ΟΗΕ: Σοκαριστικές και ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

ΟΗΕ: Σοκαριστικές και ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
«Ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα νησιά», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
1

Τραγικά ανεπαρκείς χαρακτηρίζει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τις συνθήκες στις δομές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο ύπατος αρμοστής επισκέφθηκε την Ελλάδα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση, με την οποία ο Φίλιππο Γκράντι απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ολοένα πιο απελπιστική κατάσταση για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στα κέντρα υποδοχής των νησιών του Αιγαίου.

«Οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές. Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή», τονίζει ο Γκράντι, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εύρεση λύσεων για να ανταποκριθεί στην περίπλοκη αυτή κατάσταση. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στα νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη:

  • Να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.
  • Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης.
  • Να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους.
  • Να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες ασύλου δε θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές.
  • Να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του.
  • Να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις.


Μηταράκης: Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της

Σε ανακοίνωσή του μετά τη δήλωση του Φίλιπο Γκράντι, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναγνώρισε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.


«Συμμερίζομαι την αγωνία του. Πράγματι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, που τόνισε ότι απαιτείται απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να οχυρώνεται πίσω από τα αποθέματα ανθρωπισμού των 5 ελληνικών νησιών. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», επισήμανε ο αρμόδιος υπουργος.

Είναι γεγονός ότι η υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης και σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών. Είναι κρίσιμο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Θεωρώ απάνθρωπο αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να καθυστερεί η απάντηση μιας αίτησης ασύλου επί δύο και τρία έτη. Αυτό αλλάζει. Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες στα νησιά για τις νέες αφίξεις», ανέφερε ακόμη ο κ. Μηταράκης.


Ακόμη, σημείωσε ότι οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την προστασία των διαμενόντων σε αυτές. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Γι' αυτό φροντίζουμε, ώστε οι νέες δομές να βρίσκονται εκτός των πόλεων και των χωριών», δήλωσε τέλος ο κ. Μηταράκης.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Aν βοηθουσε και ο ΟΗΕ για την κατανομη μεταναστων σε αλλες χωρες κ δεν εμενε στα ευχολογια κ στις πολιτικαλικορεκτ επισημανσεις, ΜΗΠΩΣ(λεω γω τωρα)θα ηταν καλυτερα??