Δρ. Βλαζάκη: Ντροπή η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης

Δρ. Βλαζάκη: Ντροπή η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
EUROKINISSI
8

Η αρχαιολόγος και πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη αντιδρά στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «ντροπή». 

«Γνωμοδότησε λοιπόν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπέρ του κατακερματισμού και της μετακίνησης των μοναδικών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται η υπουργική απόφαση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ντροπή για το αποτέλεσμα», αναφέρει με δήλωση που έστειλε στο LiFO.gr η δρ. Βλαζάκη. 

Μετά από μια ολονύκτια συνεδρίαση, το ΚΑΣ αποφάσισε με 15 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των μοναδικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, παρά την αντίθετη πρόταση για "in situ" διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου, ανεξάρτητα από την κατασκευή του επίμαχου σταθμού.

Και ενώ είχε βρεθεί η ενδεδειγμένη τεχνική λύση διατήρησης των αρχαιοτήτων, με επανασχεδιασμό του σταθμού, το ΚΑΣ γνωμοδότησε αντίθετα, με την κα Βλαζάκη να κάνει πριν λίγες ημέρες λόγο για προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις, που το υπουργείο Πολιτισμού καλεί το ΚΑΣ να επικυρώσει «χωρίς αιτία» και «χωρίς πιστευτή δικαιολογία». Κατά την ίδια «δεν είναι διόλου τυχαίο» το ότι από όλες τις αρχαιότητες που ήρθαν στο φως για την κατασκευή του μετρό και οι οποίες αποδομήθηκαν ή σε ελάχιστες περιπτώσεις αποσπάστηκαν, το μνημειακό σύνολο του σταθμού Βενιζέλου ξεσήκωσε τέτοια θύελλα αντιδράσεων.

Αναλυτικά η απάντηση της Δρ. Βλαζάκη

«Γνωμοδότησε λοιπόν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπέρ του κατακερματισμού και της μετακίνησης των μοναδικών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται η υπουργική απόφαση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ντροπή για το αποτέλεσμα. Και να συγχαρώ για τη θαρραλέα στάση τους, τους κατεξοχήν αρμόδιους για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Σταθμού:
Τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Σκιαδαρέση και την αρχαιολόγο-ανασκαφέα του Σταθμού Βενιζέλου κ. Κρινώ Κωνσταντινίδη
Την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Πολυξένη Βελένη
Την Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ιουλία Παπαγεωργίου
Τον Διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων κ. Δημοσθένη Σβολόπουλο
Και βεβαίως τον καθηγητή κ. Βλάση Κουμούση, το μοναδικό μέλος του ΚΑΣ που είναι πολιτικός μηχανικός και δομοστατικός».

Η Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη έχει υπηρετήσει ως αρχαιολόγος από το 1975 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη συνέχεια στην ΚΕ΄ Εφορεία Δυτικής Κρήτης, όπου από το 1990 έως το 2010 υπήρξε Διευθύντρια. Κατά τα έτη 2001-2003 υπήρξε Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και της αντίστοιχης ΚΓ΄ Εφορείας ενώ από το Φεβρουάριο του 2009 ανέλαβε Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τον Μάρτιο του 2015 διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το φθινόπωρο του ίδιου έτους διορίστηκε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Τον Μάρτιο του 2015 διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το φθινόπωρο του ίδιου έτους διορίστηκε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πηγή: www.lifo.grΩραία συριαζαίικη αντιπολίτευση...
Όταν Ιταλός αρχαιολόγος χαρακτήρισε τα ευρήματα της Βενιζέλου «Βυζαντινή Πομπηία», κι όταν είδαμε το σχετικό βίντεο για το πώς θα αναδεικνύονταν in situ, ελπίσαμε ότι το θέμα λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα το ΚΑΣ, επικύρωσε εμφανώς προειλημμένες αποφάσεις (άραγε ΠΟΙΟΙ ευνοούνται...;) και καλούνται όσοι εργαστούν να διαλύσουν την «Πομπηία» και να ξαναστήσουν μερικά κομματάκια της ΟΤΑΝ θα γίνει ο περιβόητος σταθμός. Η λέξη «ντροπή» που χρησιμοποίησε η κ. Βλαζάκη ίσως είναι λίγη...
Ευνοούνται οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, επειδή έτσι το μέτρο θα τελειώσει νωρίτερα και με μικρότερο κόστος. Επιπλέον ευνοείται η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Αφού βρήκαν στη φόρα τα αισχη των συριζαιων με τις ανυπόστατες μελέτες, οι καινούργια καραμέλα είναι ότι ο σταθμός θα έπρεπε να καταργηθεί και τα αρχαία να παραχωθουν.
Όλοι οι αρχαιολόγοι κατακρίνουν την απόφαση αλλά όχι, εδώ πέρα κόλλημα με τον Σύριζα. Καλά απ την άλλη οι αρχαιολόγοι τόσα έτη με ένα πινέλο φρέναραν μονίμως το έργο αλλά εντάξει...Άσε που το "νωρίτερα" είναι σχετικό, ο Μητσοτάκης μετέθεσε την λειτουργία του για ένα χρόνο. Πιστεύω πλέον Θεσσαλονική δεν τους κάνει βέβαια και μεγάλη διαφορά μετά από τόσα έτη. Δηλαδή τόσο δύσκολο ήταν να διατηρηθούν τμήματα όπως στην Αθήνα ή αλλού; Θαρρώ πως γίνεται καθαρά και μόνο για να μη χαθεί κιάλλος χρόνος.
Πρώτον δεν το κατακρίνουν "όλοι" οι αρχαιολόγοι. Δεύτερον, αυτή είναι η μοναδική λύση που έχει μελετηθεί μέχρι τώρα. Οι αρχαιολόγοι που κατακρίνουν την επανατοποθέτηση δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πως ο σταθμός μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να αφαιρεθεί ούτε ένα αρχαίο, ούτε πότε ούτε πόσο θα κοστίσει. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να βρεθεί αξιόπιστη λύση, αν αυτό ήταν δυνατό, αλλά δεν έγινε διότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι άλλαξε το σχεδιασμό, αύξησε το κόστος κάνοντας δωράκι στους εργολάβους και και ανέβαλε την παράδοση του σταθμού για τις ελληνικές καλένδες. Ούτε κανένας μπορεί να εξηγήσει γιατί η επανατοποθέτηση είναι τόσο καταστροφική λύση. Μόνο κάποιοι μας λένε ότι "δυσπιστούν" στις δεσμεύσεις των υπευθύνων. Ε, και εγώ έχω πολύ περισσότερους λόγους να δυσπιστω για τις προθέσεις τους.
Ο Μπουτάρης και ο Δημοκίδης απλά είπαν τη γνώμη τους. Και καλά έκαναν. Δεν ξεσήκωσαν τον κόσμο με πορείες και συγκεντρώσεις. Αυτά τα κάνουν άλλοι. Υπήρξε μια στοχευμένη και εμμονική πολεμική εκστρατεία ενάντια στην μετακίνηση. Χωρίς όμως απτές αποδείξεις. Απλά κατηγορίες. Συνεχείς όμως. Η υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης κομματικοποιήθηκε όσο καμμιά άλλη. Ο πόλεμος που δέχτηκε το μετρό ήταν απίστευτος. Από το ότι η Θεσσαλονίκη είναι μικρή και δεν το χρειάζεται, μέχρι το ότι οι Θεσσαλονικείς είναι κομπλεξικοί και θέλουν να γίνουν Αθηναίοι. Έχουν ειπωθεί παρανοϊκά πράγματα! Και τώρα βρέθηκε ακόμα μια ευκαιρία για σαμποτάζ. Με τις προσφυγές το μετρό θα κάνει 20 χρόνια να ολοκληρωθεί.Όλα είναι φτηνή αντιπολίτευση. Αν ο Μητσοτάκης συμφωνούσε με το in situ, o Συριζα θα άλλαζε γνώμη και θα το πολεμούσε. Τόσο εμμονικός είναι. Αμφισβητούν αρχαιολόγους, μηχανικούς, ειδικούς και βγαίνουν θεωρίες για κρυφές αμοιβές, πολιτικά συμφέροντα, εργολάβους κλπ. Όταν η υπόθεση έχει πάρει τόση δημοσιότητα και είναι 120% σίγουρο ότι θα ερευνηθεί από τον αντιπολιτευτικό τύπο κυρίως. Ούτε ο Σώρας τέτοια συνομωσιολογία.