Γερμανικός Τύπος: Η κληρονομιά των μαύρων ταμείων της Siemens στην Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Η κληρονομιά των μαύρων ταμείων της Siemens στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Στην Ελλάδα, η υπόθεση δωροδοκίας της Siemens δεν έχει ακόμη τελειώσει. Τώρα έρχεται με τη σειρά της μια ετυμηγορία-έκπληξη στην αμφιλεγόμενη δίκη», αναφέρει ο Γερμανικός Τύπος.

Συγκεκριμένα, στον πρώην διευθυντή της Siemens, Χάινριχ φον Πίρερ, επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, κάνοντας εκτενή αναφορά στο ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης. «Η δίκη ξεκίνησε μόλις το 2017 στην Αθήνα με 64 κατηγορούμενους. Δέκα εξ αυτών πέθαναν κατά τη διάρκεια της δίκης-μαμούθ, 22 έλαβαν μόλις τις ποινές κάθειρξης μεταξύ έξι και δεκαπέντε ετών», αναφέρει η SZ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου «τα γεγονότα της υπόθεσης πηγαίνουν πίσω στα χρόνια προ κρίσης. Η Siemens φαίνεται ότι δωροδόκησε μεταξύ 1998 και 2003 συνολικά 12 κορυφαία στελέχη του τότε κρατικού ΟΤΕ με σχεδόν 70 εκατομ. ευρώ, για μία σύμβαση δισεκατομμυρίων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Στο κατηγορητήριο κατονομάζονται τράπεζες, λογαριασμοί, μεσάζοντες και παραλήπτες. Η Siemens είχε επίσης χρηματοδοτήσει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έκτοτε έχει συρρικνωθεί σε ένα μικρό κόμμα και τη ΝΔ, η οποία τώρα κυβερνά ξανά».

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί αναφορικά με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές που επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους Έλληνες και Γερμανούς κατηγορούμενους: «Στις αρχές Ιουλίου αναθεωρήθηκε ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας. Παλαιότερα το αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίου υπαλλήλου μπορούσε να τιμωρηθεί ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Αυτή η δρακόντεια ποινική διάταξη του 1950 καταργήθηκε.

Και ο ΟΤΕ, ο οποίος ανήκει σήμερα εν μέρει στην Deutsche Telekom, είναι πλέον ιδιωτική εταιρεία. Για τους εναγόμενους ίσχυσαν λοιπόν αναδρομικά ευνοϊκότερες ποινικές διατάξεις. Αλλά όχι για τον Πίρερ –που σημαίνει ότι ο άνθρωπος που βρισκόταν στην κορυφή της ιεραρχίας της Siemens, έλαβε και την υψηλότερη ποινή μεταξύ των Γερμανών εναγομένων».

Αξίζει να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, αλλά όχι αν είσαι ο Πίρερ

Το Spiegel Online αναφέρει από την πλευρά του για τη δίκη Siemens: «Η Ελλάδα αξίζει ένα ταξίδι: για τον γαλάζιο ουρανό της, τη θάλασσα, τους χαλαρούς ανθρώπους. Αλλά αν είσαι ο πρώην διευθυντής της Siemens, θα πρέπει να ξανασκεφτείς το ταξίδι αυτό: μόνο και μόνο επειδή η ελληνική δικαιοσύνη στην υπόθεση της Siemens κάθε άλλο παρά χαλαρή είναι».

Αναφορικά με την κάθειρξη 15 ετών που επιβλήθηκε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Χάινριχ φον Πίρερ (78 ετών) και την ποινή των 14 ετών κάθειρξης των πρώην εκτελεστικό διευθυντή Τόμας Γκάνσβιντ (59 ετών), το Spiegel αναφέρει: «Η ετυμηγορία του δικαστή θα πρέπει επίσης να εξαρτηθεί από το αν η Ελλάδα ζητήσει την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον των πρώην μάνατζερ. Αν και η Γερμανία στην περίπτωση αυτή δεν θα εκδώσει κανέναν Γερμανό πολίτη. Το ταξίδι στο εξωτερικό –και όχι μόνο στην Ελλάδα- θα ήταν τότε επικίνδυνο και για τους δύο».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM