησιώτες τούς κάνατε επίταξη στην περιουσία τους, κι όταν αντέδρασαν στην επίταξη της περιουσίας στείλατε ΜΑΤ και "δέρνετε τον κόσμο". Εμείς δεν βλέπουμε ούτε αποτελεσματικότητα ούτε δικαιώματα και, λιγότερο από όλα, ανθρωπισμό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας, ο κ. Λιβανός επέκρινε τον κ. Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και για προσπάθεια κάλυψης της ανυπαρξίας πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. «Προκαλείτε, με ένα θέμα που πυροδοτεί τον λαϊκισμό και από τις δύο άκρες του πολιτικού φάσματος», ανέφερε ο κ. Λιβανός. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της, εξάντλησε τον διάλογο επί 4 μήνες, και δημιουργεί κλειστά κέντρα, που θα βοηθήσουν τα νησιά και τους νησιώτες, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, τόνισε ότι είναι επόμενο να βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση όταν η ΝΔ καλλιεργούσε προεκλογικά στους νησιώτες τέτοιες φαντασιώσεις, ότι ως διά μαγείας θα εξαφανίσει το προσφυγικό σε μία εβδομάδα. «Αν συνεχίσετε να δέρνετε τους νησιώτες, που είναι δικοί σας ψηφοφόροι, τότε θα γίνουν δικοί μας ψηφοφόροι», είπε σκωπτικά ο κ. Γρηγοριάδης.

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα στους λαθρομετανάστες και ξύλο στους Έλληνες. «Αντί να προστατεύσουμε τους κατοίκους από τους λαθρομετανάστες, εμείς τους προστατεύουμε και δέρνουμε τους Έλληνες, ενώ το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν οι Έλληνες διαμαρτύρονταν για τις Πρέσπες», επισήμανε ο κ. Χήτας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε την απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά. «Επικρατεί κόλαση, με γυναίκες-νοικοκυρές να τρώνε βομβαρδισμό από χημικά και με ξυλοδαρμούς... Γίνονται επιχειρήσεις που θυμίζουν εποχές κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρ. Λοβέρδος διαμαρτυρήθηκε ότι επετράπη να συμβούν στη Βουλή «θεσμικοί τραμπουκισμοί». Ακόμη, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει τόλμη να υποστηρίξει τα μέτρα της» και πως οι κυβερνώντες είναι ανέτοιμοι, πολυφωνικοί και δειλοί απέναντι στην αντιπολίτευση. «Να εγκαταλειφθούν οι ακραίες θέσεις από δεξιά και αριστερά και να υπάρξει μία κυβέρνηση που ξέρει τι θέλει να κάνει, και μία αντιπολίτευση που υποβάλλει προτάσεις», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Με πληροφορίες από stonisi.gr/alithia.gr/politischios.gr/Έθνος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Εξηγήσετε μας γιατί δεν καταλαβαίνουμε ποιο ακριβώς είναι το αίτημα των νησιωτών.Θέλουν να σώζουν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και της Ελλάδας αλλά να μεταφέρονται 30.000 μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα ανά δίμηνο για ενσωμάτωση; Δεν καταλαβαίνουμε τα αιτήματα.
Το μόνο που θέλουν οι νησιώτες είναι να φύγει το "κακό" από τον τόπο τους. Όλα τα άλλα είναι ψηλές ερμηνείες και δικαιολογίες. Όσοι καταφέρουν και πάρουν άσυλο θα παραμείνουν και μετακινηθούν. Οι άλλοι όχι. Πιο το νόημα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα; Στο νησί είναι ελεγχόμενη η πρόσβαση, στην ηπειρωτική Ελλάδα όχι. Ναι, οι παράνομοι μετανάστες είναι παράνομοι. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις.
«...Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τί κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια!» Τα παράπονα σας σε αυτούς που σας ζήτησαν να σώσετε την «αξιοπρέπεια» της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Δεν μας το ζητησε κανεις λουκουμακι.Το καναμε μονοι μας με ανθρωπισμο κ αγαπη.Το νησι ομως δεν σηκωνει αλλους οινονομικους μεταναστες Η κατασταση εχει ξεφυγει κ γι αυτο διαμαρτυρομαστε Αντιλαβου?Και λιγοτερη ειρωνια για ενα τοσο σοβαριο θεμα δε βλαπτει .Επι Συριζα ειμασταν ανθρωπιστες επι ΝΔ ρατσιστες How convinient...
Φροντίστε την επόμενη φορά που θα δείξετε "ανθρωπισμό και αγάπη" να σκεφτείτε λίγο πιο ρεαλιστικά. Η Κύπρος,η Ίμβρος και η Παλαιστίνη δεν είναι τόσο μακρινά ιστορικά γεγονότα.Κάποιοι όταν δείχνατε ανθρωπισμό και αγάπη, φώναζαν αλλά τους λέγατε φασίστες και ναζιστές.