Κάμερες θα μπουν στα μνημεία μετά το  "πράσινο φως που έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου αυτά να προστατευθούν από τους βανδαλισμούς που δέχονται  από ομάδες ατόμων ή για την αποφυγή κλοπής από άγνωστα άτομα προτομών ιστορικών προσώπων και άλλων μνημείων που είναι από μπρούτζο προκειμένου να πουληθούν ως πρώτη ύλη.

 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η απόφαση ελήφθη με αφορμή την ενημέρωση για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (κάμερας) έξω από την πλατεία του Δημαρχείου της πόλης, κατά τις νυκτερινές ώρες, η οποία εστιάζει στο Μνημείο Ηρώων που είναι στην άκρη της πλατείας.

 

Ο Δήμος αποφάσισε να εγκαταστήσει κάμερα στο μνημείο μετά από επανειλημμένους βανδαλισμούς σε αυτό και στα μαρμάρινα παγκάκια γύρω του.

 

Η Αρχή υπογραμμίζει στην υπ΄ αριθμ. 59/2013 απόφασή της ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα δεδομένα που μπορεί να συλλέγουν οι κάμερες πρέπει να μην είναι περισσότερα από όσα είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του σκοπού της και να μην θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που βρίσκονται στο χώρο που επιτηρεί η κάμερα. Ιδίως  «να μην παραβιάζεται αυτό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη προσδοκία κάποιου βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε κάποιο χώρο».

 

Σύμφωνα με την Αρχή, τα Μνημεία αποτελούν αγαθά που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής τους σημασίας και συνακόλουθα "η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς" καθιστούν επιτρεπτή τη χρήση συστήματος βιντεοσκόπησης των μνημείων. Παράλληλα όμως, η Αρχή υπογραμμίζει ότι "το πεδίο λήψης των καμερών θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα υπό προστασία μνημεία χωρίς να λαμβάνει εικόνα από παρακείμενους χώρους της πλατείας", όπως είναι π.χ. τα μαρμάρινα παγκάκια.

 

Κατόπιν αυτών, η Αρχή κατέληξε ότι "η κάμερα θα τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στα υπό προστασία μνημεία", ενώ οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα πρέπει να είναι γνωστοί μόνο σε συγκεκριμένο άτομο που θα οριστεί ως υπεύθυνος ασφαλείας και η πρόσβαση στα δεδομένα της εικόνας θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχει υπάρξει συμβάν βανδαλισμού και κατόπιν σχετικής έγγραφης εντολής του δημάρχου.

 

Ένα μέλος της Αρχής διατύπωσε αντίθετη άποψη, δηλαδή, ότι δεν μπορεί να γίνει η τοποθέτηση καμερών.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr