Η διστακτική "έξοδος" της Ελευθεροτυπίας

Η διστακτική "έξοδος" της Ελευθεροτυπίας Facebook Twitter
11
Η διστακτική "έξοδος" της Ελευθεροτυπίας Facebook Twitter

Με ένα αθυρόστομο πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αργά χθες τη νύχτα, το οποίο απεσύρθη υπό την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε απο τους ίδιους τους δημοσιογράφους της.

Έχει την πηχυαίο τίτλο "Σκατά" και αναφέρεται σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για την χούντα.

Απο πολλούς θεωρήθηκε μάλλον ατυχής συνέχεια της εικονοκλαστικής παράδοσης που έχει η εφημερίδα -μόνο που τώρα η εφημερίδα είναι μια σκιά του εαυτού της, με εξαιρετικά χαμηλή κυκλοφοριακή ανταπόκριση.

Το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος, υπογράφεται από τον εκδότη κ. Χάρη Οικονομόπουλο και έιναι το εξής: 

«Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Metron Analysis για την Ελευθεροτυπία, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί πως "στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα". Τα ευρήματα-σοκ καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση της χώρας, για την οποία ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, προκαλεί κρίση και στην ίδια τη δημοκρατία. Ολόκληρη η έρευνα και η ανάλυση των ευρημάτων στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων να απαντά θετικά στην ερώτηση "Σε λίγες μέρες θα έχουμε 21η Απριλίου. Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;"

Η πλειοψηφία (59%) θεωρεί πως σε θέματα ασφαλείας η κατάσταση επί Χούντας ήταν καλύτερη, 46% θεωρεί ότι είχε καλύτερη διαβίωση και το 24% πιστεύει πως η χώρα είχε καλύτερη διεθνή εικόνα.

Όσο σοκαριστικά κι αν είναι τα ευρήματα άλλο τόσο πρέπει να μετατραπούν σε μια κραυγή αγωνίας της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας προς τους θεσμούς που την υπηρετούν, τα κόμματα, το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη.

Η έρευνα της Ελευθεροτυπίας επιβεβαιώνει σε μια αποφράδα χρονική συγκυρία όλα αυτά που ως αίσθηση υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και απέναντι στα οποία εθελοτυφλούμε.

Αποτελεί την κατάληξη μιας μακράς διαδρομής κατά την διάρκεια της οποίας το πολιτικό σύστημα βούτηξε στην διαφθορά, η κομματικοποίηση του κράτους απαξίωσε τους θεσμούς, κυριάρχησε το πελατειακό κράτους εις βάρος της αξιοκρατίας και η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών ήταν ο κανόνας.

Είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας στην οποία έχει φέρει την κοινωνία η μνημονιακή πολιτική και είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης της κοινωνίας αλλά και της πλήρους σύγχυσης στην οποία την έχει οδηγήσει η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική διαχείριση της από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Και είναι αποτέλεσμα και της χρονικής απόστασης από εκείνη την μαύρη περίοδο, της άμβλυνσης της μνήμης και της άγνοιας των νεότερων γενιών για την χούντα των συνταγματαρχών, που κατέλυσε την δημοκρατία και τις ελευθερίες, διεύρυνε την ανισότητα και έσπειρε την ανασφάλεια».

