Εισβολή Ρουβίκωνα σε ιατρείο γυναικολόγου που «αρνήθηκε να κάνει άμβλωση»

Εισβολή Ρουβίκωνα σε ιατρείο γυναικολόγου που «αρνήθηκε να κάνει άμβλωση» Facebook Twitter
31

Παρέμβαση σε ιατρείο γυναικολόγου του Κέντρου Υγείας Πατησίων, η οποία φέρεται να αρνήθηκε να κάνει άμβλωση σε ασθενή, πραγματοποίησε ο φεμινιστικός τομέας του Ρουβίκωνα.

«Είμαστε αποφασισμένες πως δε θα επιστρέψουμε στο μεσαίωνα, οπότε θα το επαναλαμβάνουμε έως τέλους: Όταν η άμβλωση πραγματοποιηθεί νόμιμα και με ασφάλεια, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για ψυχιατρικά ή σωματικά προβλήματα. Οι γυναίκες συνήθως επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας μη ασφαλείς μεθόδους όταν απαγορεύεται η πρόσβαση σε νόμιμη άμβλωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές, όπως ατελής έκτρωση, σήψη, αιμορραγία ή βλάβη σε εσωτερικά όργανα, στείρωση. Οι μη ασφαλείς εκτρώσεις είναι από τους κυριότερους λόγους θνησιμότητας ανάμεσα στις γυναίκες παγκοσμίως», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

«Και θα το επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά. Η μητρότητα δεν αποτελεί τον λόγο ύπαρξής μας. Το έμβρυο δεν είναι οργανισμός αποκομμένος από το μητρικό σώμα, αλλά εξαρτάται πλήρως από αυτό, δεν υπάρχει χωρίς αυτό. Η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να επιβληθεί από κανένα νόμο, θεσμό ή άνθρωπο, σε αυτή την περίπτωση συνιστά καταπάτηση των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος», προστίθεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Εισβολή Ρουβίκωνα σε ιατρείο γυναικολόγου που «αρνήθηκε να κάνει άμβλωση» Facebook Twitter

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Είμαστε αποφασισμένες πως δεν θα επιστρέψουμε στο μεσαίωνα, οπότε θα το επαναλαμβάνουμε έως τέλους: Όταν η άμβλωση πραγματοποιηθεί νόμιμα και με ασφάλεια, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για ψυχιατρικά ή σωματικά προβλήματα. Οι γυναίκες συνήθως επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας μη ασφαλείς μεθόδους όταν απαγορεύεται η πρόσβαση σε νόμιμη άμβλωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές, όπως ατελής έκτρωση, σήψη, αιμορραγία ή βλάβη σε εσωτερικά όργανα, στείρωση. Οι μη ασφαλείς εκτρώσεις είναι από τους κυριότερους λόγους θνησιμότητας ανάμεσα στις γυναίκες παγκοσμίως.

Εκτιμάται πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 20 εκατομμύρια μη ασφαλείς εκτρώσεις και προκαλούν εκατομμύρια ατυχημάτων. Μόνο το 40% των γυναικών παγκοσμίως μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νόμιμες εκτρώσεις ενώ ένα 35% μπορεί να προβαίνει νομίμως σε εκτρώσεις αν όμως πληρούν συγκεκριμένα σωματικά, ψυχικά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Οι μη ασφαλείς πρακτικές εκτρώσεων οδηγούν τις γυναίκες σε 70.000 θανάτους το χρόνο περίπου και σε 5 εκατομμύρια μόνιμες δυσλειτουργίες.

Για να μειωθεί ο αριθμός των μη ασφαλών εκτρώσεων, οι οργανισμοί υγείας δίνουν έμφαση στην νομιμοποίηση της άμβλωσης και στην εξασφάλιση της εύκολης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας από τις γυναίκες.

Αυτά ισχύουν για την επιστημονική ιατρική κοινότητα. Για το Κέντρο Υγείας Πατησίων, όχι. Στο Σταθμό Προστασίας Μητέρας-Παιδιού-Εφήβου του Κέντρου Υγείας Πατησίων, η γυναίκα που επιθυμεί να διακόψει την κύηση, αντιμετωπίζεται με επικριτικά σχόλια, θρησκευτική κατήχηση και σταυροκοπήματα από ιατρό και νοσηλεύτρια. Και με άρνηση εξέτασης και παροχής υπηρεσιών υγείας. Με ό,τι αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται για τη ζωή της, τη σωματική και συναισθηματική της ακεραιότητα.

Η συγκεκριμένη καταγγελία αφορά τον Σταθμό Προστασίας Μητέρας-Παιδιού-Εφήβου του Κέντρου Υγείας Πατησίων, όπου η γυναικολόγος ... όχι μόνο δεν παρείχε τις απαιτούμενες ιατρικές υπηρεσίες σε έγκυο γυναίκα που είχε κλείσει ραντεβού.

Αλλά η ίδια μαζί με τη νοσηλεύτρια του ιατρείου προσπάθησαν να τη μεταπείσουν σχετικά με το θεσμοθετημένο δικαίωμα σε άμβλωση, με ανακριτικού τύπου ερωτήσεις με τις οποίες ζητούσαν εξηγήσεις για την απόφασή της και πληροφορίες για την προσωπική της ζωή, καθώς και με διάφορες εκφοβιστικές και δεισιδαιμονικές διατυπώσεις, σχετικά με τις "τρομερές επιπλοκές" της άμβλωσης για το γυναικείο σώμα, οι οποίες όσο ανυπόστατες (επιστημονικά) κι αν είναι, όταν λέγονται από στόμα ιατρού φαντάζουν ως η απόλυτη αλήθεια.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού εν τέλει, δεν έγινε καμία ιατρική εξέταση και δε δόθηκε καμία ενημέρωση για τη διαδικασία έκτρωσης που επέλεξε η γυναίκα. Μόνο κατήχηση και ανάκριση.

Η οπισθοδρόμηση τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας σε σκοταδιστικές εποχές, δε μας εκπλήσσει αλλά μας οργίζει. Για αντίστοιχους λόγους είχαμε παρέμβει τον Σεπτέμβριο του 2019 στα γραφεία του κινήματος "Αφήστε με να ζήσω", ένα σύμπλεγμα 19 ορθόδοξων χριστιανικών σωματείων (ανά τους αιώνες παρών ο μισογυνισμός στην εκκλησία) και κάποιας "ανώτατης συνομοσπονδίας" πολυτέκνων, το οποίο κάνει ορατή την παρουσία του στην επικαιρότητα προσπαθώντας να παρέμβει στο πολιτειακό σύστημα, ώστε να καταργηθεί ένα εκ των βασικών δικαιωμάτων που κατέκτησε το γυναικείο κίνημα.

Στην ίδια επικαιρότητα άλλωστε, βλέπουμε καθημερινά την ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης, με υπουργούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που έσπευσε να συγχαρεί τη Sportime για το εμετικό της πρωτοσέλιδο αναφορικά με το εν λόγω «κίνημα» και να κάνει τηλεοπτικούς αστεϊσμούς με τους πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ή όπως η Νίκη Κεραμέως που χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο ως χώρο καλλιέργειας θρησκευτικής συνείδησης.

Δεν ζούμε, όμως, στον μεσαίωνα, ούτε θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν σε μεσαιωνικού τύπου πρακτικές. Το δικαίωμα στην ασφαλή άμβλωση (όπως και σε κάθε ασφαλή ιατρική επέμβαση) δεν το χαρίζουμε σε καμία και σε κανέναν κομπογιαννίτη. Το να εκβιάζεις και να τρομοκρατείς μια γυναίκα προκειμένου να γεννήσει ένα παιδί είναι έκφανση πατριαρχικής βίας.

Και θα το επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά. Η μητρότητα δεν αποτελεί τον λόγο ύπαρξής μας. Το έμβρυο δεν είναι οργανισμός αποκομμένος από το μητρικό σώμα, αλλά εξαρτάται πλήρως από αυτό, δεν υπάρχει χωρίς αυτό. Η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να επιβληθεί από κανένα νόμο, θεσμό ή άνθρωπο, σε αυτή την περίπτωση συνιστά καταπάτηση των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.

Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε όσους θέλουν να ορίζουν τα σώματά μας και εμποτίζουν την κοινωνία με οπισθοδρομικές, αντιεπιστημονικές αντιλήψεις. Στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που καλλιεργούν το φόβο στις γυναίκες, ώστε να μην αποφασίζουν οι ίδιες για τις ζωές τους. Θα είμαστε αμείλικτες απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να καταπατήσει και να καταργήσει το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση. Το αν, το πότε και το πόσα παιδιά θα κάνουμε είναι αυστηρά δική μας υπόθεση, όχι της μικροαστικής ηθικής ορισμένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο ιατρείο της γυναικολόγου ... στο Κέντρο Υγείας Πατησίων, και για όλους τους λόγους του κόσμου δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε απέναντι σε κάθε είδους έκφανση της πατριαρχικής βίας.

Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα».

