«Είναι δυνατό να απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή»

«Είναι δυνατό να απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή» Facebook Twitter
12

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, σχετικά με κρούσματα ρατσισμού και εγκλήματα μίσους που διαπίστωσε ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα, και που συνδέονται με μέλη, υποστηρικτές αλλά και βουλευτές του νεοναζιστικού -όπως το χαρακτηρίζει- πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή.

Ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχουν επικυρωθεί και έχουν υπερνομοθετική ισχύ στην Ελλάδα, κάνουν δυνατή την επιβολή αποτρεπτικών, ποινικών και άλλων κυρώσεων και περιορισμών στις δραστηριότητες ατόμων που υποστηρίζουν και εμπλέκονται σε υποθέσεις ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους», σύμφωνα με το Βήμα.

Το ίδιο ισχύει και για τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων, περιλαμβανομένων και κομμάτων όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, στις οποίες είναι δυνατό να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή απαγόρευση, εάν χρειάζεται, καταλήγει ο επίτροπος.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, στην έκθεσή του ο επίτροπος εκφράζει τη λύπη του γιατί η ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως και από πολιτικούς άλλων κομμάτων, την ώρα που τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο στιγματισμό των μεταναστών.

Ο επίτροπος σχολιάζει και τη μη-εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, λέγοντας «ακόμη και η υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, παρόλο που δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς ή δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου ως τώρα, έχει τη δυνατότητα να καταστείλει και να αποτρέψει εκδηλώσεις ρατσιστικών και άλλων μορφών διάκρισης, από άτομα και πολιτικές οργανώσεις».

O επίτροπος αναφέρεται και στο θέμα της κακομεταχείρισης και των βασανιστηρίων που διαπράττουν αστυνομικοί κυρίως εναντίον μεταναστών και Ρομά, και εκφράζει ανησυχίες για τη χρησιμοποίηση της πρακτικής του «εθνοτικού προφίλ» από την ελληνική αστυνομία και τα ρατσιστικά κίνητρα των οργάνων επιβολής της τάξης.

Στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε μπει από τον Ιανουάριο του 2013 η βουλευτής της ΧΑ Ελένη Ζαρούλια αλλά και ο Tamas Gaudi Nagy, από το Ουγγρικό κόμμα Jobbik. Σύμφωνα με το International Business Times, το Συμβούλιο εξέτασε από τότε το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τους κόλπους του όσα μέλη ανήκουν σε ναζιστικές και ρατσιστικές πολιτικές παρατάξεις.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Όσο και να με χαροποιήσει, μακάρι να μην γίνει έτσι. Δεν θα αντέξω να τους δω ως "μάρτυρες που τα μεγάλα συμφέροντα των ξένων χωρών τους φίμωσαν από το να λένε την αλήθεια και να παλεύουν για το καλό της χώρας.." Δυστυχώς το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής μόνο ως μόδα μπορώ να το χαρακτηρίσω, και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Με υπομονή και προπαντώς αδιαφορία μήπως και ξεπεραστεί πιο γρήγορα...
αυτά τα συμβούλια και τις επιτροπές της Ευρώπης πως τα επικαλείστε όταν λένε κάτι που σας αρέσει και πως τα απαξιώνετε όταν μιλάνε για απολύσεις,μειώσεις μισθών,ιδιοτικοποιήσεις..Τελικά γιατί μ έχετε μπερδέψει είναι καλή η Ευρώπη και θέλει το συμφέρον της Ελλάδος ναι ή όχι?Η κάποιες φορές θέλει και κάποιες φορές όχι
ακομα και αν φυγουν απο τη βουλη, η δραση τους δε θα σταματησει. και αυτο ειναι που μετραει για τους καθε λογης ανυπερασπιστους που βρισκονται στο δρομο τους...
Σε κουβέντες που γίνονταν πριν τις εκλογές πολλοί υποστήριζαν πως αν η ΧΑ μπει στη βουλή θα ηρεμήσει και πως θα γίνει το νέο ΛΑΟΣ γιατί θα έπρεπε και καλά να κρατάει τα προσχήματα. Τελικά κάθε άλλο παρά ηρέμησαν, ίσα ίσα που πήραν τα πάνω τους και ακολούθησαν οι μαλακίες που είδαμε τους προηγούμενους μήνες (corpus christi, πεσίματα σε λαϊκές αγορές κτλ).Η Χ.Α. δεν είναι και δεν ήταν ποτέ κόμμα, ήταν πάντα εγκληματική οργάνωση και θα έπρεπε πολλά χρόνια πριν να έχει κηρυχθεί παράνομη.
Δεν το βλέπω να γίνεται για 2 λόγουςΟ ένας είναι γιατί με την παραπάνω λογική θα πρέπει να απαγορεύσουν τα αντίστοιχα κόμματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν ψηφίσειτις συμβάσεις. Ο δεύτερος είναι ότι "ωφελούνται" πολλοί από την ύπαρξη της ΧΑ
στην Γερμανία είναι εκτός νόμου,παντού ψάχνουν να τα βγάλουν εκτός νόμου,όλα τα μμε τα καταγγέλουν καθημερινά κι εσύ βλέπεις ότι συμφέρουν στο σύστημα..πολύ θα ήθελα να μάθω πως βγάζεις αυτό το συμπέρασμα!