Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Μία στις 16 γυναίκες πέφτει θύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Μία στις 16 γυναίκες πέφτει θύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Facebook Twitter
4

Περίπου μία στις 16 γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με κίνδυνο της ζωής της γυναίκας αλλά και του εμβρύου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρη Λέων.

Η σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση που υφίσταται μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη από τον σύντροφό της συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρεί ο κ. Λέων, υπογραμμίζοντας ότι συνήθως η βίαιη συμπεριφορά δεν αποκαλύπτεται.

Κατά τον ίδιο, οι γυναίκες με «ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη» είναι τρεις φορές πιθανότερο να υποστούν κακοποίηση από τον σύντροφό τους σε σχέση με τις γυναίκες με προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. «Η εγκυμοσύνη μπορεί να μοιάζει απειλή σε έναν σύντροφο που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο», εξηγεί.

Στις αιτίες και αφορμές που πυροδοτούν τη βία, ο κ. Λέων συγκαταλέγει επίσης τις οικονομικές δυσκολίες, τη ζήλεια και ακόμα και τον «θυμό» προς το αγέννητο παιδί. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, γέννηση χαμηλού βάρους νεογνού, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη λόγω τραύματος, αποκόλληση του πλακούντα, αποβολή, θάνατος του εμβρύου ή εμφάνιση λοιμώξεων στη μητέρα.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών, διακοπής της κύησης και νεογνικών θανάτων σε κακοποιημένες γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα ή η επιληψία. Από την ενδοοικογενειακή βία, ορισμένες μητέρες οδηγούνται ακόμα και στον θάνατο.

«Δυστυχώς είναι ένα από τα λιγότερα αναφερόμενα προβλήματα και δεν αποκαλύπτεται στον βαθμό που συμβαίνει» λέει ο κ. Λέων. «Οι γυναίκες, συνήθως, διστάζουν να αποκαλύψουν την αλήθεια λόγω ντροπής και φόβου για αντίποινα. Τις περισσότερες φορές, δε, οι γυναίκες που επισκέπτονται τον γιατρό συνοδεύονται από τον σύντροφό τους, με αποτέλεσμα η παρουσία του να δρα ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη γυναίκα ώστε να παραδεχθεί τη βία από τον σύντροφό της».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, είναι αναγκαίο να ενθαρρύνουμε την αναφορά και την καταγγελία βίαιων συμπεριφορών προς τις έγκυες γυναίκες, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της γυναικείας κακοποίησης.

Σημαντική είναι και η δημιουργία προγραμμάτων ελέγχου στα μαιευτήρια που μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό των γυναικών που έχουν υποστεί σωματική βία, καθώς και στη δημιουργία προγραμμάτων παρεμβάσεων και υποστήριξης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τον σύντροφό τους και να μειώσουν τη βία. «Η ελληνική πολιτεία μπορεί να σχεδιάσει προγράμματα που θα δώσουν δύναμη στις γυναίκες και θα βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους, θα τις κρατήσουν μακριά από τον κίνδυνο ακραίας βίας και θα τις διδάξουν πώς να μείνουν ασφαλείς», τονίζει ο κ. Λέων.

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
6,25%;;;;; Είμαστε πιο καφροι από ότι πίστευα. Είναι ένα απίστευτα τεράστιο ποσοστό για μια -υποτιθεμενη- ευρωπαϊκή χώρα. Είναι σοκαριστικό να σκέφτεσαι ότι από τις 100 έγκυες γυναίκες που έχεις γνωρίσει, έχεις δει στον δρόμο κλπ κλπ , οι 6 έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας !
The WHO multi-country study on women’s health and domestic violence against women, which consists of population-based surveys conducted in various countries using the same methods and definitions, found the prevalence of physical intimate partner violence (IPV) in pregnancy to range between 1% in Japan city to 28% in Peru Province, with the majority of sites ranging between 4% and 12%. This finding was supported by an analysis of Demographic and Health Surveys and the International Violence against Women Survey, which found prevalence rates for intimate partner violence during pregnancy between 2% in Australia, Denmark, Cambodia and Philippines to 13.5% in Uganda, with the majority ranging between 4% and 9% (...) κ.λπ..https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/70764/WHO_RHR_11.35_eng.pdf;jsessionid=35CC0CF0DC7656A11C65E0564731C030?sequence=1