Κακοκαιρία Ζηνοβία: Χιονίζει πολύ στο Πήλιο - Στα λευκά το βράδυ και η Αττική - Σε επιφυλακή η Στερεά

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Χιονίζει πολύ στο Πήλιο - Στα λευκά το βράδυ και η Αττική - Σε επιφυλακή η Στερεά Facebook Twitter
0

H κακοκαιρία Ζηνοβία ντύνει στα λευκά πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως το Πήλιο, όπου απόψε σημειώνεται έντονη χιονόπτωση.

Η χιονόπτωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στις περιοχές του Πηλίου σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων σε μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη 15 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν ρίχνοντας αλάτι στο οδικό δίκτυο, ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Επίσης ετοιμάζονται και άλλα πέντε μηχανήματα για να βγουν στο οδικό δίκτυο, καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

We're on a road to nowhere . #pelion , #pinakates

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη vag aristou (@vag_aristou) στις

Σημειώνεται πως οι δρόμοι παραμένουν μέχρι στιγμής ανοιχτοί, όμως είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τους οδηγούς των αυτοκινήτων.

Η «Ζηνοβία» φτάνει πάνω από την Στερεά Ελλάδα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που αρχίζει σιγά-σιγά να εκδηλώνεται στην περιοχή.

Η «Ζηνοβία» έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη νότιο και την κεντρική Εύβοια σε υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα ενώ παράλληλα ξεκίνησαν να εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα και στη Φθιώτιδα.

Στη νότιο Εύβοια ήδη μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο οι 53 φοιτητές της Γεωπονικής Αθηνών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στο Μετόχι όπου το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρέκλινε της πορείας του λόγω της χιονόπτωσης και ακινητοποιήθηκε. Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική στην Κύμη όπως επίσης και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας και της αστυνομίας τα οποία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μεταφοράς των 53 επιβατών και όπως τονίζουν υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί επίσης στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς στη βόρειο Εύβοια καθώς στους Στρόπωνες χιονίζει.

Σε ό,τι αφορά την Φθιώτιδα από το ύψος των Καμμένων Βούρλων και νότια προς την περιοχή της Λοκρίδας από τις 8.30 το βράδυ άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα χιονοπτώσεων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Το χιόνι στην Αττική

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, αργά τη νύχτα, προς τα μεσάνυχτα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεν αποκλείεται να σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια.

«Οσον αφορά στην Αττική, και τα τελευταία στοιχεία θέλουν τη θερμοκρασία χοντρικά από αργά τη νύχτα προς τα μεσάνυχτα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής να μπορεί δώσει χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε συνδυασμό και με ενισχυμένο βοριά στις παρακάτω ορεινές περιοχές του νομού αλλά και μέχρι σε και κάποια βόρεια προάστια!

Οπως :ΔΙΟΝΥΣΟ, ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ, ΒΑΡΝΑΒΑ, ΒΙΛΙΑ, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, ΕΡΥΘΡΕΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΑΝΟΙΞΗ, ΑΦΙΔΝΕΣ, ΔΡΟΣΙΑ, ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ, ΣΤΑΜΑΤΑ, ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ ΕΚΑΛΗ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ και πιθανώς ΚΗΦΙΣΙΑ-ΜΕΛΙΣΣΙΑ

Από τις προμεσημβρινές όμως ώρες και κυρίως προς το μεσημέρι της Κυριακής οι χιονοπτώσεις εξασθενούμενες θα πρέπει να μετατραπούν σταδιακά σε βροχή ή χιονόνερο στις περισσότερες προαναφερθείσες περιοχές και να περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα...εκτός ίσως από το Διόνυσο, τη Νέα Πέντέλη το Βαρνάβα και τα Βίλια!», αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Ο καιρός της Κυριακής από το Meteo

Βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά με χιόνια στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο και την Κρήτη με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά, θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:


Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους στην ανατολική χώρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θράκης και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από -4 έως 7 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 8 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα βόρεια πελάγη και στη θάλασσα των Κυθήρων στα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και τα δυτικά, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Από το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ιδιαίτερα στα βόρεια, τα δυτικά και κοντά στους ορεινούς όγκους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Πού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Π.Ε.Ο. Βεροίας - Κοζάνης από 14ο χλμ έως όρια με νομό Κοζάνης.

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως Χιονοδρομικό Κέντρο.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ.Ο. Καστοριάς - Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Δ.Α.ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ.Ο. Φλώρινας - Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α.ΡΟΔΟΠΗΣ

Ισόπεδες διαβάσεις Ιρλανδικού τύπου: Μωσαϊκού, Αγίας Μαρίνας Ιμέρου.

Δ.Α.ΚΑΒΑΛΑΣ

Τμήμα της οδού Χρυσ. Σμύρνης, στην Καβάλα.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α.ΠΕΛΛΑΣ

Επ.Ο. Τ.Κ. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρα, (καθίζηση οδοστρώματος).

Επ.Ο. Πολυγύρου-Ιερισσού, από 31ο χλμ., θέση «Πλατανόρεμα», (καθίζηση οδοστρώματος).

Παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας, (καθίζηση χωμάτινης οδού).

Διασταύρωση Βαρβάρας Ολυμπιάδας, προς Ολυμπιάδα, από 8,1ο χλμ έως 11,7ο χλμ (κατολίσθηση πρανών του οδοστρώματος).

Παραλιακή οδός Νικητής (ανώνυμη δημοτική) στο ύψος του συγκροτήματος «ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ» (προ camping Αγίου Γεωργίου), (καθίζηση οδοστρώματος).

Δ.Α.ΗΜΑΘΙΑΣ

Επ. Ο. Κορυφής – Λιανοβεργίου, από την έξοδο του οικισμού Λιανοβεργίου έως την είσοδο οικισμού Κορυφής, (καθίζηση οδοστρώματος).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α.ΗΛΕΙΑΣ

Δημοτική οδός Αλφειούσας-Χ.Α.Δ.Α. «Λίμνες».

Παραποτάμια οδός από το ύψος της Παπαδούς έως την γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια.

Επ.Ο. Λατζοϊου – Νεράιδας από τη Γέφυρα Γραμματικού έως και την είσοδο της Τ.Κ. Νεράιδας.

Επ.Ο. 17, μεταξύ των Τ.Κ Χελιδονίου και Τ.Κ. Κρυονερίου.

Επ.Ο. Πύργου-Βροχίτσας, Δ.Δ. Αμπελώνα Ηλείας, μεταξύ συνοικισμού Κουζούλι με Τ.Κ. Βροχίτσας, (φθορές σε παλαιό γεφύρι).

Επ.Ο. Mουζάκι-Καράτουλα.

Στο τμήμα Λογγό - Βρεστό της Επ. Ο. Ζαχάρως –Αρήνης -Πλατιάνας από Ε.Ο. ΠύργουΚυππαρισσίας και δια Μακίστου και Κουμουθέκρα μέχρι Επ.Ο. 6.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α.ΛΑΡΙΣΑΣ

Επ.Ο. Αμπελώνα – Δελερίων, στο 3ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ.Α.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Επ.Ο. Τρικάλων –Καρυάς, στο 3,6ο χλμ. (καθίζηση οδοστρώματος).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ.Α.ΧΙΟΥ

Παραλιακή δημοτική οδός Κώμης – Βουνού, στη θέση «Βίρι», (λόγω κατολισθήσεων).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, λόγω πιθανής χιονόπτωσης ή παγετού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM