Στη Β.Εύβοια μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο από τη Σάμο που έδιωξαν οι κάτοικοι στα Βρασνά

Στη Β.Εύβοια μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο από τη Σάμο που έδιωξαν οι κάτοικοι στα Βρασνά Facebook Twitter
Eurokinissi
1

Σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια μεταφέρονται τελικά οι 380 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο, που ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των κατοίκων από τους κατοίκους στα Βρασνά του δήμου Βόλβης.


Όπως αναφέρουν πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους, τα εννέα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν οι πρόσφυγες προσπάθησαν να προσεγγίσουν χτες τα Βρασνά μέσα από εναλλακτικούς δρόμους και με συνοδεία της αστυνομίας, ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Τελικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα ξημερώματα οι ξενοδόχοι που είχαν συμφωνήσει να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, δεν άνοιξαν τα καταλύματά τους, έπειτα από πιέσεις και απειλές των κατοίκων. Σήμερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών.


Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν.


Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τι έγινε ρε παιδιά; Γράφουν τον νόμο και την εξουσία στα παλιά τους τα παπούτσια (για να μην πω το άλλο, το γνωστό) οι κάτοικοι των Βρασνών; Δεν θα διαμαρτυρηθεί κανείς από τους συνήθεις διαμαρτυρόμενους για αυτή την προκλητικότητα; Που είναι η οφειλόμενη από τους πολίτες υποταγή στην εξουσία; Που είναι το κράτος να καταργήσει το άβατο; Που πάμε, συνέλληνες;