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας

Οπτική Γωνία / Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας

Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας, κανείς δεν έχει αναπληρώσει το μεγάλο δημοσιογραφικό της κενό. Καθώς δυό ομάδες επιγόνων ετοιμάζονται να συνεχίσουν το όραμα του Κίτσου Τεγόπουλου, η Ελίζα Μπενβενίστε αναρωτιέται: η πτώση της ιστορικής εφημερίδας οφείλεται μόνο στην κρίση ή και στην άρνηση της Μάνιας Τεγοπούλου να διαχειριστεί την καυτή πατάτα που κληρονόμησε από τις εποχές της ευμάρειας και τον χαρισματικό πατέρα της;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Εγώ να κάνω μια ερώτηση; Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα αποτελέσματα αν αντί για "επι δικτατορίας" η ερώτηση ήταν "40 χρόνια πριν"; Και πόσα "ευρήματα σόκ" θα έβγαιναν τότε;Όχι "ΣΚΑΤΑ". "ΑΡΧΙΔΙΑ" έπρεπε να λέει ο τίτλος.There are lies, there are damn lies, and there are statistics.
Αυτα τα αποτελεσματα δε θα πρεπε να ξαφνιαζουν...μιλαμε για τον πιο αμορφωτο, αξεστο, ανικανο, και θρησκοληπτο λαο της Ευρωπης. Με καποιες εξαιρεσεις βεβαια....Οπως ειπε καποιος πιο πανω , οχι ενα αλλά δεκα μνημονια τους αξιζουν!!!
Έχεις πολύ άσχημα προσωπικά βιώματα και λυπάμαι. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι γενικά πολύ όμορφα στην κοινωνία και δυστυχώς μια μερίδα υποστηρίζει χούντες, χρυσές αυγές και ότι άλλο. Περα απ'αυτό, αυτομαστιγώσου όσο θέλεις, αλλά μη τσουβαλιάζεις έτσι άπαντες, είναι αν μη τι άλλο προσβλητικό. Θα μου πεις βέβαια: Προσβλητικό... ε και τι να λεεί?! Ναι προσβλητικό. Αυτός ήταν μάλλον ο σκοπός σου, σύμφωνοι, δεν σε νοιάζει, αλλά μη παραπονεθείς για αμόρφωτους, άξεστους και δεν ξέρω τι άλλο, όταν τους εκπροσωπείς τόσο απόλυτα. Και φυσικά μπορείς να μιλάς και να εκπροσωπείς τον εαυτό σου. Επίσης, λες "δεκα μνημονια τους αξιζουν" εσένα γιατί όχι? Δεν σε αγγίζει σαν Έλληνα? Δεν είσαι Έλληνας? Ή είσαι ο μοναδικός Έλληνας απο τα 10.000.000 που δεν του αξίζει το μνημόνιο? Ρωτάω απλά για να καταλάβω το σκεπτικό πίσω απο την πρόταση. Μπορεί να είσαι βέβαια αναρχικός και να μη πιστευείς σε "ταμπέλες" όπως Έλληνας, σεβαστό, αλλά και αυτό θα αναιρούσε αμέσως την αναφορά στον "πιο αμόρφωτο, άξεστο, ανίκανο, και θρησκόληπτο λαό της Ευρώπης", δηλαδή του Ελληνικού. Οπότε?
Ας είναι καλά οι ανιστόριτοι και απαίδευτοι αναρχοφασιστοδημοσιογράφοι των άκρων που χειροκροτούσαν κάποιους "αγανακτισμένους" όταν φώναζαν "η χούντα δεν τελείωσε το 73" και "να καεί, να καεί το μπ......ο η Βουλη".Μπρος στα δανειάκια των αφεντικών τους, που κοπήκανε λόγω κρίσης, σιγά μη δεν περνούσαν στον κόσμο ότι ήταν καλύτερα με τη χούντα.Τώρα γιατί κάνουν ότι αιφνιδιάζονται;
Δεν υπάρχει παιδιά Ελευθεροτυπία, να το ξέρετε. Όλο το δημοσιογραφικό προσωπικό έχει δημηιουργήσει την Εφημερίδα των Συντακτών. Η Ελευθεροτυπία που κυκλοφορεί είναι μόνο ένα κέλυφος και από κάτω, δε θα με εξέπληττε, αν κάποια στιγμή δω μέχρι και αβαντάρισμα της ΧΑ.
Κραυγή αγωνίας το "Σκατά";Εμπρός, στο δρόμο που χάραξε ο Τράγκας, παιδιά!Συναγωνιστείτε σε χυδαιότητα, όλοι οι (και καλά...) αγανακτισμένοι, και μετά χτυπηθείτε κάτω από τον αποτροπιασμό σας για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, για την οποία στρώνετε το χαλί τόσο αφελώς...
Με αφορμή την 17η Νοεμβρίου πάντως θα θυμάστε ότι βγήκαν κείμενα από Αριστερούς που έλεγαν άλλα από αυτά που μάθαμε στα σχολεία. Αν τα συνδυάσεις λοιπόν εκείνα (ότι τα πράγματα τότε δεν ήταν τόσο τραγικά για τους περισσότερους και ότι οι πειρσσότεροι δεν έκαναν και καμιά αντίσταση της προκοπής, ελάχιστοι ήταν όσοι αντιστάθηκαν πραγματικά), τότε πραγματικά δεν προκύπτει έκπληξη από αυτό το 30%. Ίσως μια μικρή για το ότι είναι μόνο τόσο. Ίσως θυμάστε όσοι είχατε διαβάσει και εδώ, στη LiFO, το σχετικό κείμενο του Βασίλη Ραφαηλίδη. Καμία έκπληξη λοιπόν.
Δίκιο είχαν οι δημοσιογράφοι. Ο τίτλος δεν έπρεπε να είναι απλά "Σκατά" αλλά "Σκατά στα μούτρα των ανιστόρητων μικροαστών και βολεμένων φασιστοειδών"