Αυτό είναι το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες - To ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης

Αυτό είναι το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες - To ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης Facebook Twitter
8

Λεπτομέρειες για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την έκδοση νέων ταυτοτήτων δημοσιοποίησε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Κ. Πιερρακάκης επεσήμανε πως ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019 καθώς οι νέες ταυτότητες θα πρέπει να εκδοθούν εντός του 2021.

Ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία. Στην Εσθονία,  οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή». «Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό, αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Αναφέροντας ένα παράδειγμα είπε πως μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να είναι η δυνατότητα να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση, ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ. Ωστόσο αυτή η υπηρεσία  θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.«Ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα, όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου. Θα γίνει και εδώ», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους. Αυτό που ακόμη δεν μπόρεσε να διευκρινίσει είναι το κόστος  της αλλαγής για τους πολίτες αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
"Αυτό που ακόμη δεν μπόρεσε να διευκρινίσει είναι το κόστος  της αλλαγής για τους πολίτες αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο."Ποιο κόστος; Στις άλλες χώρες πόσο κοστίζει; Στην Ελλάδα με τον χαμηλό μισθό που έχουμε αναλογικά θα πρέπει να είναι η φθηνότερη ή από τις φθηνότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έχει μεγάλο σημειολογικό ενδιαφέρον το πόσο κενές χαρακτήρα είναι.Δεν υπάρχει κάποιο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό που να παραπέμπει σε Ελλάδα, παρά μόνο μία απόλυτα ουδέτερη κάρτα που παραπέμπει σε πιστωτική και υποδηλώνει απλά την ονομασία της “περιοχής”.