Κακοκαιρία Ηφαιστίων: Σε κλοιό ψύχους η χώρα - Έρχονται χιόνια και στην Αττική

Κακοκαιρία Ηφαιστίων: Σε κλοιό ψύχους η χώρα - Έρχονται χιόνια και στην Αττική Facebook Twitter
Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας σημειώνεται στη χώρα λόγω της κακοκαιρίας Ηφαιστίων - EUROKINISSI
0

Σε κλοιό ψύχους βρίσκεται η χώρα με την κακοκαιρία «Ηφαιστίων» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να εντείνεται σταδιακά από το βράδυ.

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους αργά το πρωί στο καταφύγιο του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στο όρος Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη ενώ και στην Πάρνηθα χιονίζει από νωρίς. Από αργά το απόγευμα και έως το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να χιονίσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας ακόμα και σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ψυχρές αέριες μάζες έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τα βόρεια ηπειρωτικά το πρωί της Κυριακής 5/1 και έως το απόγευμα αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της θερμοκρασίας το μεσημέρι της Κυριακής 5/1 σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων. 

Κατά τις επόμενες ώρες, βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Τις ίδιες ώρες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Ιδιαίτερα για την Αττική, βροχές αναμένονται από το μεσημέρι ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Κακοκαιρία Ηφαιστίων: Σε κλοιό ψύχους η χώρα - Έρχονται χιόνια και στην Αττική Facebook Twitter

Τροποποιήσεις σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star paros» από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία

 

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στα εθνικά δίκτυα

Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. τροποποιεί προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Έτσι, και βάσει των νεώτερων στοιχείων η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει ότι επιτρέπεται προσωρινά η κίνηση των άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου έως τις 6 το απόγευμα, στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο στις ακόλουθες οδικές αρτηρίες:

Ιονία οδό, Εγνατία οδό, εθνική οδό Προμαχώνα-Θεσσαλονίκης, ΠΑΘΕ από Ευζώνους έως Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Ολυμπία οδό, Μωρέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), Ε65 –τμήμα Ξυνιάδα έως Καλαμπάκα.

Από Λάρισα-κόμβο Νίκαιας έως Αθήνα συνεχίζει και ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών.

Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι μετά τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται αυστηρά η κίνηση των παραπάνω φορτηγών σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και το εθνικό οδικό δίκτυο.

Κλειστό το χιονοδρομικό του Παρνασσού 

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης που αναμένεται στην περιοχή του Παρνασσού, οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιανουαρίου 2020, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι εκδρομείς.

Έτσι από τις 12:00 το μεσημέρι απαγορεύτηκε η είσοδος στο χιονοδρομικό κέντρο ενώ τις επόμενες ώρες θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των εκδρομέων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην επιστροφή με τον χιονιά, που θα είναι σε εξέλιξη με ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