Ελλάδα
31

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Επανέρχομαι, μόνο, για να "βάλω" την ανταπάντηση του ellinika hoaxes στην "απάντηση" του "κινήματος" αφήστε με να ζήσω. "Αναλυτική ανασκόπηση των «επιστημονικών» ισχυρισμών για την ανάπτυξη των εμβρύων και τις εκτρώσεις"https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/01/22/fetal-development-and-abortions-review/...Για να μην έχετε καμία αμφιβολία (βλ. https://archive.ph/hDEvS#selection-1683.0-1693.41) "όπως φαίνεται ξεκάθαρα, τόσο στα φυλλάδια όσο και στην αρθρογραφία τους. Μάλιστα στα άρθρα που δημοσιεύουν τονίζουν ότι “ἐπιβάλλεται νά καταργηθεῖ ἄμεσα ὁ νόμος καί νά ἀπα­γορευθοῦν ὅλες ἀνεξαιρέτως οἱ Ἐκτρώσεις.” Ακόμη και στην περίπτωση βιασμού της γυναίκας!"(πολυτονικό: wink wink nudge nudge)
Είναι που οι καλοί αυτοί άνθρωποι θέλουν να "ευαισθητοποιήσουν" τον κόσμο και μιλούν για "μείωση" των αμβλώσεων. Απλώς εμείς οι προκατειλλημένοι υποκριτές δεν το καταλάβαμε σωστά και δεν είδαμε το φως το αληθινόν.
"(...) Αν δεν αγωνιστούμε εμείς οι πολίτες κανένας δικηγόρος, κανένα δικαστήριο δεν θα μας στείλει με κούριερ στο σπίτι την απόφαση και θα μας πει: 'λήξαν οι εκτρώσεις' ".Δικηγόρος πὰρ' Ἀρείω Πάγω Θανάσουλας ΔῆμοςΑπό:“ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ” : Εκδήλωση υπέρ της ζωής του αγέννητου παιδιού (Κυριακή 6 Μαΐου 2018 - Πολεμικό Μουσείο)----Φυσικά και (θα) επιδιώκουν να καταστήσουν τις εκτρώσεις παράνομες.
βλαχάκι (το) : Η διαφορά στο γραμματικό τύπο δεν αλλάζει το περιεχόμενο, είναι αστείο αυτό που λέτε. Το πνεύμα σας είναι ακριβώς αυτό που σχολίασα και ,προφανώς, έχω πέσει μέσα. Ναι, θα επιθυμούσατε να μην υπάρχει γιατρός, που να αρνηθεί να εκτελέσει μιαν έκτρωση για συνειδησιακούς λόγους, γι αυτό και συμφωνείτε με τη μέθοδο του εκφοβισμού που ακολουθήθηκε στη λεγόμενη παρέμβαση. Η άρνηση εκτέλεσης έκτρωσης αποτελεί κατοχυρωμένο από τον Κ.Ι.Δ. δικαίωμα : "Ο ιατρός, επικαλούμενος λόγους συνείδησης, έχει δικαίωμα να μη μετέχει σε νόμιμες ιατρικές επεμβάσεις στις οποίες αντιτίθεται συνειδησιακά,εκτός από επείγουσες περιπτώσεις" [Άρθρο 2, παρ. 5]. Από κει και πέρα η μέριμνά σας είναι μήπως με βάση αυτό, πάρουν θάρρος μερικοί μερικοί να εκφράσουν αντίρρηση συνείδησης. Και η παραπληροφόρηση , οι τάχα μου προοδευτικές κορόνες περί τάχα μου επιστροφής στον Μεσαίωνα σε συνδυασμό με τις "παρεμβάσεις" - επιθέσεις είναι ένα μέσο καταστολής. Πάνω σε αυτό και στον φασισμό που υποκρύπτεται σ' αυτήν την αντίληψη και σε αυτές τις πρακτικές,αν και αποτελούν το επίκεντρο του σχολιασμού μου, δε λαμβάνω καμιά απάντηση. Μόνο προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Για τις πιθανές επιπτώσεις μιας έκτρωσης -πόσο μάλλον περισσότερων- μπορείτε ενδεικτικά να βρείτε πληροφορίες στους συνδέσμους που παραθέτω στο τέλος. Με βάση τα λόγια της καταγγέλλουσας δεν υπήρξε καθόλου σύνεση και καθόλου προσοχή στον τρόπο που έγινε η ενημέρωση και μάλλον ήταν και ελλιπής και ψευδής, αφού γιατρός και νοσοκόμα στάθηκαν μόνο σε μία από τις πιθανές επιπτώσεις και μάλιστα με επιμονή, σαν να ήταν βεβαιότητα. Είναι λίγο περίεργο, που δεν αναφέρθηκαν σε καμιά άλλη επίπτωση ή τουλάχιστον η καταγγέλλουσα δεν αναφέρει αν αναφέρθηκαν. Απλά μιλάει γενικά για "εκφοβιστικού και δεισιδαιμονικού τύπου διατυπώσεις". Αυτό θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί προσωπική εκτίμηση και ερμηνεία της καταγγέλλουσας - δεν ξέρουμε τι ακριβώς ειπώθηκε και σε τι τόνο. Αντίθετα γνωρίζουμε πολύ καλά τι ειπώθηκε και με ποιον τρόπο στο βίντεο της "παρέμβασης". Αυτό σχολίασα εξαρχής και αυτό συνεχίζω να σχολιάζω και στις απαντήσεις μου σε εσάς και αλλού. Επειδή ακριβώς δε θέλουμε να βρεθούμε σε κάποιου τύπου Μεσαίωνα, δεν χρειαζόμαστε το ιεροεξεταστιλίκι του Ρουβίκωνα! Η αναφορά μου του περιστατικού της λανθασμένης προγεννητικής διάγνωσης στρεφόταν ενάντια στην πίεση που δέχεται τις περισσότερες φορές μια γυναίκα που κυοφορεί "προβληματικό" έμβρυο και αυτή η πίεση είναι ούτως ή άλλως κατακριτέα -όχι μόνο σε περίπτωση λάθους. Δεν στόχευε στο να λειτουργήσει ως επιχείρημα ενάντια "στο δικαίωμα του ατόμου στην προσβασιμότητα μίας ασφαλούς έκτρωσης". Ούτε η άρνηση οποιουδήποτε γιατρού να προχωρήσει σε μια έκτρωση θέτει τέτοιο θέμα. Δεν στρέφεται ενάντια στο δικαίωμά μας να επιλέγουμε, ούτε ενάντια στις επιλογές της γυναίκας να διαχειρίζεται το σώμα της όπως θέλει. Φοβάμαι πως αυτή η παρανόηση διαχέεται σκοπίμως, έτσι ώστε το θέμα να παρουσιάζεται πάντα υπό την οπτική της ακύρωσης ή κατάργησης των κεκτημένων κλπ. Γι αυτό είπα και σε προηγούμενο σχόλιο ότι επικαλείστε τα δικαιώματα εκεί που δεν βάλλονται, αλλά τα παραβιάζετε κατάφωρα, όταν αρνείστε στις γυναίκες τη δυνατότητα να ενημερωθούν και φιμώνετε κάθε φωνή υπεράσπισης της ζωής. Παρεμπιπτόντως, δεν ζούμε σε χώρα, όπου σε περίμετρο 300 χιλιομέτρων υπάρχει μόνο ένα ιατρείο. Γι αυτό μου φαίνεται και λίγο αστείο το τρίτο σημείο του κατηγορητηρίου σας, όπως το διατυπώνετε "άρνηση διάθεσης πληροφορίας και παραπομπής σε έτερο επαγγελματία". Φαίνεται σα να θέλετε απλώς να βρείτε λόγους να κατηγορήσετε. Και σαν και η ερώτηση της καταγγέλλουσας για το πού αλλού να απευθυνθεί να ήταν στημένη. Δηλαδή στη συγκεκριμένη γιατρό πήγε η καταγγέλλουσα, επειδή κάποιος της την είχε συστήσει; Πολύ αμφιβάλλω. Απλά μπήκε σε ένα κέντρο υγείας. Ε, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να μπει και στο διπλανό ή να πάει σε ένα νοσοκομείο. Το γεγονός ότι κάθισε και συνέταξε μια καταγγελία σαν αυτήν που διαβάσαμε δείχνει ότι πρόκειται για άτομο, που τουλάχιστον θα ξέρει να κινηθεί σε μια τέτοια περίπτωση, αφού ήξερε να κάνει κοτζάμ καταγγελία. Το ότι αποκαλείτε εργαλειοποίηση την αναφορά στα παιδιά με σύνδρομο Ντάουν και στο γεγονός ότι αποτελούν συχνά θύματα των εκτρώσεων το βρίσκω -με συγχωρείτε- άρρωστο. Δεν αποκτά αξιοπιστία αυτή η θέση μόνο και μόνο επειδή διατυπώθηκε από μητέρα τέτοιου παιδιού. Συμφωνώ πως δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε συγκρίσεις."Θέλει ευαισθησία προκειμένου να είσαι προσεκτικός και να σέβεσαι την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που έχουν προβεί σε έκτρωση. Θέλει ευαισθησία προκειμένου να αναλογίζεσαι τον εύθραυστο ψυχισμό τους και να προσπαθείς να τον προφυλάξεις. Αλλά απαιτείται επίσης ευαισθησία, προκειμένου να αναγνωρίσεις πως το πλασματάκι που νεκρώνεται στις μήτρες μας είναι μια πολύτιμη έκφανση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, που θανατώνεται καθημερινά στη μήτρα του πολιτισμού μας...Και δεν είδα και κανέναν απ’ όσους μιλούν όλες αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ (μια και ανφερθήκατε και στην αφίσα)να κατέβαλε κάποια μικρή έστω προσπάθεια ισόρροπης ευαισθησίας. Για την ακρίβεια, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου καμία «ευαίσθητη» φωνή που να έκανε την παραμικρή νύξη για την αξία της ζωής των εμβρύων — κι ας διαφωνούσε με την αφίσα…" Συγκινούμαι, αλήθεια, όταν διαβάζω πως "ακόμη πιο στενάχωρο είναι να (αναγκαστείς) να κάνεις παιδί και να το μισείς μία ζωή επειδή ποτέ δεν κατάφερες να το αγαπήσεις, επειδή δεν το ήθελες. Σκέφτομαι όμως, πώς γίνεται να πονάς για την αγάπη που δε θα νιώσει το παιδί σου, αλλά να μην πονάς για το θάνατό του που προκαλείς. Αλλά σταματώ εδώ, γιατί θα μου το γυρίσετε και θα πείτε πως καταργώ το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση! Υπάρχει, απλώς, διαφορά κοσμοθεωρίας. Γι αυτό δεν έχει κανένα νόημα η μεταξύ μας συζήτηση για την έκτρωση καθαυτή και γι αυτό δεν καταπιάστηκα με αυτό το θέμα εξαρχής. Δε μπορούσα όμως να μην σχολιάσω την "παρέμβαση" και το ολίσθημα προς το φασισμό. https://www.onmed.gr/ygeia/story/331491/sovares-oi-somatikes-kai-oi-psyxologikes-synepeies-mias-ektrosis http:/cwfa.org/Library/life 2000-02 pp a-zisks.shtml https://www.iator.gr/2013/11/10/kindynoi-epiplokes-parenergeies-psyxologikes-epiptoseis-apo-mia-ektrosi/ https://samc-foundation.ch/abortion/consequences-of-abortion/
Είπες: "Η διαφορά στο γραμματικό τύπο δεν αλλάζει το περιεχόμενο, είναι αστείο αυτό που λέτε."Αστεία, νομίζω, πως είναι η προσπάθεια παραποίησης των λόγων μου, βάζοντας στα χείλη μου κάτι σε ενεστώτα χρόνο, για να υπονομεύσεις το credibility της αντίληψής μου της πραγματικότητας.Στο μυαλό μου έχω, όπως είπα πολλάκις τις "τάσεις" (παρακολουθώντας κι αυτές του εξωτερικού, άλλωστε τα εν λόγω κινήματα εν ελλάδι δεν θα περιοριστούν, μόνο, στο να κλέβουν αφίσες από την ευαγγελική αμερική και να τις μεταφράζουν) και τον μελλοντικό κίνδυνο αν αρκετοί περισσότεροι αποφασίσουν για "λόγους συνείδησης" ή πίεσης από έτερους της κοινότητάς τους να μην κάνουν αμβλώσεις. (Στην Σάμο, βέβαια, που είχε δημιουργηθεί θέμα το 2017 βλ.link σε προηγούμενα σχόλια ... δεν μας απασχολεί το θέμα, η ακτίνα των 300km που λέγαμε). ----Είπες: "γι αυτό και συμφωνείτε με τη μέθοδο του εκφοβισμού που ακολουθήθηκε στη λεγόμενη παρέμβαση"...Ω, αλήθεια; Γιατί, όμως, δεν βρίσκω την πρόταση στη οποία να δηλώνω ρητά κάτι τέτοιο; Ναι, προφανώς θα προτιμούσα να μην υπάρχουν τέτοιοι "αντιρρησίες" αλλά -όχι- δεν πιστεύω, απαραίτητα, ότι το να εκβιάσεις κάποιον μ' αυτόν τον τρόπο στο να κάνει ιατρική πράξη είναι ότι καλύτερο, διότι εκτός των άλλων, αυξάνει ο κίνδυνος να προβεί σε κάποιο ακούσιο ή εκούσιο λάθος.Όμως εδώ το πρόβλημα όπως είπαμε ξανά και ξανά δεν είναι η άρνηση τέλεσης έκτρωσης, αλλά: 1. Ψευδείς πληροφορίες ("δεν θα μπορέσεις να κάνεις άλλα παιδιά" κ.λπ. καθώς στις σύγχρονες, ασφαλείς μεθόδους και δη σε έγκαιρο χρόνο, αυτός ο κίνδυνος είναι μικρός)2. Άρνηση εξέτασης της ενδιαφερόμενης, παρότι υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και προσωπικό3. Άρνηση διάθεσης πληροφορίας και παραπομπής σε έτερο επαγγελματία.που κατά την εκτίμησή μου αφορού σε παραβίαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.----Είπες: "Αντίθετα γνωρίζουμε πολύ καλά τι ειπώθηκε και με ποιον τρόπο στο βίντεο της "παρέμβασης". Αυτό σχολίασα εξαρχής και αυτό συνεχίζω να σχολιάζω και στις απαντήσεις μου σε εσάς και αλλού."Εσύ σχολιάζεις αυτό, όμως εγώ όχι ("εγώ" που ανήκω σε κάποιους "εμείς" οσάν "κλειστή σέχτα" όπως είπες, ακόμη δεν ξέρω ποια είναι αυτή, βέβαια, ή ποια είσαι εσύ/εσείς). Έβαλα την καταγγελία (η οποία, παρεμπιπτόντως, μου ήταν γνωστή ΠΡΙΝ την δράση του Ρουβίκωνα), καθώς και τον σχολιασμό και πλάνο δράσης απο το Μωβ και σχολίασα τα του ΚΙΔ.Οπότε εσύ που είσαι αυτή που επιλέγεις να απαντήσεις σε εμένα κι όχι εγώ σε εσένα τι θες ακριβώς να κάνω; Να αναπροσαρμόσω το περιεχόμενο των σχολίων μου εκεί που θες εσύ; Επίσης θα πρότεινα να μην πετιέται το θέμα "σύνδρομο Ντάουν" ως άσχετη (για το πολύ συγκεκριμένη καταγγελία) στρακαστρούκα, μαζι με τη λέξη "ναζί", για να μην ακούς για "εργαλειοποιήσεις".----Αφού δεν σου άρεσουν τα american college of obstetricians and gynecologists και NHS, απ' το δικό σας link αντιγράφω:"στις μόνιμες παρενέργειες η πιο συχνή είναι η στειρότητα, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 3% μέχρι 5% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση." ...το οποίο, μάλλον, έρχεται σε αντίθεση με το "έκτρωση = δεν θα μπορέσεις να κάνεις άλλα παιδιά" που είπαν οι κυρίες στην γυναίκα. Επίσης κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η άμβλωση είναι πακέτο με καραμελίτσες σε ψυχολογικό επίπεδο, πολύ περισσότερο δε, όταν είναι ταμπού και οι "καλοθελητές" το ντύνουν με επιπλέον τύψεις και ντροπή.Ας δούμε, όμως.η και τις ψυχολογικές, κι όχι, μονον συνέπειες στην περίπτωση άρνησης της άμβλωσηςAbortion and Mental Healthhttps://www.apa.org/pi/women/programs/abortion/----Πράγματι, έχουμε τεράστια διαφορά κοσμοθεωρίας ως προς το ζήτημα των αμβλώσεων κι αυτό είναι πασιφανές.Προφανώς, ως ethical ζητήματα, με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η ζωή, η διαβίωση και οι σχέσεις (ανεξάρτητα κι εν τω συνόλω) μεταξύ των γονέων, των παιδιών τους (ηθελημένων ή μη) απ' την αποβολή ενός οργανισμού αρκετά πριν των ορίων της ανεξαρτήτου βιωσημότητας εκτός μήτρας.Και θα κλείσω, εκ νέου, με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, που ανάμεσα σε πολλά άλλα αναφορικά με το θέμα της άμβλωσης, λέει τα εξής, με τα οποία και συμφωνώ απόλυτα:"Κάθε γυναίκα έχει το νόμιμο αναπαραγωγικό δικαίωμα να αποφασίζει ελεύθερα και υπεύθυνα, χωρίς καταναγκασμό και βία, τον αριθμό και την απόσταση ανάμεσα στα παιδιά της και να έχει τις πληροφορίες και τα μέσα για να το πράξει, καθώς και το δικαίωμα να επιτύχει τα υψηλότερα standards σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. (...)Οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, συχνά καταφεύγουν σε μη ασφαλείς αμβλώσεις όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σ' αυτήν. Τα εμπόδια στην πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση περιλαμβάνουν:-Περιοριστικούς Νόμους-Κακή διαθεσιμότητα υπηρεσιών-Υψηλό κόστος-Στίγμα-Την "αντίρρηση συνείδησης" των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.-Περιττές απαιτήσεις κ.λπ."https://www.who.int/health-topics/abortion#tab=tab_1(*)...και πολλά άλλα θα ήθελα, στην χώρα που δεν έχουμε ούτε σεξουαλική αγωγή, για να είμαι ειλικρινής βλ. https://m.lifo.gr/now/greece/266540/diethnis-amnistia-gia-amvloseis-oi-apofaseis-gia-to-soma-mas-einai-mono-dikes-mas?comment=2287243#2287243 καθώς και έγκυρη ψυχολογική+ιατρική υποστήριξη για να έχει ο κάθε άνθρωπος, πραγματικό, δικαίωμα επιλογής, σύμφωνα με τα δεδομένα, είτε προς στη μία μπάντα είτε προς την άλλη, αλλά και support κατόπιν.Over and out.
"προσπάθεια παραποίησης των λόγων μου, βάζοντας στα χείλη μου κάτι σε ενεστώτα χρόνο, για να υπονομεύσεις το credibility της αντίληψής μου της πραγματικότητας" Δεν είχα καμιά πρόθεση να σας αποδώσω κάτι παραπάνω από αυτό που η ίδια παραδέχεστε: "Στο μυαλό μου έχω, όπως είπα πολλάκις τις "τάσεις" και τον μελλοντικό κίνδυνο αν αρκετοί περισσότεροι αποφασίσουν για "λόγους συνείδησης" ή πίεσης από έτερους της κοινότητάς τους να μην κάνουν αμβλώσεις». Πρώτον, θεωρείτε ως κίνδυνο για εσάς η έκφραση αντίρρησης συνείδησης κάποιων ανθρώπων; Τι προτείνετε λοιπόν; Να τους απαγορευτεί, μήπως, αυτή η έκφραση; Δευτερον, ναι, θα επιθυμούσατε να μην υπάρχει γιατρός, που να αρνηθεί να εκτελέσει μιαν έκτρωση για συνειδησιακούς λόγους (το λέτε). Τρίτον, δεν κινδυνεύετε, απλώς κινδυνολογείτε κι όποιος τσιμπήσει. Προς το παρόν, κυριαρχεί η ακριβώς αντίθετη πίεση, προς τη μεριά της έκτρωσης δηλαδή, και όχι προς αυτήν της άρνησής της. Αυτό φάνηκε και από την σε πλήρη αρμονία με τις απόψεις σας αντιμετώπιση του θέματος της αφίσας στο μετρό από ΜΜΕ και κόμματα, από το εν χορώ κράξιμο και από την κρατική λογοκρισία.« Είπες: "γι αυτό και συμφωνείτε με τη μέθοδο του εκφοβισμού που ακολουθήθηκε στη λεγόμενη παρέμβαση" "Ω, αλήθεια; Γιατί, όμως, δεν βρίσκω την πρόταση στη οποία να δηλώνω ρητά κάτι τέτοιο;" Απαντώ: Η μέθοδος του εκφοβισμού που ακολουθήθηκε και ο φασισμός που υποκρύπτεται σ' αυτήν την αντίληψη και σε αυτές τις πρακτικές αποτελούν το επίκεντρο του σχολιασμού μου από την αρχή και σε αυτό δε έχω λάβει καμιά απάντηση. Έχω την αίσθηση ότι προσπαθείτε να τη δικαιολογήσετε. Αν κάνω λάθος, θα μπορούσατε να το πείτε ξεκάθαρα. «3. Άρνηση διάθεσης πληροφορίας και παραπομπής σε έτερο επαγγελματία." Τα είπαμε γι αυτό με την ακτίνα των 300 χιλιομέτρων. Μιλάμε για τη συγκεκριμένη καταγγελία, έτσι; "Οπότε εσύ που είσαι αυτή που επιλέγεις να απαντήσεις σε εμένα κι όχι εγώ σε εσένα τι θες ακριβώς να κάνω;" Απάντησα στο συγκεκριμένο σημείο περί "τάσης για αντίρρηση" και "κινδύνου" από αυτήν. Αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο του αρχικού μου προβληματισμού, καθώς οι υπέρμαχοι των εκτρώσεων αντιμετωπίζουν την απλή έκφραση άποψης που να υπερασπίζεται τη ζωή του εμβρύου, ωσάν να είναι απόπειρα επιβολής της! Φοβάμαι πως αυτή η παρανόηση διαχέεται σκοπίμως, έτσι ώστε το θέμα να παρουσιάζεται πάντα υπό την οπτική της ακύρωσης ή κατάργησης των κεκτημένων κλπ. Αυτό, εάν δεν είναι έλλειψη κοινής λογικής, είναι σκόπιμα γκεμπελική συμπεριφορά "Ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει!" "Επίσης θα πρότεινα να μην πετιέται το θέμα "σύνδρομο Ντάουν" ως άσχετη (για το πολύ συγκεκριμένη καταγγελία) στρακαστρούκα, μαζι με τη λέξη "ναζί", για να μην ακούς για "εργαλειοποιήσεις". Πρώτον: Είναι ενοχλητικό και ίσως κλονίζει τις αυταπάτες και το ναρκισσισμό μερικών, που νομίζουν πως έχουν τον προοδευτισμό στο τσεπάκι (αυτό έχει σχέση με την κατ’ ευφημισμόν «παρέμβαση»), αλλά είναι αλήθεια. Οι ναζί οδήγησαν μαζικά σε μαρτυρικό θάνατο τους ανθρώπους με σύνδρομο Ντάουν και επινόησαν επί τούτου τη φράση: "Ζωή που δεν αξίζει". Τι να κάνουμε τώρα; Δεύτερο: Στρακαστρούκες είναι το "Σκοταδισμός" και "επιστροφή στο Μεσαίωνα", που πιπιλίζουν μερικοί, για να φιμώσουν και να ρίξουν λάσπη σε κάθε διαφορετική άποψη! Το να υπερασπίζεσαι στον δημόσιο χώρο τα δικαιώματα της πιο σιωπηλής, εύθραστης και ανυπεράσπιστης ύπαρξης που υπάρχει στον κόσμο, δεν μου ακούγεται σαν επιστροφή στον σκοταδισμό του μεσαίωνα, αλλά σαν τη λαμπρότερη (και δυσχερέστερη στις παρούσες συνθήκες ) υπεράσπιση της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας."στις μόνιμες παρενέργειες η πιο συχνή είναι η στειρότητα, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 3% μέχρι 5% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση»Πρώτον: «γιατρός και νοσοκόμα στάθηκαν μόνο σε μία από τις πιθανές επιπτώσεις και μάλιστα με επιμονή, σαν να ήταν βεβαιότητα» από την προηγούμενη απάντησή μουΔεύτερο: Γνωρίζω το περιεχόμενο των συνδέσμων που σας έστειλα. Υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις. Για κάθε μια από αυτές η συχνότητα ποικίλλει. «Επίσης κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η άμβλωση είναι πακέτο με καραμελίτσες σε ψυχολογικό επίπεδο, πολύ περισσότερο δε, όταν είναι ταμπού και οι "καλοθελητές" το ντύνουν με επιπλέον τύψεις και ντροπή»Απαντώ: «Με συγχωρείτε, αλλά διακυβεύεται η ζωή ή ο θάνατος κάποιων ανθρώπινων υπάρξεων — είναι μάλλον πολυτέλεια να κλαψουρίζουμε για τη δυσφορία που μπορεί να νιώσει κάποιος από κάποιες ενοχές˙ πολύ λιγότερο δε, για το ενδεχόμενο να καθηλωθεί λόγω δικών του προβλημάτων στην ενοχικότητα και τον αυτοοικτιρμό…«…ενός οργανισμού αρκετά πριν των ορίων της ανεξαρτήτου βιωσημότητας εκτός μήτρας»Α, ώστε για εσάς, εφ’ όσον δε μπορεί να ζήσει εκτός μήτρας, το έμβρυο είναι απλά ένας οργανισμός, που δεν λογαριάζεται ως ανθρώπινο πλάσμα και δεν έχει καμιά σημασία η ζωή του. Συνεννοηθήκαμε! Ωστόσο, κάθε άνθρωπος που έχει στοιχειώδη εξοικείωση με την έννοια της «επιστημονικής συζήτησης» γνωρίζει καλά πως σε πολύ λίγα θέματα υπάρχει καθολική συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων. Και οι τομείς της ιατρικής και της βιοηθικής δεν έχουν αποφανθεί ακόμη οριστικά για το πότε πράγματι αρχίζει ή τελειώνει η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος. Σας καλώ να σκεφτείτε και κάτι με απλή κοινή λογική: Αν ένα έμβρυο που δε μπορεί ζήσει εκτός μήτρας, θεωρείται κομμάτι του σώματος της μητέρας του, χωρίς δική του αυτόνομη ύπαρξη, τότε γιατί, στην περίπτωση που η μάνα έχει ρέζους αρνητικό, έχει προηγηθεί άλλη γέννηση, αποβολή ή έκτρωση –και δεν έχει μετά από αυτήν γίνει ειδική ένεση για την περίπτωση που το έμβρυο έχει διαφορετικό ρέζους, το έμβρυο αυτόματα αποβάλλεται; Το έμβρυο, από την αρχή της ζωής του στη μήτρα, αποτελεί διαφορετική οντότητα από την μητέρα του, γι αυτό και από την αρχή έχει διαφορετικό τύπο και όμαδα αίματος.«Προφανώς, ως ethical ζητήματα, με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η ζωή, η διαβίωση και οι σχέσεις (ανεξάρτητα κι εν τω συνόλω) μεταξύ των γονέων, των παιδιών τους (ηθελημένων ή μη)»Κι όμως, νομίζω πως, με τρόπο ίσως ανεπίγνωστο, τα παιδιά μας - όχι μόνο τα αγέννητα, αλλά και γεννημένα- και οι σχέσεις μας με αυτά επηρεάζονται από τις επιλογές μας. Μη μου πείτε ότι τα παιδιά σήμερα δεν ξέρουν πώς και γιατί χωρίζουν οι γονείς τους, τι είναι οι μοιχείες τους, πώς κάνουν τη «διακοπή κύησης», όπως λένε την έκτρωση; Αυτά, μαζί με τους καυγάδες των γονιών, κάνουν τα παιδιά να αποζητούν την ηλιθιότητα, για να πνίξουν τις βασανιστικές τους σκέψεις. Κανένα, ή σχεδόν κανένα παιδί, δεν πέφτει στα ναρκωτικά, χωρίς και την υπαιτιότητα και των γονέων του. Δεν γίνεται να ευτυχούμε με τα παιδιά μας, γιατί τα γεννάμε πολύ συχνά για δική μας ικανοποίηση και τα μεγαλώνουμε, για να κατακτήσουν τον κόσμο και μετά να πεθάνουν.Όσο για το απόσπασμα από τον Π.Ο.Υ. που παραθέτετε, η αναφορά της αντίρρησης συνείδησης ως «εμπόδιο στην πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση» έρχεται σε αντίθεση με τον Ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Επιπλέον, δεν έχει καμιά βάση τουλάχιστον σε χώρες όπως η δική μας. Πάντα θα βρίσκονται γιατροί πρόθυμοι να κάνουν εκτρώσεις. Αλλά και να είχε, όπως στις περιπτώσεις απομακρυσμένων νησιών, πάλι εδώ έχουμε τη σύγκρουση δύο διαφορετικών δικαιωμάτων. Ποιος θα αποφασίσει ποιο θα υπερισχύσει; Μάλλον ο νόμος, όχι η επισήμανση του Π.Ο.Υ. Εξάλλου τον νόμο επικαλείστε και για το δικαίωμα στις εκτρώσεις. Εφαρμόζουμε τους νόμους κατά βούληση; Κατά το ατομικό μας συμφέρον; Και, μιλώντας για νησιά, σε πολλά από αυτά δεν υπάρχουν καν γυναικολόγοι, οι περισσότερες γυναίκες χρειάζεται να πάνε για παρακολούθηση ή για να γεννήσουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Οπότε και για την έκτρωση μπορούν να κάνουν το ίδιο. Δεν συγκρίνεται αυτή η ταλαιπωρία με το να εξαναγκαστεί κάποιος γιατρός να διαπράξει κάτι που το θεωρεί φόνο!
Σε μερικές περιπτώσεις τα επιχειρήματα μας είναι στενά συνδεδεμένα με την αντίληψή μας για τη ζωή και γι αυτό υπάρχουν παρανοήσεις.Είναι φανερό ότι έχουμε συγκεκριμένες απόψεις, εντελώς διαφορετικές, τις οποίες εκθέσαμε με διάφορους τρόπους. Από δω και πέρα έχω την αίσθηση ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Άλλωστε είμαστε οι μόνες που μείναμε να σχολιάζουμε κάτω από ένα δημοσίευμα, που απομακρύνεται από την επικαιρότητα μέρα με τη μέρα, αν και το θέμα της έκτρωσης παραμένει φλέγον. "Κάθε λόγος αμφισβητείται από άλλο λόγο, ποιος λόγος όμως μπορεί να αμφισβητήσει τη ζωή;" Η ζωή, θα μας δείξει, ίσως, στο βαθμό που θα εφαρμόσουμε αυτά που πρεσβεύουμε, ποια ήταν η αξία των επιλογών και των πιστέυω μας. Λυπάμαι για το σημείο στο οποίο αναφέρθηκα σε "κλειστή σέχτα". Δεν έχω τρόπο να το δικαιολογήσω, παρά μόνο ως αποτέλεσμα "κεκτημένης ταχύτητας".
Προς (το) Βλαχάκι :Αγαπητή, δεν έχει γίνει "τάση". όπως λέτε, να έχουν "αντίρρηση συνείδησης" οι ιατροί.(Αν ήταν στο χέρι σας, δεν θα το επιτρέπατε φυσικά -όλα κι όλα, δε γίνεται να δικαιούται ο κάθε ένας να έχει αντίρρηση συνείδησης} Πάντως, δεν πρόκειται για "τάση", άλλα για δικαίωμα κατοχυρωμένο από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, που παραθέτω παραπάνω σε σχόλιο. Όταν θεσμοθετημένα δικαιώματα, θεωρούνται από εσάς ανεπίτρεπτες "τάσεις", καταλαβαίνουμε όλοι για πόσο δημοκρατική νοοτροπία μιλάμε! Όσο για τους ιατρικούς κινδύνους της έκτρωσης, δεν είστε καλά ενημερωμένη. Θέλει βέβαια ψάξιμο στην ιατρική βιβλιογραφία κι εσείς, υποθέτω, ενημερώνεστε μεταξύ σας μόνο, σαν κλειστή σέχτα. Κατανοώ το ενδεχόμενο η κοπέλα να ένιωσε άσχημα με την επιμονή στις αρνητικές επιπτώσεις μιας έκτρωσης - που υπάρχουν, αλλά δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να στηρίξει μια καταγγελία. Ίσως γι αυτό έγινε και η..."παρέμβαση", δηλ. η αήθης επίθεση και εκφοβισμός, για να πάρει διαστάσεις το θέμα, που, από την καταγγελία μόνο, δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει. Ομοίως και κάποιες έγκυες, στις οποίες διαγιγνώσκεται η πιθανότητα και μόνο εμβρύου με σύνδρoμο down έχουν πιεστεί από άλλους γιατρούς υπερβολικά, σε σημείο δυσφορίας και στενοχώριας να κάνουν έκτρωση. Και είναι πολύ πιο στενόχωρο να σε πιέζει κάποιος για έκτρωση, ενώ ξέρεις ότι κυοφορείς ένα όχι απολύτως υγιές παιδί, παρά να σε πιέζουν να κρατήσεις το μωρό κι εσύ απλώς να πρέπει να πας σε άλλο ιατρείο. Και το φοβερό ξέρετε ποιο είναι; Ότι το έμβρυο που σου παρουσίαζαν για "άρρωστο", τελικά γεννιέται υγιές. Το σημαντικό είναι όμως η αντίληψη κάποιων, ότι ένα πλάσμα με κάποιου τύπου υστέρηση δεν αξίζει να ζει. Αυτό θυμίζει τη φράση "ζωή χωρίς αξία", που επινόησαν οι ναζί προκειμένου να οδηγήσουν σε μαρτυρικό θάνατο τους ανθρώπους με σύνδρομο down. Καλά είναι από δω και πέρα κάθε γυναίκα που πιέζεται να κάνει έκτρωση για τον άλφα ή βήτα λόγο να το καταγγέλλει, να γίνεται και ντόρος τύπου παρέμβασης κι έτσι να αλλάζουν και κάποια δεδομένα μας για το θέμα!
1. Δεν είπα: "δεν έχει γίνει "τάση" όπως λέτε" ...αλλά "ΑΝ γίνει τάση", μη διαστρέφεις τα λεγόμενά μου.Και, ναι, πιστεύω και στην ύπαρξη "τάσεων" αλλά και στις ευνοϊκές ή μη συνθήκες καλλιέργιας ή εκδήλωσης τάσεων.2. Εξυπακούεται ότι ο εξαναγκασμός σε έκτρωση, είτε σε επίπεδο συστημικό [με τα (κατά βάση) παρελθοντικά κρατικά προγράμματα forced sterilizations] είτε σε επίπεδο προσωπικό (με εξάσκηση άμεσης ή έμμεσης σωματικής/ψυχολογικής βίας από τρίτους... οικείο περιβάλλον, σύντροφο κ.λπ. ή εκφοβισμό και στρεβλές πληροφορίες από ιατρικό προσωπικό ή ύπαρξη ιδιαίτερα δυσχερχών κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων) ως εξαναγκασμός σε άμβλωση είναι κάτι το 100% κατακριτέο και καμία αμφιβολία υπάρχει επί τούτου.3. Ποι@ είμαι εγώ που ανήκω σε κάποι@ς "εμείς" που "ενημερώμαστε μεταξύ μας μόνο, σαν κλειστή σέχτα" και ποιοι είστε οι "εσείς", άραγε;Αν θεωρείς ότι η πρόταση που είπαν στην γυναίκα: "έκτρωση = δεν θα μπορέσεις να κάνεις άλλα παιδιά" είναι ορθή, με την έννοια ότι μία σύγχρονη έγκαιρη (εντός 1ου 3μήνου κύησης) "ασφαλής" μέθοδος οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια και στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, σε στειρότητα (όπως είπαν οι κυρίες δλδ αλλά με πιο απλά λόγια) ή σε έτερα μόνιμα προβλήματα, τότε μπορείς να απευθυνθείς στους κάτωθι Οργανισμούς, να τους το αναφέρεις. μαζί με την βιβλιογραφία σου. Οι εν λόγω Οργανισμοί παραθέτουν τα risks και λένε ότι υπάρχουν σαφώς, αλλά ότι είναι χαμηλά. Induced Abortion(What complications can occur with an abortion?)https://www.acog.org/Patients/FAQs/Induced-Abortion?IsMobileSet=false(ACOGynecologists)+Risks- Abortion(Effect on fertility and future pregnancies)https://www.nhs.uk/conditions/abortion/risks/(NHS)4. Εκ ΗΠΑ προερχόμενο, αλλά δεν πειράζει:"Η κόρη μου έχει σύνδρομο Ντάουν. Το κίνημα κατά των αμβλώσεων την εργαλειοποιεί για να περιορίσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα αμφοτέρων ημών"https://www.google.gr/amp/s/www.nbcnews.com/think/amp/ncna9336965. "(...) Ότι το έμβρυο που σου παρουσίαζαν για "άρρωστο", τελικά γεννιέται υγιές". Υπάρχουν αηθή άτομα (ναι, και γιατροί) και υπάρχουν και άτομα που σφάλουν (ναι, και γιατροί)... Χαίρω πολύ χαιρόπουλος Υπουργός Ελονοσίας. Μπορεί αυτό να αποβεί ολέθριο πρακτικά ή ολέθρια τραυματικό για κάποιον άνθρωπο, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα, δυστυχώς. Έχουμε ακούσει και τέτοια: https://www.google.gr/amp/s/m.lifo.gr/now/greece/42460%3fampΕίναι τραγικό και τρισάθλιο, αλλά μπορεί η εγκληματική ανηθικότητα ή το ιατρικό λάθος/λάθος διάγνωση-εκτίμηση να μας κλονίζει τη διάθεση ως προς το δικαίωμα του ατόμου στην προσβασιμότητα μίας ασφαλούς έκτρωσης; Όχι φυσικά.6. "Και είναι πολύ πιο στενόχωρο να σε πιέζει κάποιος για έκτρωση (...) κι εσύ απλώς να πρέπει να πας σε άλλο ιατρείο".Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε συγκρίσεις, το τι είναι απλό ή μη απλό για την γυναίκα που έκανε την καταγγελία και που έχει οικονομική στενότητα, ας μην το κρίνουμε τόσο εύκολα, αλλά αν θέλουμε -όπως και δήποτε- να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις, ακόμη πιο στενάχωρο είναι να (αναγκαστείς) να κάνεις παιδί και να το μισείς μία ζωή επειδή ποτέ δεν κατάφερες να το αγαπήσεις, επειδή δεν το ήθελες. 7. Θα κλείσω την κουβέντα, απ' την δική μου μεριά, με μία προτροπή/ευχή:...Κουμάντο ν/θα κάνει, ο κάθε άνθρωπος, στην μήτρα του και μόνον αυτή, εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν!
"αν π.χ. προκύψει διαφωνία ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή Μάρτυρα του Ιεχωβά που δεν θα δέχεται αίμα;"Άκυρη η σύγκριση. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά (Από κάτω προς τα πάνω) -αν κάνουν σε κάποιον κακό- αυτός είναι ο εαυτός τους. Για τα ανήλικα τέκνα τους δε, αν δεν απατώμαι, υπάρχει κάποια "δικλίδα ασφαλείας" (ελλείψει συναινέσεως γονέων/κηδεμόνων σε κριθείσα απαραίτητη ιατρική πράξη) στην Ελλάδα τουλάχιστον, μέσω του άρθρου 12 του ΚΙΔ.Τι σχέση έχει αυτό με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό (εξουσία από πάνω προς τα κάτω) που οφείλουν να παρέχουν υπηρεσίες (και πληρώνονται από εμάς γι' αυτό) και δεν το κάνουν; Καμία νομίζω.----Η καταγγέλουσα λέει: "Καθώς το διάστημα αυτό είμαι άνεργη και με πολύ λίγους οικονομικούς πόρους αποφάσισα να επισκεφτώ το κέντρο υγείας αυτό και να μην πάω σε κάποιον ιδιώτη γιατρό" και "αφού αναγκάστηκα, ενημέρωσα για την οικονομικό-επαγγελματική μου κατάσταση κι ότι δε θα μπορούσα να έχω ένα παιδί τώρα".[...Προφανώς δεν έχουν όλοι την οικονομική άνεση να απευθυνθούν σε ιδιώτες, ούτε έχουν όλοι τον απεριόριστο χρόνο, δεδομένου και του χρονικού ορίου των 12 εβδομάδων κύησης για επιλεκτική άμβλωση, και δη αν το αντελήφθησαν όχι νωρίς, να ψάχνουν ποιος τελικά θα τους κάνει την άμβλωση κι όχι κατήχηση τύπου "αφήστε με να ζήσω (με το στανιό). Επιπλέον, αν γίνει τάση να έχουν "αντίρρηση συνείδησης" οι ιατροί τότε, προφανώς οι γυναίκες θα δυσκολεύονται περισσότερο στην εύρεση επαγγελματία για να μην σκεφτούμε τις απαίσιες μη ασφαλείς μεθόδους άμβλωσης που ελπίζω η ανθρωπότητα να βάλει κάποια στιγμή πίσω της και όχι μπροστά της εκ νέου].Συνεχίζει η καταγγέλουσα:"Το ραντεβού που κράτησε περίπου δεκαπέντε λεπτά, περιλάμβανε μόνο εκφοβιστικού και δεισιδαιμονικού τύπου διατυπώσεις και δεν έγινε καμία ιατρική εξέταση που να επιβεβαιώνει τη σωματική μου υγεία, το οποίο θεωρώ ότι είναι και το αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και όχι η κατήχηση.Τις πληροφόρησα ότι είμαι έγκυος κι ότι έχω κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να το επιβεβαιώσω, αλλά δε με έχει εξετάσει κάποιος γιατρός. Ύστερα, ανέφερα ότι δεν επιθυμούσα να συνεχίσω την εγκυμοσύνη, ώστε να ενημερωθώ για το τι πρέπει να κάνω, ποια είναι η διαδικασία..Υπήρχε ακόμα και υπέρηχος στο ιατρείο, αλλά δεν μπήκαν στο κόπο να μου κάνουν, να επιβεβαιώσουν ότι όλα πάνε καλά για να μπορούν να λένε να κρατηθεί αυτό το μωρό"Ρώτησα και τη γνώμη της σαν γιατρού για το πού θα έπρεπε να απευθυνθώ, αν έχει να μου προτείνει κάποιον συνάδελφο κτλ. Κι οι δύο άρχισαν να λένε “πως είναι κρίμα, δε θα μπορώ να κάνω άλλα παιδιά" κ.λπ."[...Οπότε τα περί: "Ο ιατρός έχει καθήκον αληθείας προς τον ασθενή. Οφείλει να ενημερώνει πλήρως και κατανοητά τον ασθενή για την πραγματική κατάσταση της υγείας του (...)" ΑΛΛΑ και κομμάτια του άρθρου 9, που αναφέρει ο ΚΙΔ: "Ο ιατρός δεν μπορεί να αρνείται την προσφορά των υπηρεσιών του για λόγους άσχετους προς την επιστημονική του επάρκεια, εκτός εάν συντρέχει ειδικός λόγος, που να καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την προσφορά των υπηρεσιών του" ΚΑΙ "Ο ιατρός μπορεί να διακόψει την παροχή των υπηρεσιών, που ήδη προσφέρει στον ασθενή του, για λόγους επιστημονικούς ή προσωπικούς και εφόσον δεν τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία ή η ζωή του τελευταίου. Στην περίπτωση αυτή, οφείλει, εφόσον του ζητηθεί, να υποδείξει άλλο συνάδελφό του για την αναπλήρωσή του" θεωρώ πως ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ. Σε μία σούμα, δηλαδή, έχουμε: 1. ψευδείς πληροφορίες ("δεν θα μπορέσεις να κάνεις άλλα παιδιά" κ.λπ. καθώς στις σύγχρονες, ασφαλείς μεθόδους και δη σε έγκαιρο χρόνο, αυτός ο κίνδυνος είναι μικρός), 2. Άρνηση εξέτασης της ενδιαφερόμενης, παρότι υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και προσωπικό, 3. Άρνηση διάθεσης πληροφορίας και παραπομπής σε έτερο επαγγελματία)].
Σχετικό-άσχετο(;)Κώδικας ιατρικής δεοντολογίας νόμος 3418/2005 άρθρο 311 Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στη διαδικασία τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη του κατά περίπτωση αρμόδιου ιατρού.2. Ο ιατρός οφείλει να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στη γυναίκα που ζητεί την παροχή των υπηρεσιών του, πριν προχωρήσει στη διακοπή της κύησης.
Ρουβίκωνα, τα λόγια σας είναι μια αναπαραγωγή από κλισέ. Κανείς δεν αφαιρεί από κανέναν το δικαίωμα στην έκτρωση, κανείς δεν επιβάλλει τίποτα. Το θέμα είναι η προσωπική επιλογή και η ελευθερία του καθενός. Όμως για να μπορεί μια γυναίκα να κάνει πραγματικά ελεύθερες επιλογές, πρέπει να είναι ενημερωμένη. «Διαλέγει» όποιος έχει μπροστά του επιλογές, έτσι δεν είναι;Οι δήθεν προοδευτικές κορόνες σας περί επιστροφής στο μεσαίωνα (κάμποσες φορές στο κείμενό σας εκτοξεύετε αυτό το συναισθηματικό πυροτέχνημα) δεν έχουν άλλο στόχο παρά να στιγματίσουν κάθε άλλη άποψη, ώστε να φαίνεται –όπως νομίζετε- δικαιολογημένη η φασιστική νοοτροπία που σας διαπνέει. Εσείς είστε που προσπαθείτε να εκφοβίσετε («Θα μας βρείτε μπροστά σας»), να φιμώσετε οποιαδήποτε φωνή εκφράζει μια κοσμοθεωρία διαφορετική από τη δική σας. Εσείς είστε ο Μεσαίωνας! Το βίντεό σας σάς εκθέτει. Αυτό το βίντεο, όπου αποκαλείτε τη γιατρό που δέχτηκε την επίθεσή σας «ξεφτιλισμένη γυναίκα», όπου παρεμποδίζετε τη νοσοκόμα να τηλεφωνήσει, επιμένοντας στην εκφώνηση του λογυδρίου σας, του γεμάτου υποκρισία, μισαλλοδοξία και αλαζονεία, όπου λειτουργείτε σαν κοινοί νταήδες που κάνουν bullying, όπου δείχνετε ξεκάθαρα τα πρόσωπα των στόχων-θυμάτων σας, ενώ κρύβετε επιμελώς τα δικά σας –ως θρασύδειλες. Τι άλλο να πω; Είναι προφανές ότι δεν αντέχετε τον αντίλογο, γιατί δεν έχετε επιχειρήματα. Μόνο κάποια συνθήματα που αναμασάτε χωρίς γνώση και επίγνωση. Υπάρχουν νοσοκομεία και δομές, όπου μια γυναίκα μπορεί άνετα, αν θέλει, να κάνει έκτρωση. Για να μη μιλήσω για τις ιδιωτικές κλινικές, όπου πολλοί (μεγαλο)γιατροί –υπέρμαχοι των εκτρώσεων- πλουτίζουν από αυτές. Στόχος σας είναι να μην υπάρξει γιατρός, που να τολμήσει να αρνηθεί να εκτελέσει μια έκτρωση για συνειδησιακούς λόγους. Στόχος σας είναι ο εκφοβισμός! Eπικαλείστε τα «δικαιώματα» εκεί που δεν βάλλονται, αλλά τα παραβιάζετε κατάφωρα, όταν αρνείστε στις γυναίκες τη δυνατότητα να ενημερωθούν και φιμώνετε κάθε φωνή υπεράσπισης της ζωής. Δε νοιάζεστε για τις γυναίκες, ούτε πονάτε για το λαό! Τους χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα για να επιτίθεσθε σε όλους και σε όλα –σε υπαίτιους και σε αναίτιους. Στην πραγματικότητα μισείτε το κάθε τι που δεν εμπίπτει μέσα στις ιδεοληψίες σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις δικαίως στηλιτεύετε πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και αυτό μόνο τυχαία. Γιατί μέσα στον πόλεμο που έχετε κηρύξει εναντίον πάντων, συμβαίνει καμιά φορά ο «εχθρός» σας να είναι όντως φταίχτης…
Όχι. Εν προκειμένω το πραγματικό θέμα δεν είναι ούτε οι πρακτικές του Ρουβίκωνα, ούτε τόσο η προσωπική επιλογή και η ελευθερία του καθενός, αλλά αυτή της συγκεκριμένης γυναίκας που έχει κάνει συγκεκριμένη καταγγελία που έχει αναρτηθεί σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, σχετικά με την εμπειρία της στο συγκεκριμένο κέντρο υγείας, την οποία μάλλον δεν διαβάσατε, αν και υπάρχει και εδώ, στο αμέσως προηγούμενο από το δικό σας σχόλιο. Επίσης, όταν τα κατοχυρωμένα βάσει νόμου δικαιώματα μπαίνουν σε εισαγωγικά, βάλλονται ευθέως και ενσυνειδήτως. Δηλαδή σκοπίμως. Όοοοολα τα άλλα είναι μπλα - μπλα. Σκόπιμα μπλα - μπλα.
