Ο Μπακογιάννης πρότεινε να γίνει στην Αθήνα μνημείο κατά του ρατσισμού και του μίσους

Ο Μπακογιάννης πρότεινε να γίνει στην Αθήνα μνημείο κατά του ρατσισμού και του μίσους Facebook Twitter
2

Την πρόταση να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ρατσισμού και κατά του μίσους διατύπωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μιλώντας με αφορμή την πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσου Ηλιόπουλου να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος σε «Ζακ Κωστόπουλου» ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Νάσο Ηλιόπουλο και την παράταξή του, που εισηγείται το θέμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι είναι μία έμπρακτη απόδειξη, όχι μόνο ευαισθησίας αλλά και ενός πραγματικού ανθρωπισμού. Η πραγματικότητα είναι ότι η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μας συγκλόνισε όλους. Όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του τόσο άδικα, αφήνει σε όλους μας ένα, αν θέλετε, έντονο ψυχικό αποτύπωμα. Είναι ένα σύμβολο για έναν αγώνα που καλείται να δώσει η πόλη μας, ολόκληρη, ενωμένη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία», είπε ο δήμαρχος.

Και συνέχισε: «Γι' αυτό και θα ήθελα να προτείνω, ακριβώς επειδή ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους, να μην περιορίζουμε τη συζήτηση στη μετονομασία ενός δρόμου. Άλλωστε, το λέω και με προσωπική εμπειρία, πολλές φορές αυτές οι μετονομασίες κινδυνεύουν να λειτουργήσουν αντίστροφα, διότι χύνεται πολύ δηλητήριο και δυστυχώς υπάρχει πολλή τοξικότητα. Θα πρότεινα λοιπόν, να κάνουμε μια πιο καθολική κίνηση, ως Δημοτικό Συμβούλιο, να τοποθετήσουμε ένα μνημείο στην Αθήνα, ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ρατσισμού και κατά του μίσους. Όπως υπάρχει και νομίζω έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία και είχε ακόμη μεγαλύτερη συμβολική αξία για την εποχή του, το μνημείο της Εθνικής Συμφιλίωσης. Έτσι, το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι αυτό που θα αφήσει πίσω του στην Αθήνα, ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του μίσους και υπέρ της αγάπης».

Ο επικεφαλής της « Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε η ασφάλεια είναι «καθολικό δικαίωμα, χωρίς εξαιρέσεις» και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι « μεγάλη ντροπή και ανοιχτή πληγή». Ο κ. Ηλιόπουλος , ζήτησε να υπάρξει από πλευράς του δήμου μια συλλογική στρατηγική και θεσμική σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «για μια πόλη Δημοκρατική, χωρίς αόρατους ανθρώπους». Επίσης κατήγγειλε ότι και μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλο , «συνεχίστηκε το λιντσάρισμα στη μνήμη του από δημοσιογράφους και ιστοσελίδες».

Δήλωσε δε ότι η παράταξη του θα συμφωνούσε με την πρόταση του δημάρχου αν το μνημείο που προτείνει , «έχει ρητή αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο». Τη συμφωνία του, στην πρόταση του δημάρχου, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος , υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η ανέγερση του μνημείου να εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη πολιτική του δήμου για την στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των άλλων κοινοτήτων της Αθήνας που είναι θύματα βίας.

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της παράταξης « Λαική Συσπείρωση», τόνισε ότι οι διακρίσεις που υπάρχουν στην κοινωνία είναι ορατές. «Μια « χούφτα» ερνά καλά και το 1/3 του λαού είναι στο όριο της φτώχειας» είπε . Ο κ. Σοφιανός εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με τις μετονομασίες και πρότεινε την ανέγερση μνημείου ή επιτύμβιας στήλης στο σημείο όμως της δολοφονίας . Ακόμη προειδοποίησε για «κυβερνητικές ευθύνες στο βαθμό που δεν οδηγηθεί σε διαλεύκανση η υπόθεση».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας που ζήτησαν να στηριχθεί η πρόταση για μετονομασία του δρόμου.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