Καταστήματα των Jumbo στην Ελλάδα αρχίζουν να λειτουργούν πλέον όλες τις Κυριακές του έτους. 

 

Εκτός από το κατάστημα στην Πρέβεζα, και το υποκατάστημα Κατερίνης ανακοίνωσε πως θα λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου, από τις 11π.μ έως τις 6μ.μ. Η σχετική απόφαση της εταιρείας είναι αναρτημένη στον ιστότοπό της, που ενημερώνει τους πελάτες για το νέο ωράριο το οποίο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ: «Αγαπητοί μας πελάτες σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιανουάριο, όλες τις Κυριακές το κατάστημά μας θα είναι ανοιχτό με ωράριο λειτουργίας 11.00 - 18.00. Ευχαριστούμε πολύ».

 

 

 

«Στην πραγματικότητα τα Jumbo εδώ είναι η τροχοπέδη για να επεκταθεί σιγά-σιγά το μέτρο σε όλη την Ελλάδα» δήλωνε πριν λίγες ημέρες στο Dikaiologitika News o πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστος Δημόπουλος. «Η Πρέβεζα άλλωστε δεν έχει τόσο μεγάλο πληθυσμό ώστε να δικαιολογείται το άνοιγμα του καταστήματος εδώ τις Κυριακές. Μόνο την τοπική κοινωνία εξυπηρετούν αυτά τα καταστήματα, οι Κυριακές δεν θα αυξήσουν το τζίρο. Στην ουσία αυτό που θέλει να κάνει η εταιρεία είναι να 'μετρήσει' τις αντιδράσεις συνδικαλιστών αλλά και της τοπικής κοινωνίας για να δει πως θα προχωρήσει παρακάτω. Ήδη ακούσαμε για την Κατερίνη. Αύριο-μεθαύριο εικάζουμε ότι θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν το μέτρο στα Γιάννενα, μια πόλη με 250.000 κατοίκους».

 

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

 

Η ευθύνη για την λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των οχτώ που όριζε μέχρι σήμερα η νομοθεσία, έχει μεταβιβαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και η εταιρεία φαίνεται πως θέλει να αξιοποιήσει αυτό το «παράθυρο».

 

Υπενθυμίζεται πως οι 8 Κυριακές που τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά είναι η πρώτη Κυριακή των χειμερινών και καλοκαιρινών εκπτώσεων αντίστοιχα, η πρώτη Κυριακή του εκπτωτικού δεκαημέρου του Μαΐου και η αντίστοιχη του Νοεμβρίου, ενώ προαιρετική είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων, τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την τελευταία Κυριακή του έτους. 

 

Πλέον έχουν αρθεί παλαιότεροι περιορισμοί και επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές με την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου και την προσθήκη της εξής παραγράφου: «Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη».

 

Το θέμα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του Νομού Πρέβεζας που ζητά άμεση ανάκληση της απόφασης των Jumbo. Βουλευτές τις αντιπολίτευσης έχουν επίσης καταθέσει ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, η Jumbo έχει επενδύσει περίπου 20 εκατομύρια ευρώ για τη δημιουργία των καταστημάτων με τη λογική ότι θα μπορούν να ανοίγουν και τις Κυριακές.