Ασφαλώς και διάβασα την καταγγελία. Απλώς δεν ξέρω. πόση βάση έχει ως προς την ερμηνεία των προθέσεων της γιατρού. Για την οποία υποθέτω θεωρείτε κι εσείς ότι δεν είχε το δικαίωμα να αρνηθεί να διαπράξει την έκτρωση και επιπλέον ήταν και μέγα έγκλημα που συμβούλεψε την κοπέλα να το ξανασκεφτεί. Διαβάστε όμως τα παρακάτω από τον ισχύοντα κώδικα ιατρικής δεοντολογίας: "Ο ιατρός, επικαλούμενος λόγους συνείδησης, έχει δικαίωμα να μη μετέχει σε νόμιμες ιατρικές επεμβάσεις στις οποίες αντιτίθεται συνειδησιακά,εκτός από επείγουσες περιπτώσεις" [Άρθρο 2, παρ. 5].Με βάση τη διάταξη αυτή, κανένας δεν μπορεί να εξαναγκάσει ιατρό να εκτελέσει πράξη αντίθετη προς τη συνείδησή του ακόμη κι αν αυτή είναι νόμιμη. Αντίθετα, η ενημέρωση του αρρώστου για οποιαδήποτε ιατρική ενέργεια είναι επιβεβλημένη, και ως προς τα υπέρ και ως προς τα κατά."Ο ιατρός έχει καθήκον αληθείας προς τον ασθενή. Οφείλει να ενημερώνει πλήρως και κατανοητά τον ασθενή για την πραγματική κατάσταση της υγείας του, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της προτεινόμενης ιατρικής πράξης, τις συνέπειες και τους ενδεχόμενους κινδύνους ή επιπλοκές από την εκτέλεσή της, τις εναλλακτικές προτάσεις, καθώς και για τον πιθανό χρόνο αποκατάστασης, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να σχηματίζει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων και συνεπειών της κατάστασής του και να προχωρεί, ανάλογα, στη λήψη αποφάσεων." [Άρθρο 11, παρ. 1]. Όοοοολα τα άλλα είναι φασισμός, (το μπλα μπλα πόνεσε, ε:
Τα "δικαιώματα" μπήκαν σε εισαγωγικά, διότι απλώς δεν βάλλονται. Είναι ελεύθερη να κάνει την έκτρωση, αλλού. Βάλλεται όμως το δικαίωμα χωρίς εισαγωγικά της γιατρού να μην πραγματοποιήσει την έκτρωση, δικαίωμα που προβλέπεται και από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, όπως σας έγραψα στην προηγούμενη απάντησή μου.Καθώς και το δικαίωμα της γυναίκας να ενημερωθεί, όπως και αυτό επιβάλλεται από τον ίδιο Κώδικα. αι η ..."παρέμβαση" δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας εκφοβισμός φασιστικού τύπου, που είχε ως στόχο να πλήξει ακριβώς αυτά τα δικαιώματα! Τι δεν καταλαβαίνετε;
Μάλιστα. Δεν ξέρετε κατά πόσον έχει βάση η καταγγελία της γυναίκας αυτής ως προς την ερμηνεία των προθέσεων της γιατρού, αλλά παίρνετε θέση ωσάν να ξέρετε, ερμηνεύοντας και αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς, αν όχι ευθέως, τους ισχυρισμούς της και τις δικές της προθέσεις. Αν λοιπόν διαβάσατε την καταγγελία της και η απάντησή σας είναι αυτή που μου δίνετε, τότε θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω κι εγώ τα μάλα για τις δικές σας προθέσεις. Εκτός κι αν δεν αντιλαμβάνεστε εσείς τι διαβάζετε. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν σας συστήνω να ξαναδιαβάσετε την καταγγελία της, καθώς και το σχόλιο που έκανε παρακάτω το Βλαχάκι. Ίσως η επανάληψη να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι λέει η καταγγέλουσα και για ποιον λόγο προέβη σε αυτή την καταγγελία, μια και το μόνο που δεν συνέβει, όπως λέει, ήταν να ενημερωθεί σχετικά. Επίσης, επαναλαμβάνω, όταν τα κατοχυρωμένα βάσει νόμου δικαιώματα μπαίνουν σε εισαγωγικά (όπως πχ στις ανακοινώσεις των συλλόγων που έβγαλαν την περιβόητη αφίσα στο μετρό), τότε βάλλονται ευθέως και ενσυνειδήτως. Δηλαδή σκοπίμως. Όοοοολα τα άλλα είναι μπλα - μπλα. Σκόπιμα μπλα - μπλα. Που αποσκοπούν στην διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα και στην μελλοντική του επανεξέταση όταν οι συνθήκες κριθούν ευνοϊκές από τους πολέμιους των αμβλώσεων που, φυσικά, δεν μιλούν για "μείωση". Δεν υπάρχει νομίζω κάτι άλλο να πούμε επ' αυτού.
Η όλη..."παρέμβαση" δεν ήταν τίποτε άλλο παρά κοινό bullying, απλά εκφοβισμός. Και το βίντεο, μια ξεδιάντροπη καταγραφή του. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό... Το μπλα μπλα φυσικά και ήταν σκόπιμο. Είχε σκοπό να στηλιτεύσει αυτήν τη φασιστική συμπεριφορά, και να κλονίσει τις αυταπάτες και το ναρκισσισμό μερικών, που νομίζουν πως έχουν τον προοδευτισμό στο τσεπάκι, ενώ όλη νοοτροπία τους διαπνέεται από ακραίο φασισμό και έλλειψη σεβασμού προς κάθε άλλη άποψη και κοσμοθεωρία. Είμαι σίγουρη ότι ακόμη κι εσείς πρέπει να το καταλάβατε αυτό και μάλλον σας ενόχλησε. Γι αυτό άλλωστε δεν απαντάτε επί της ουσίας των σχολίων μου (αν τα διαβάσατε κιόλας}, αλλά πιάνεστε από δυο-τρεις λεξεις ή φράσεις για να μεταθέσετε το θέμα. Ξαναδιαβάστε τα αποσπάσματα από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που παρέθεσα σε προηγούμενο σχόλιο και προσπαθήσετε να εννοήσετε: Τίνος τα δικαιώματα διακυβεύονται τελικά;
Όχι, κάνετε λάθος. Δεν μίλησα καν για τον Ρουβίκωνα γιατί δεν έχω δει το βίντεο που αναφέρετε και συνεπώς δεν μπορώ να πάρω θέση. Μίλησα για το ουσιαστικό πρόβλημα, για την καταγγελία της γυναίκας (παράγωγο της οποίας είναι η "παρέμβαση"), η οποία εξακολουθεί απ' ότι φαίνεται να σας αφήνει παγερά αδιάφορη, αν δεν σας ενοχλεί κιόλας. Γι αυτό άλλωστε δεν απαντάτε επί της ουσίας, αλλά πιάνεστε από το βίντεο για να μεταθέσετε το θέμα στα δικαιώματα της γιατρού (τα οποία δεν τέθηκαν ποτέ εν αμφιβόλω από την καταγγέλουσα όσον αφορά το αν θα αναλάμβανε η συγκεκριμένη γιατρός την άμβλωση ή θα αρνείτο να την κάνει για προσωπικούς / συνειδησιακούς λόγους) και για να αποφύγετε να συζητήσετε πραγματικά για τα όσα η γυναίκα αυτή καταγγέλει. Εμένα αυτό μου λέει πολλά. Πάρα πολλά. Τέλος, επαναλαμβάνω, τα δικαιώματα που διακυβεύονται είναι εκείνα που μπαίνουν μέσα σε εισαγωγικά. Και είναι άλλο πράγμα να αρνηθεί ένας γιατρός να κάνει μια επέμβαση για λόγους ηθικής, και άλλο να θέλει να πείσει τον άλλον για αυτήν ηθική. Αυτό τουλάχιστον ελπίζω να το καταλαβαίνετε.
Εγώ από την άλλη ακριβώς για τον Ρουβίκωνα μίλησα, για την κατ'ευφημισμόν "παρέμβαση" και για το βίντεο, που εσείς δεν είδατε. Αυτό είναι ολοφάνερο από το πρώτο σχόλιό μου, που απευθύνεται απευθείας στο Ρουβίκωνα και από τις απαντήσεις μου σε εσάς και στο βλαχάκι παρακάτω. Μπορείτε να τις διαβάσετε. Επαναλαμβάνω: Από κει και πέρα η μέριμνά όσων αποδέχονται τέτοιου τύπου πρακτικές είναι μήπως με βάση το κατοχυρωμένο από τον Κ.Ι.Δ. δικαίωμα του ιατρού να αρνηθεί την έκτρωση , πάρουν θάρρος μερικοί μερικοί να εκφράσουν αντίρρηση συνείδησης. Και η παραπληροφόρηση , οι τάχα μου προοδευτικές κορόνες περί τάχα μου επιστροφής στον Μεσαίωνα σε συνδυασμό με τις "παρεμβάσεις" - επιθέσεις είναι ένα μέσο καταστολής. Πάνω σε αυτό και στον φασισμό που υποκρύπτεται σ' αυτήν την αντίληψη και σε αυτές τις πρακτικές,αν και αποτελούν το επίκεντρο του σχολιασμού μου, δε έχω λάβει καμιά απάντηση. Μόνο προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.Με βάση τα λόγια της καταγγέλλουσας δεν υπήρξε καθόλου σύνεση και καθόλου προσοχή στον τρόπο που έγινε η ενημέρωση και μάλλον ήταν και ελλιπής και ψευδής, αφού γιατρός και νοσοκόμα στάθηκαν μόνο σε μία από τις πιθανές επιπτώσεις και μάλιστα με επιμονή, σαν να ήταν βεβαιότητα. Είναι λίγο περίεργο, που δεν αναφέρθηκαν σε καμιά άλλη επίπτωση ή τουλάχιστον η καταγγέλλουσα δεν αναφέρει αν αναφέρθηκαν. Απλά μιλάει γενικά για "εκφοβιστικού και δεισιδαιμονικού τύπου διατυπώσεις". Αυτό θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί προσωπική εκτίμηση και ερμηνεία της καταγγέλλουσας - δεν ξέρουμε τι ακριβώς ειπώθηκε και σε τι τόνο. Αντίθετα γνωρίζουμε πολύ καλά τι ειπώθηκε και με ποιον τρόπο στο βίντεο της "παρέμβασης". Αυτό σχολίασα εξαρχής και αυτό συνεχίζω να σχολιάζω και στις απαντήσεις μου σε εσάς και αλλού. Επειδή ακριβώς δε θέλουμε να βρεθούμε σε κάποιου τύπου Μεσαίωνα, δεν μας χρειάζεται το ιεροεξεταστιλίκι του Ρουβίκωνα!
Να προσθέσω και κάτι άλλο ως συνέχεια στην απάντησή μου στο τελευταίο σχόλιό σας, ώστε να ξεκαθαριστεί οριστικά. Με εγκαλείτε πως δεν μιλάω για "το ουσιαστικό, για την καταγγελία της γυναίκας (παράγωγο της οποίας είναι η "παρέμβαση"), η οποία εξακολουθεί απ' ότι φαίνεται να σας αφήνει παγερά αδιάφορη, αν δεν σας ενοχλεί", λέτε. Αυτή η κατηγορία είναι παντελώς αυθαίρετη, ανυπόστατη και μάλλον στοχεύει στο να στιγματίσετε την άποψη που εξέφρασα για την αήθη επίθεση, την ανακοίνωση και το βίντεο. (Μοιάζει λίγο με τον τρόπο, που αντιμετωπίζουν οι υπέρμαχοι των εκτρώσεων την απλή έκφραση άποψης που να υπερασπίζεται τη ζωή του εμβρύου, ωσάν να είναι απόπειρα επιβολής της! Φοβάμαι πως αυτή η παρανόηση διαχέεται σκοπίμως, έτσι ώστε το θέμα να παρουσιάζεται πάντα υπό την οπτική της ακύρωσης ή κατάργησης των κεκτημένων κλπ. Αυτό, εάν δεν είναι έλλειψη κοινής λογικής, είναι σκόπιμα γκεμπελική συμπεριφορά "Ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει!") Κοιτάξτε, σας παρακαλώ, τον τίτλο του δημοσιεύματος κάτω από το οποίο συζητάμε τρεις μέρες τώρα. Διαβάστε το ίδιο του δημοσίευμα. Είναι η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα. Εγώ είχα την περιέργεια να δω και το βίντεο, που εσείς λέτε ότι δεν είδατε, γιατί το θέμα των εκτρώσεων με πονά. Αυτά τα δύο, ανακοίνωση και βίντεο, σχολίασα εξαρχής. Αν το δημοσίευμα περιελάμβανε μόνο την καταγγελία, δεν θα είχα τι να γράψω. Θα τη διάβαζα, δεν θα την απέρριπτα μεν, αλλά, ως σκεπτόμενος άνθρωπος, θα στεκόμουν με κάποια περίσκεψη απέναντι τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία της, όπως κάνω και τώρα. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα καθόμουν να γράψω σχόλιο ή να βγάλω συμπέρασμα ή να κρίνω για ένα συμβάν που δε γνωρίζω παρά μόνο από τα λόγια κάποιου, που επίσης δεν γνωρίζω. Το σίγουρο είναι πως δεν ξέρουμε τι πραγματικά έγινε, δεν ήμασταν εκεί! Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ειπώθηκε και σε τι τόνο. Γενικεύσεις όπως "εκφοβιστικού και δεισιδαιμονικού τύπου διατυπώσεις" επιδέχονται υποκειμενική ερμηνεία. Δεν κρίνω το πρόσωπο που καταγγέλλει, ούτε τη γιατρό με βάση μια καταγγελία που δεν έχει εξεταστεί. Απλώς δεν αποδέχομαι την καταγγελία εντελώς άκριτα και διατηρώ κάποια επιφύλαξη. Σας ενοχλεί αυτό;Θα έχετε ακούσει για περιπτώσεις, στις οποίες καταγγελίες που είχαν γίνει, αποδείχθηκαν εκ των υστέρων ανυπόστατες είτε ολόκληρες, είτε εν μέρει. Στο μεταξύ, πρόσωπα απαξιώθηκαν, προπηλακίστηκαν, έζησαν αφόρητη ψυχική οδύνη. Και την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες δεν την έμαθε σχεδόν κανείς από εκείνους που είχαν μάθει με κάθε λεπτομέρεια το υποτιθέμενο έγκλημά τους. Βλέπετε, παίζουν κι εδώ το ρόλο τους τα μμε. Γι αυτό οι καταγγελίες εξετάζονται από τους αρμόδιους, για να φανεί πόσο βάσιμες είναι.Αντίθετα γνωρίζουμε πολύ καλά τι ειπώθηκε και με ποιον τρόπο στο βίντεο της "παρέμβασης" και αυτό ήταν το βασικό θέμα μου σε όλα τα σχόλιά μου! Πάνω σε αυτό και στον φασισμό που υποκρύπτεται σ' αυτήν την αντίληψη και σε αυτές τις πρακτικές,αν και αποτελούν το επίκεντρο του σχολιασμού μου, δε έχω λάβει καμιά απάντηση! (όπως έχω ξαναπεί) Λοιπόν, εσείς μάλλον μεταθέτετε διαρκώς το θέμα από την κατ'ευφημισμόν "παρέμβαση" και το βίντεο, που αποτελούν το επίκεντρο του σχολιασμού μου. Μην προσπαθείτε να με χειραγωγήσετε στο να εκφράσω άποψη για ένα συμβάν, το οποίο δεν γνωρίζω. Δεν απορρίπτω το περιεχόμενο της καταγγελίας, αλλά δεν είμαι και υποχρεωμένη να το αποδεχτώ. Απλώς, δεν ξέρω!
@ Lia Pouki Δεν είναι κατηγορία, είναι διαπίστωση. Επίσης, δεν είναι καθόλου αυθαίρετη και ανυπόστατη διαπίστωση. Βασίζεται στα λόγια σας και σε αυτό που είπα εξαρχής: «Δεν ξέρετε κατά πόσον έχει βάση η καταγγελία της γυναίκας αυτής ως προς την ερμηνεία των προθέσεων της γιατρού, αλλά παίρνετε θέση ωσάν να ξέρετε, ερμηνεύοντας και αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς, αν όχι ευθέως, τους ισχυρισμούς της και τις δικές της προθέσεις», μετατρέποντας έτσι μέσω της "διαφορετικής κοσμοθεωρίας" σας την καταγγέλουσα σε εν δυνάμει καταγγελόμενη. Δεν έχω πρόθεση να στιγματίσω την θέση σας και αν τα πράγματα που καταγράφονται στο βίντεο είναι όντως ως τα περιγράφετε, είναι κατακριτέα. Αλλά από εκεί και πέρα είναι τουλάχιστον προκλητικό το να μιλάτε για αήθειες, ιεροεξεταστιλίκι, γκεμπελική συμπεριφορά και επικίνδυνα ολισθήματα όταν εσείς η ίδια διολισθαίνετε σε τέτοιες πρακτικές "ενοχοποιώντας" την καταγγέλουσα για την καταγγελία της ("Κατανοώ το ενδεχόμενο η κοπέλα να ένιωσε άσχημα με την επιμονή στις αρνητικές επιπτώσεις μιας έκτρωσης - που υπάρχουν, αλλά δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να στηρίξει μια καταγγελία", "σαν και η ερώτηση της καταγγέλλουσας για το πού αλλού να απευθυνθεί να ήταν στημένη. Δηλαδή στη συγκεκριμένη γιατρό πήγε η καταγγέλλουσα, επειδή κάποιος της την είχε συστήσει; Πολύ αμφιβάλλω. Απλά μπήκε σε ένα κέντρο υγείας. Ε, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να μπει και στο διπλανό ή να πάει σε ένα νοσοκομείο. Το γεγονός ότι κάθισε και συνέταξε μια καταγγελία σαν αυτήν που διαβάσαμε δείχνει ότι πρόκειται για άτομο, που τουλάχιστον θα ξέρει να κινηθεί σε μια τέτοια περίπτωση, αφού ήξερε να κάνει κοτζάμ καταγγελία", "Είναι λίγο περίεργο, που δεν αναφέρθηκαν σε καμιά άλλη επίπτωση ή τουλάχιστον η καταγγέλλουσα δεν αναφέρει αν αναφέρθηκαν. Απλά μιλάει γενικά για "εκφοβιστικού και δεισιδαιμονικού τύπου διατυπώσεις". Αυτό θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί προσωπική εκτίμηση και ερμηνεία της καταγγέλλουσας - δεν ξέρουμε τι ακριβώς ειπώθηκε και σε τι τόνο"), διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ("επικαλείστε τα δικαιώματα εκεί που δεν βάλλονται, αλλά τα παραβιάζετε κατάφωρα, όταν αρνείστε στις γυναίκες τη δυνατότητα να ενημερωθούν και φιμώνετε κάθε φωνή υπεράσπισης της ζωής") και απαξιώνοντας εξαρχής τους συνομιλητές σας με αυθαίρετα συμπεράσματα, προσωπικές επιθέσεις ("Το πνεύμα σας είναι ακριβώς αυτό που σχολίασα και ,προφανώς, έχω πέσει μέσα. Ναι, θα επιθυμούσατε να μην υπάρχει γιατρός, που να αρνηθεί να εκτελέσει μιαν έκτρωση για συνειδησιακούς λόγους, γι αυτό και συμφωνείτε με τη μέθοδο του εκφοβισμού που ακολουθήθηκε στη λεγόμενη παρέμβαση", "μου φαίνεται και λίγο αστείο το τρίτο σημείο του κατηγορητηρίου σας, όπως το διατυπώνετε "άρνηση διάθεσης πληροφορίας και παραπομπής σε έτερο επαγγελματία". Φαίνεται σα να θέλετε απλώς να βρείτε λόγους να κατηγορήσετε", "Θέλει βέβαια ψάξιμο στην ιατρική βιβλιογραφία κι εσείς, υποθέτω, ενημερώνεστε μεταξύ σας μόνο, σαν κλειστή σέχτα", "η μέριμνά σας είναι μήπως με βάση αυτό, πάρουν θάρρος μερικοί μερικοί να εκφράσουν αντίρρηση συνείδησης", "προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα", "επικαλείστε τα δικαιώματα εκεί που δεν βάλλονται, αλλά τα παραβιάζετε κατάφωρα, όταν αρνείστε στις γυναίκες τη δυνατότητα να ενημερωθούν και φιμώνετε κάθε φωνή υπεράσπισης της ζωής"), καταφανή χειραγώγηση με ξεκάθαρη απόπειρα συναισθηματικού εκβιασμού ("το πλασματάκι που νεκρώνεται στις μήτρες μας είναι μια πολύτιμη έκφανση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, που θανατώνεται καθημερινά στη μήτρα του πολιτισμού μας», «πώς γίνεται να πονάς για την αγάπη που δε θα νιώσει το παιδί σου, αλλά να μην πονάς για το θάνατό του που προκαλείς") και ειρωνείες ("το μπλα-μπλα πόνεσε, ε;"). Το ξαναλέω, είναι τουλάχιστον προκλητικό.
Εξακολουθείτε να μην έχετε δει το βίντεο, ενώ ταυτόχρονα το δικαιολογείτε αποκαλώντας την "παρέμβαση" παράγωγο της καταγγελίας και με κατηγορείτε για τους χαρακτηρισμούς μου γι αυτό. Για κάθε θέση μου χρησιμοποίησα επιχειρήματα. Εσείς ερμηνεύετε τα λόγια μου με βάση το θυμικό σας και μόνο, δηλαδή με βάση το συναίσθημα της ενόχλησης που νιώσατε από τα λεγόμενά μου. Δε μπορεί να γίνει συζήτηση έτσι. Για την καταγγελία έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα. Διαβάστε το προσεκτικά. Όπως και όλα τα υπόλοιπα. Και, αν εχετε επιχειρήματα αυτή τη φορά, απαντήστε μου!
Το ότι η "παρέμβαση" είναι παράγωγο της καταγγελίας είναι αυταπόδεικτο. Αν δεν υπήρχε η καταγγελία δεν θα υπήρχε και η συνέχεια της ιστορίας, όπως αυτή εξελίχθηκε. Το ότι εγώ δικαιολογώ το βίντεο(!) ή οτιδήποτε άλλο είναι επίσης ένα αυθαίρετο συμπέρασμα και ξεκάθαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που δεν στοιχειοθετείται πουθενά. Αντιθέτως, σας είπα ήδη ότι "αν τα πράγματα που καταγράφονται στο βίντεο είναι όντως ως τα περιγράφετε, είναι κατακριτέα". Το ότι εγώ σας κατηγορώ για τους χαρακτηρισμούς σας όσον αφορά το βίντεο είναι επίσης ψευδές. Διαπιστώνω απλώς ότι ενώ απευθύνετε αυτούς τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να είναι και απολύτως δικαιολογημένοι σχετικά με τις ενέργειες του Ρουβίκωνα, χρησιμοποιείτε κι εσείς παρόμοιες πρακτικές και χαρακτηρισμούς (βαφτίζοντάς τα ως "επιχειρήματα") όταν αναφέρεστε στην καταγγέλουσα και στους συνομιλητές σας για να την (και τους) απαξιώσετε βασισμένη στο δικό σας θυμικό, στις δικές σας ερμηνείες και υποθέσεις όπως σας εξηγώ και παραπάνω διεξοδικά, αποδεικνύοντας μόνη σας ότι η καταγγελία της αυτή καθαυτή ελάχιστα σας ενδιαφέρει, αν δεν σας ενοχλεί - όπως άλλωστε και η μεταξύ μας συζήτηση. Ίσως και γι' αυτό ακριβώς να θέλετε να την κλείσετε, επικαλούμενη φτηνές δικαιολογίες.
2 πράγματα μόνο: 1) Χρησιμοποίησατε πρώτος ειρωνεία απέναντί μου με το υποτιμητικό και απαξιωτικό "μπλα μπλα". Ειρωνεία υπάρχει και στα σχόλια από το βλαχάκι. Και 2) δεν "ενοχοποίησα" πουθενά την καταγγέλλουσα. "Δεν κρίνω το πρόσωπο που καταγγέλλει, ούτε τη γιατρό με βάση μια καταγγελία που δεν έχει εξεταστεί. Απλώς δεν αποδέχομαι την καταγγελία εντελώς άκριτα και διατηρώ κάποια επιφύλαξη." Και εξηγώ τους λόγους γι αυτήν την επιφύλαξη. Από πότε η μη άκριτη αποδοχή μιας καταγγελίας, που δεν έχει εξεταστεί από τους αρμόδιους, και η επισήμανση των σημείων που προκαλούν περίσκεψη θεωρείται ενοχοποίηση; Μήπως τελικά εσείς προσπαθήσετε να ενοχοποιήσετε τη σκέψη; Για όλα τα άλλα που λέτε ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου. Αιτιολόγησα τις θέσεις μου με επιχειρήματα. Αλήθεια τώρα, σας πείραξε το "αήθης επίθεση" και το "ιεροεξεταστιλίκι"; αφού ήταν!
2 πράγματα μόνο: 1) Χρησιμοποίησατε πρώτος ειρωνεία απέναντί μου με το υποτιμητικό και απαξιωτικό "μπλα μπλα". Ειρωνεία υπάρχει και στα σχόλια από το βλαχάκι. Και 2) δεν "ενοχοποίησα" πουθενά την καταγγέλλουσα. "Δεν κρίνω το πρόσωπο που καταγγέλλει, ούτε τη γιατρό με βάση μια καταγγελία που δεν έχει εξεταστεί. Απλώς δεν αποδέχομαι την καταγγελία εντελώς άκριτα και διατηρώ κάποια επιφύλαξη", έγραψα στην προπροηγούμενη απάντησή μου, που ήταν αφιερωμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στην καταγγελία. Και εξήγησα και τους λόγους γι αυτήν την επιφύλαξη. Από πότε η μη άκριτη αποδοχή μιας καταγγελίας, που δεν έχει εξεταστεί από τους αρμόδιους, και η επισήμανση των σημείων που προκαλούν περίσκεψη θεωρείται ενοχοποίηση; Μήπως τελικά εσείς προσπαθείτε να ενοχοποιήσετε τη σκέψη; Για όλα τα άλλα που λέτε ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου. Αιτιολόγησα τις θέσεις μου με επιχειρήματα. Αλήθεια τώρα, σας πείραξε το "αήθης επίθεση" και το "ιεροεξεταστιλίκι"; αφού ήταν! Α, και κάτι ακόμη: Όταν λέτε "όπως εξηγώ και παραπάνω διεξοδικά" εννοείτε ότι παραθέτετε κατεβατά από τα σχόλιά μου πετώντας ανάμεσά τους κι από μία φράση υποκειμενικής ερμηνείας των λόγων μου: Γιατί αυτό κάνατε.
11/1/20“Επισκέφτηκα το Σταθμό προστασίας μάνας και παιδιού Πατησίων (Κέντρο Υγείας Πατησίων), λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που μόλις έχω ανακαλύψει. Καθώς το διάστημα αυτό είμαι άνεργη και με πολύ λίγους οικονομικούς πόρους αποφάσισα να επισκεφτώ το κέντρο υγείας αυτό και να μην πάω σε κάποιον ιδιώτη γιατρό. Στο ραντεβού που είχα κλείσει ήταν μία γυναικολόγος και μία νοσηλεύτρια, οι οποίες λειτούργησαν με τρόπο εντελώς αντιδεοντολογικό και κατά παράβαση του ιατρικού καθήκοντος.Το ραντεβού που κράτησε περίπου δεκαπέντε λεπτά, περιλάμβανε μόνο εκφοβιστικού και δεισιδαιμονικού τύπου διατυπώσεις και δεν έγινε καμία ιατρική εξέταση που να επιβεβαιώνει τη σωματική μου υγεία, το οποίο θεωρώ ότι είναι και το αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και όχι η κατήχηση.Τις πληροφόρησα ότι είμαι έγκυος κι ότι έχω κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να το επιβεβαιώσω, αλλά δε με έχει εξετάσει κάποιος γιατρός. Ύστερα, ανέφερα ότι δεν επιθυμούσα να συνεχίσω την εγκυμοσύνη, ώστε να ενημερωθώ για το τι πρέπει να κάνω, ποια είναι η διαδικασία..κτλ. Η απάντηση που πήρα ήταν αποστομωτική. Έκαναν το σταυρό τους, έδειξαν να λυπήθηκαν πολύ- χωρίς να με γνωρίζουν- και άρχισαν να με ρωτούν το λόγο αυτής της απόφασης μου. Αφού αναγκάστηκα, ενημέρωσα για την οικονομικό-επαγγελματική μου κατάσταση κι ότι δε θα μπορούσα να έχω ένα παιδί τώρα. Η απάντηση της γιατρού ήταν να “το κρατήσω” και “ότι τα παιδιά είναι ευτυχία” . Η νοσηλεύτρια πήρε την άδεια από τη γιατρό και με ρώτησε αν “είμαι σε κάποια σχέση που έχει προοπτικές;” Απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω την ερώτηση, τι σημαίνει “προοπτικές” κι η επόμενη ερώτηση ήταν αν ήμουν μόνη ή αν υπήρχε ο πατέρας του παιδιού.Απάντησα (λάθος μου θεωρώ, τώρα πια που είμαι ήρεμη) ότι είμαι σε μία σχέση, απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθεί το παιδί. Έπειτα είπα πως φαντάζομαι ότι δεν αναλαμβάνει τέτοιους είδους επεμβάσεις. Και μου απάντησε πως “φυσικά και όχι, εκείνη αγαπούσε τα παιδιά, δεν τα σκοτώνει” . Ρώτησα και τη γνώμη της σαν γιατρού για το πού θα έπρεπε να απευθυνθώ, αν έχει να μου προτείνει κάποιον συνάδελφο κτλ. Κι οι δύο άρχισαν να λένε “πως είναι κρίμα, δε θα μπορώ να κάνω άλλα παιδιά, οι εκτρώσεις είναι πολύ επικίνδυνες, δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στις γυναίκες, μετά θα το μετανιώνω κι ότι τα παιδιά είναι δώρο από το θεό, άλλες προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν”.Η νοσηλεύτρια μου αράδιαζε ένα σωρό παραδείγματα γνωστών της που έκαναν έκτρωση κι έπειτα δεν κατάφεραν να κάνουν παιδιά. Όντας σε μία πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση αυτόν τον καιρό δεν είχα την εγρήγορση να απαντήσω όπως έπρεπε ή να φύγω από το ιατρείο. Απλά επαναλάμβανα ότι δε θέλω καθόλου αυτήν την εγκυμοσύνη για πολλούς λόγους, του οικονομικού και άλλων. Άρχισα να ετοιμάζομαι να φύγω, όμως κι οι δύο μου μιλούσαν ακατάπαυστα για το πόσο μεγάλο λάθος πάω να κάνω κι ότι σίγουρα θα το μετανιώσω πολύ όταν μετά δε θα μπορώ να κάνω άλλο παιδί, θεωρώντας δεδομένο ότι θα θέλω παιδιά σίγουρα, φυσικά. Η νοσηλεύτρια σε μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να με πείσει μου επαναλάμβανε “ότι στον γιατρό που θα πάω, αν δω ότι υπάρχει καρδιακή λειτουργία να το σκεφτώ πολύ σοβαρά και να ακούσω την καρδιά του.”Να επισημανθεί και πάλι ότι δεν έγινε καμία νύξη εκ μέρους τους να γίνει εξέταση ιατρική, εφόσον μάλιστα τους είχα αναφέρει ότι δεν είχα εξεταστεί από γιατρό.Υπήρχε ακόμα και υπέρηχος στο ιατρείο, αλλά δεν μπήκαν στο κόπο να μου κάνουν, να επιβεβαιώσουν ότι όλα πάνε καλά για να μπορούν να λένε να κρατηθεί αυτό το μωρό.Γενικά, όπως φαίνεται και από το συμβάν ήταν μία πολύ πιεστική διαδικασία. Το δημοσιοποιώ γιατί είναι κρίμα να παρασύρονται γυναίκες σε αποφάσεις που αφορούν το σώμα και τη ζωή τους συνολικά, από γιατρούς που βάζουν πάνω από όλα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την προσωπική τους ηθική” .https://tomov.gr/2020/01/11/kentro-ygeias-patision-arnoyntai-stis-gynaikes-tin-ektrosi/+22/01/20Το Κέντρο Υγείας Πατησίων δεν συζητά για την καταγγελία γυναίκας που απευθύνθηκε για έκτρωσηΚλιμάκιο του Μωβ επισκέφθηκε σήμερα στις 12.30 το Κέντρο Υγείας Πατησίων και θέλησε να συζητήσει με μαιευτήρα και διευθύντρια σχετικά με την καταγγελία γυναίκας, που δημοσιεύθηκε στο Μωβ στις 11/1. Η γυναίκα έλεγε στην καταγγελία της ότι απευθύνθηκε στο κέντρο αυτό επειδή είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ζητούσε πληροφορίες για να κάνει έκτρωση. Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.Όπως φαίνεται στο δημοσίευμα, μια μαιευτήρας και μια μαία στις οποίες απευθύνθηκε, της έκαναν κατήχηση εναντίον της έκτρωσης. Όταν απευθυνθήκαμε στη μαιευτήρα, που σύμφωνα με την περιγραφή ήταν αυτή που αρνήθηκε την έκτρωση, και δηλώσαμε ότι είμαστε από γυναικείο σωματείο, εκείνη μας είπε να δούμε τη διευθύντρια και αρνήθηκε κάθε συζήτηση μαζί μας.Όταν πήγαμε να βρούμε τη διευθύντρια, μια μαία που μας συνόδευσε μπήκε στο γραφείο της, και μετά μας ενημέρωσε ότι η διευθύντρια αρνείται να μας δει, γιατί αυτό είναι θέμα του υπουργείου το οποίο έχει ενημερωθεί για την υπόθεση, και μας ζήτησε να απευθυνθούμε στο υπουργείο Υγείας. Εμείς προσπαθούσαμε να πείσουμε ότι σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να διασταυρώσουμε την πληροφορία μας, για να αποκτήσουμε μια πιο αντικειμενική άποψη. Παρά την επιμονή μας, όμως, η μαία αρνήθηκε κάθε συζήτηση.Είναι φανερό, ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για αυτό το δημοσίευμα, ότι το υπουργείο είναι ενήμερο, και ότι το προσωπικό που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος αρνείται να συζητήσει. Προφανώς θα επισκεφθούμε το υπουργείο, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει γνώση του δημοσιεύματος και συγκάλυψη από μεριάς νοσηλευτικού αλλά και διευθυντικού προσωπικού του συγκεκριμένου κέντρου.Το Μωβ θα ζητήσει ραντεβού για το θέμα με το υπουργείο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην έκρωση στο δημόσιο σύστημα υγείας, για γυναίκες που την έχουν ανάγκη.Στο μεταξύ, το Μωβ, ως σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων και σύμφωνα με το καταστατικό του, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος των γιατρών και του προσωπικού του συγκεκριμένου κέντρου, εάν και όταν η γυναίκα που βρίσκεται στη δύσκολη αυτή θέση κάνει επώνυμη καταγγελία.Δυστυχώς, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με την άρνηση παροχής διαφόρων ιατρικών υπηρεσιών, και στην προκειμένη περίπτωση την άρνηση της άμβλωσης είναι τόσες, που λίγες αποφασίζουν να προχωρήσουν ζητώντας ευθύνες.Οπότε, η “λύση” για κάθε γυναίκα σε τέτοια δύσκολη θέση, είναι να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα για να απαλλαγεί από το άγος μιας καταγγελίας και όσων την συνοδεύουν.Αλέκα ΜακρήΣίσσυ Βωβούhttps://tomov.gr/2020/01/22/to-kentro-ygeias-patision-syzita-tin-kataggelia-gynaikas/-------Σάλος στη Σάμο: Αναισθησιολόγοι «απαγόρευσαν» τις αμβλώσεις19/5/2017http://newpost.gr/ellada/608265/salos-sth-samo-anaisthhsiologoi-apagoreysan-tis-amblwseis
Απ' ότι φαίνεται, δεν πήρε θέση ούτε η γιατρός, ούτε η διευθύντρια. Δεν υπάρχει θέση. Υπάρχει μετάθεση. Για να δούμε αν θα πάρει θέση το υπουργείο για να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι ούτως ώστε να μπορούμε να εκφέρουμε άποψη χωρίς να μας πει κανείς ότι δεν δικαιούμαστε να την εκφέρουμε...
Για να κάνει κάποιος "παρέμβαση", και μάλιστα δημόσια, όπως εδώ, πρέπει να του έχει ανατεθεί κάποιος θεσμικός ρόλος (ή αν πρόκειται για προσωπικό θέμα, κάποιος ιδιώτης να αναθέσει αυτόν τον παρεμβατικό ρόλο σε άλλον ιδιώτη λόγω κάποιας ιδιαίτερης σχέσης: π.χ. τσακώθηκα με τον αδερφό μου και αναθέτω στη μητέρα μας να "παρέμβει για να μας συμφιλιώσει"). Στο Ρουβίκωνα, που μόλις έμαθα ότι έχει και τομείς (!), ποιος ανέθεσε τον οποιοδήποτε θεσμικό ρόλο και ανακατεύεται σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα; Ευαίσθητο όχι μόνο γιατί μιλάμε για έκτρωση, αλλά γιατί είναι σοβαρό ιατρικό ζήτημα. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να διαβάζαμε τι είδους "παρέμβαση" ήταν; Όρμησαν στο γραφείο και απείλησαν τη γιατρό; Μου αρέσει που σιγά σιγά φτάνουμε σε νέο level "παρεμβάσεων": ανάμειξη σε ιατρικές διαδικασίες. Να τους περιμένουμε να ξαναχτυπήσουν (συγγνώμη, να "παρέμβουν" εννοούσα), αν π.χ. προκύψει διαφωνία ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή Μάρτυρα του Ιεχωβά που δεν θα δέχεται αίμα; Η λίστα είναι ατελείωτη με τα πιθανά σενάρια.
Το φοιτητικό του Ρουβικωνα πάει σφαίρα στην ΑΣΚΤ.Οι γλύπτες του μέλλοντος είναι αυτοί που σπάνε τα γλυπτά.Αλλά ποιος χρειάζεται τις "καλές" τέχνες; Τι είναι καλό, τι είναι κακό;