Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας.


Ειδικότερα, στη Βουλή κατέληξε η πορεία των φοιτητών που διαδήλωσαν νωρίτερα την Παρασκευή, κατά της κατάργησης του ασύλου και της πρόθεσης της ηγεσίας του υπουργείου να επαναφέρει το ν+2 στο χρόνο περάτωσης σπουδών, καθώς επίσης και τη βάση εισαγωγής.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ένταση επικράτησε όταν οι φοιτητές στην κεφαλή της πορείας κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες της αστυνομίας που μπλόκαραν την πλαϊνή είσοδο της Βουλής και χτύπησαν τα οχήματα με ξύλινα λοστάρια. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ενώ δεν έγινε κάποια προσαγωγή.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η διαδήλωση διαλύθηκε, με μεγάλο αριθμό φοιτητών να κατευθύνεται προς το Πολυτεχνείο. Η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά.


Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

 

Σε εφαρμογή αποφάσεων συνελεύσεων των συλλόγων τους, φοιτητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Καμάρα πραγματοποιώντας πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

 

«Η σημερινή κινητοποίηση έχει ξεκινήσει από Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις συλλόγων. Αφορά στα μέτρα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί και στον νέο νόμο πλαίσιο, που είναι «στα σκαριά». Αφορά και στο χθεσινό κατατεθέν νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την εξίσωση δημόσιων – ιδιωτικών πτυχίων, αλλά και σε όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και θα συνοψισθούν σε έναν νέο νόμο πλαίσιο μέχρι τον Νοέμβρη. Διαδηλώνουμε ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και τις διαγραφές, στις αξιολογήσεις και στη διάλυση των πτυχίων μας, ενάντια στο νέο λύκειο και εξεταστικό κάτεργο για τη βάση του δέκα».

 

 

 

 

«Σήμερα κάνουμε καταλήψεις και πορεία. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, στο υπουργείο αλλά και στις πρυτανείες, προκειμένου να βγάλουν καταδικαστικές αποφάσεις και να ακούσουν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων», δήλωσε φοιτητής, διευκρινίζοντας πως στην κινητοποίηση με καταλήψεις και αποφάσεις Συλλόγων συμμετέχουν η Αρχιτεκτονική, το Ιστορικό- Αρχαιολογικό και το Φιλολογικό και στην πορεία το Γαλλικό, το Μουσικό, η Πληροφορική και η Ιατρική.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