Βίκυ Ξανθοπούλου: Η «δασκάλα της χρονιάς» διδάσκει στη Θάσο με μια άκρως πρωτότυπη μέθοδο

Βίκυ Ξανθοπούλου: Η «δασκάλα της χρονιάς» διδάσκει στη Θάσο με μια άκρως πρωτότυπη μέθοδο Facebook Twitter
2

Τον τίτλο της δασκάλας της χρονιάς του Διεθνούς Οργανισμού AKS κατέκτησε η Βίκυ Ξανθοπούλου, δασκάλα στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου.

Η Βίκυ Ξανθοπούλου λίγο καιρό πριν είχε τιμηθεί επίσης με το βραβείο «The Freedon Literacy Award» (Βραβείο ελευθερίας μέσω του γραμματισμού) από τον οργανισμό Judith's Reading Room, με έδρα την Πενσιλβανία των ΗΠΑ, που προωθεί τη φιλαναγνωσία.

Αυτή τη φορά, η δραστήρια Ελληνίδα νηπιαγωγός, η οποία συνδύασε το παιχνίδι με το βιβλίο μέσω της δράσης «Παίζουμε βιβλίο;», κατέκτησε το βραβείο διδασκαλίας «Excellence in Teaching - Teacher of the Year» (Αριστεία στη Διδασκαλία - Εκπαιδευτικός της χρονιάς).

Η βράβευση γίνεται από τον οργανισμό AKS, ο οποίος βραβεύει εκπαιδευτικούς από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερες ικανότητες στη διδασκαλία διαφορετικών αντικειμένων κι έχουν συμβάλει, με τη διδασκαλία τους, στην πρόοδο της μαθητικής κοινότητας στην οποία απευθύνονται.

Ήδη, η κ. Ξανθοπούλου, που ετοιμάζει να ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να παραλάβει το βραβείο της, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, δηλώνει ενθουσιασμένη για τη νέα επιβράβευση της καινοτόμου μεθόδου διδασκαλίας που ακολουθεί.

Βίκυ Ξανθοπούλου: Η «δασκάλα της χρονιάς» διδάσκει στη Θάσο με μια άκρως πρωτότυπη μέθοδο Facebook Twitter

Η νηπιαγωγός έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια την πρωτότυπη αυτή δράση με βιβλία -ένα ηλεκτρονικό περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων, που συνδυάζει βιωματικά το παιχνίδι με το βιβλίο- αναπτύσσοντας την κοινή αξία της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των μαθητών της.

Όπως είχε εξηγήσει λίγο πριν από την πρώτη μεγάλη διεθνή της διάκριση, το «Freedon Literacy Award», ο τίτλος της δράσης κρύβει δυο λέξεις που η ίδια αγαπάει πολύ, το «παίζουμε» και το «βιβλίο» καθώς η ίδια πιστεύει βαθιά πως η διαδικασία της μάθησης στο σχολείο «περνά» μέσα από το παιχνίδι.

Το «Παίζουμε βιβλίο;» είναι ουσιαστικά ένα πρότζεκτ αναγνωστικών εμψυχώσεων, που σχετίζεται με την κοινωνική διάσταση της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας, η δασκάλα του διθέσιου νηπιαγωγείου στην Ποταμιά της Θάσου προσπαθεί να συνδέσει τις ανάγκες των μαθητών της με τη μαθησιακή διαδικασία και να συνδυάσει τις ανάγκες των μαθητών με ένα βιβλίο που ανταποκρίνεται σ' αυτές- είτε οι ανάγκες είναι μαθησιακές, είτε κοινωνικές, είτε συναισθηματικές.

«Δημιουργούμε κάθε φορά ένα νέο πρότζεκτ που βασίζεται στις ιδέες των παιδιών κι αυτές τις ιδέες προσπαθώ να τις κάνω παιδαγωγική πράξη. Στο τέλος της χρονιάς συγκεντρώνουμε όλα τα πρότζεκτ και δημιουργούμε αυτό το ηλεκτρονικό περιοδικό, που ονομάζεται "Παίζουμε Βιβλίο;"», εξηγούσε λίγο καιρό πριν η νηπιαγωγός, η οποία μένει στη Θάσο, όχι από καταγωγή αλλά από επιλογή, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η νηπιαγωγός διδάσκει στο ολοήμερο και βάζει αγαπη και μεράκι στην δουλειά της. Οι νησιώτες μηπως θα έπρεπε να ντρέπονται που ξεσπιτωνουν τους εκπαιδευτικούς τους εκβιαστικά και άρον-άρον τον Ιούνιο, μην τυχών και χάσουν κανένα φράγκο από τους τουρίστες. Τον δε Σεπτέμβριο που πρέπει ναεπιστρεψουν οι ανθρωποι στο νησί, τους χρεώνουν με την βραδιά. Πληρώνεις δηλαδη ένα χιλιάρικο για έναν μήνα για να μείνεις σε μια τουριστική ποντικότρύπα. Τα περιστατικά που έχω ακούσει είναι στην Θασο, όποτε δεν μπορούσα να μην κάνω τον συνειρμό.