Τη μερική αθώωση του Αμβρόσιου πρότεινε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Τη μερική αθώωση του Αμβρόσιου πρότεινε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Facebook Twitter
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε σήμερα τη μερική αθώωση του πρώην μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου (EUROKINISSI)
4

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε σήμερα τη μερική αθώωση του πρώην μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Αμβρόσιος είχε καταδικαστεί για δύο αδικήματα: υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Oι κατηγορίες αφορούσαν ομοφοβικό κείμενο που είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015 με τον τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

Η συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων μίλησε στο LiFO.gr εξηγώντας πως ο εισαγγελέας προτείνει μεν να παραμείνει η καταδικαστική απόφαση ως προς το αδίκημα του αντιρατσιστικού νόμου αλλά εισηγήθηκε να αναιρεθεί η αντίστοιχη απόφαση για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, Το σκεπτικό του εισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσου βασίζεται στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα. 

«Εμείς διατηρούμε μία διαφορετική προσέγγιση για το αδίκημα», σχολιάζει η κα Παπαπαντολέων στο LiFO.gr επικαλούμενη την σχετική αιτιολογική έκθεση. Όπως άλλωστε σημείωσε νωρίτερα και στο δικαστήριο, δεν έχει κάθε ρατσιστικός λόγος ποινικό ενδιαφέρον, αλλά «αν δεν έχει αυτός τότε δεν έχει κανένας».

Σε ότι αφορά το σκέλος της προτροπής σε ρατσιστική βία, για την οποία ο εισαγγελέας προτείνει να παραμείνει η καταδικαστική απόφαση, η κα Παπαπαντολέων εκφράζει την ικανοποίησή της, λέγοντας πως αν τελικά γίνει δεκτή, θα πρόκειται για μία σημαντική απόφαση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ο συνήγορος Κώστας Κοσμάτος επισήμανε δε, ότι προβλέπεται ρητά στην αιτιολογική έκθεση του νέου ποινικού κώδικα, πως το αδίκημα δεν καταργείται αλλά τυποποιείται στις διατάξεις περί διέγερσης.

Όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», από την πλευρά της υπεράσπισης δεν έλειψαν οι ομοφοβικές προκλήσεις όταν ο συνήγορος Γεώργιος Παπαϊωάννου είπε, αναφερόμενος στα εννέα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που μήνυσαν τον κατηγορούμενο μητροπολίτη, «πως γίνεται αυτοί οι παθητικοί τύποι να ζητάνε ενεργητική νομιμοποίηση (σ.σ νομικός όρος που αναφέρεται στο δικαίωμα του παθόντος να παραβρίσκεται διάδικος σε μια δίκη)».

O Αμβρόσιος είχε παραιτηθεί από την θέση του, τον περασμένο Αύγουστο. 

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
...Και καλά το εξάμβλωμα του μπαθομέτ, αμ ο δικηγόρος του; θαυμάστε, επιπλέον "επιχειρήματα" από αυτόν τον ...άντρακλα τον σωστό. 2018: (...) ο Γιώργος Παπαϊωάννου, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης προέβαινε σε ομοφοβικά σχόλια εν είδη ερωτήσεων που πάντως δεν έγιναν δεκτές από την έδρα.Μερικές χαρακτηριστικές ερωτήσεις και προκλητικές φράσεις:«Αν σας πω δεσποινίς μου θα θιχτείτε;»«Το ότι βγήκατε χέρι χέρι με το σύντροφό σας δε σημαίνει ότι προκαλείτε;»«Αισθάνεστε φυσιολογικός;»«Το "αφήστε αυτά τα πούστικα" είναι κάτι που λέγεται στην κοινωνία;»«Ο Φρόυντ λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι διεστραμμένοι».«Δεν ξέρω εάν είναι κύριοι οι κυρίες οι ενάγοντες».«Δε συμβαδίσει η αξιοπρέπεια με την ομοφυλοφιλία» .Ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης ήταν ο Γιώργος Μπέσκος, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αιγίου, και ο Βασίλης Οπλαντζάκης συνήγορος υπεράσπισης και στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.https://m.lifo.gr/now/greece/184456/ametanotitos-xydaios-kai-proklitikos-o-amvrosios-alla-athoothike-gia-to-omofoviko-toy-paralirima