Σεισμός

«Δίδυμα» γεννήθηκαν με 11 χρόνια διαφορά

«Δίδυμα» γεννήθηκαν με 11 χρόνια διαφορά Facebook Twitter
7

Μία 43χρονη γυναίκα στην Αθήνα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, το οποίο είχε συλληφθεί μέσω εξωσωματικής πριν 11 χρόνια μαζί με το «δίδυμο» αδελφάκι του.

Η μητέρα κρατά στα χέρια της το μωρό και ανυπομονεί να το γνωρίσει στο άλλο της παιδί που είναι δέκα ετών.

Η γονιμοποίηση και των δύο εμβρύων είχε γίνει ταυτόχρονα πριν από 11 χρόνια με εξωσωματική γονιμοποίηση. «Είμαι πολύ χαρούμενη που μετά από τόσα χρόνια απέκτησα και το δεύτερο μου παιδί. Το πρώτο είχε έρθει το 2009 και ήρθε το δεύτερο το 2020», είπε χαρακτηριστικά. Η 43χρονη είχε καταψύξει το δεύτερο γονιμοποιημένο ωάριο, αλλά η νομοθεσία προβλέπει ότι τα κατεψυγμένα ωάρια και έμβρυα θα καταστρέφονται μόλις συμπληρωθεί μια δεκαετία. Έτσι παρά τις δυσκολίες αποφάσισε να γίνει για δεύτερη φορά μητέρα.

«Είμαι πολύ χαρούμενη διαφορετικά δεν θα προλάβαινα. Τα έμβρυα καταστρέφονται. Η διαδικασία να γίνω δεύτερη φορά μητέρα ήταν δύσκολη λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά έπρεπε να το αποφασίσω», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ANT1, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις μεθόδους υποβοηθούμενης γονιμοποίησης ζητούν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να παραταθούν τα όρια κατεψυγμένων ωαρίων και εμβρύων ώστε όλο και περισσότερα ζευγάρια να μπορούν να φέρουν στον κόσμο παιδιά.

 
Ελλάδα
7

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν χρειάζεται PhD στην βιολογία για να αντιληφθεί κάποιος το γελοίο της είδησης. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση η γυναίκα μέσω φαρμάκων παράγει περισσότερα ωάρια από ένα. Αυτά τα ωάρια λοιπόν λαμβάνονται από την γυναίκα, γονιμοποιουνται και ένα μέρος τους εμφυτεύεται στη μήτρα με την ελπίδα να προκύψει εγκυμοσύνη, ένα άλλο μέρος μπορούν να τα παγώσουν, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλο χρονικό διάστημα αν υπάρχει η επιθυμία, χωρίς όμως η γυναίκα να μπεις ξανά στον κύκλο των φαρμάκων και των ενέσεων. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν και 12 και πιο πολλά γονιμοποιημενα ωράρια στον πάγο. Ε δεν είναι 12διμα... ???. Επίσης πότε δεν ειναι διαιρεμενα ωάρια, γιατί στην φάση παγωματος μπαίνουν σε πολύ πρόωρο στάδιο, δηλαδή συνήθως ακριβώς μετά τη γονιμοποίηση (μερικά ωάρια δεν έχουν καν αρχίσει να διαιρουνται δηλαδή).
Καλό θα ήταν το ρεπορτάζ να ξεκαθάριζε εάν πρόκειται για ομοζυγωτικά(όμοια) η ετεροζυγωτικά "δίδυμα" μιας και δεν ξέρουμε όλοι τις λεπτομέρειες τις διαδικασίας. Σε περίπτωση που μιλάμε για όμοια, τότε δε μπορώ να φανταστώ κάτι πιο περίεργο από το να βλέπεις καθημερινά τον εαυτό σου 10 χρόνια μεγαλύτερο στο πρόσωπο του αρχικού σου δίδυμου.
Εφόσον μιλάει για δεύτερο γονιμοποιημένο ωάριο δεν μιλάει για μονοζυγωτικά δίδυμα, αλλά για διζυγωτικά. Στα μονοζυγωτικά είναι το ίδιο ωάριο που γονιμοποιήθηκε από ένα σπερματοζωάριο και στη συνέχεια χωρίστηκε
Πολλοι ασπο εμας ζουμε βλεποντας καθημερινα τον εαυτο μας 30 χρονια μεγαλυτερο αν μοιαζουμε σε εναν γονιο. Προσωπικα σθνειδητοποιω πως εζησα βλεποντας τον εαυτο μου 60 χρονια μεγαλυτερο γιατι η ομοιοτητα με την γιαγια μου ηταν τρομακτικη. Η διαδικασια της εξωσωματικης ειναι πολυ δυσκολη σωματικα και ψυχικα. Το να καλοσοριζεις ενα πλασμα στην ζωη ειναι χαρα και μονο ετσι οφειλουμε να το βλεπουμε. Φριχτο κι ανηθικο, καποιος μπορει να πει, ειναι να κρινω μια γυναικα που περασε απο σκληρη διαδικασια αντι να γιορταζω την χαρα της μαζι με αυτην.
Χωρίς να είμαι γιατρός, νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι ομοζυγωτικά δίδυμα καθώς ουσιαστικά είναι ένα διαιρεμένο ωάριο. Από όσο ξέρω στις εξωσωματικές βασικά δημιουργούνται πολλά έμβρυα από πολλά διαφορετικά ωάρια. Η τυχόν περαιτέρω διαίρεση είναι τυχαία και γίνεται στο σώμα... Είναι συνήθης πρακτική να αποθηκεύονται έμβρυα της ίδιας εξωσωματικής με σκοπό τη γέννηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού. Δεν έχω ακούσει όμως ποτέ για ομοζυγωτικά. Φυσικά όπως είπα αυτά από όσο ξέρω χωρίς να έχω την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση...
Είναι ακατόρθωτο να πρόκειται για ομοζυγωτικά δίδυμα και κανονικά εδώ δεν πρέπει καν να υφίσταται ο ορισμός των «διδύμων» (εξηγείται στο τέλος).Ομοδυγωτικά και ετεροζυγωτικά δίδυμα.Η κύρια διαφορά ανάμεσα των ομοδυγωτικών και ετεροζυγωτικών διδύμων έγκειται στον τρόπο με τον οποίο γονιμοποιείται το ωάριο.Τα ομοζυγωτικά δίδυμα προέρχονται από τη διαίρεση ενός ωαρίου που έχει γονιμοποιηθεί από ΕΝΑ ΜΟΝΟ σπερματοζωάριο. Από την άλλη πλευρά, τα ετεροζυγωτικά δίδυμα προέρχονται από δύο διαφορετικά ωάρια και δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια. Εδώ συνέβη το εξής. Κατά την ιατρική διαδικασία εξαγωγής ωαρίων, εκείνη τη στιγμή η σάλπιγγα περιείχε δύο όμοια ωάρια τα οποία είχαν φυσιολογικά διαιρεθεί προερχόμενα από ένα ωράριο τα οποία αφαιρέθηκαν ξεχωριστά. Έπειτα το πρώτο ωράριο γονιμοποιήθηκε τεχνητά με ένα σπερματοζωάριο (ο πυρήνας του σπέρματος συγχωνεύεται με το ωάριο και συνδυάζεται το γενετικό υλικό) και τοποθετήθηκε πίσω στην μήτρα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κυήσεως. Το δεύτερο (όμοιο) ωράριο γονιμοποιήθηκε και αυτό, όμως με ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ σπερματοζωάριο το ιδίου πατέρα και καταψύχτηκε μέχρι, αρκετά αργότερα, να τοποθετηθεί στη μήτρα για την επιτυχή διαδικασία κυήσεως και τοκετού.Οπότε, από τη στιγμή που δεν υφίσταται γονιμοποίηση από το ίδιο σπερματοζωάριο αλλά από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια δεν πρόκειται για ομοζυγωτικά δίδυμα αλλά για ετεροζυγωτικά, δηλαδή όχι πανομοιότυπα μεταξύ τους και με την πιθανότητα το δεύτερο να αναπτύξει διαφορετικό φύλλο από το πρώτο.Ουσιαστικά εδώ ο ορισμός των διδύμων δεν υφίσταται εφόσον για να ισχύσει πρέπει να συντρέχουν αυστηρά, πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες περιέχεται και η ταυτόχρονη-κοινή εγκυμοσύνη και των δύο (η περισσότερων) εμβρύων καθώς η μεταξύ τους ιδιαίτερη σχέση ως διδύμων (τριδύμων κτλ), ξεκινάει από την κοινή κύηση.Όπως και να έχει, συγχαρητήρια στους γονείς, να είναι πάντα όλοι τους καλά με υγεία, ευημερία, καλοτυχία και πολύ αγάπη!