Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ένα νέο πλαίσιο για την ταχύτερη αναγνώριση πτυχίων και τίτλων σπουδών από κολέγια και ξένα πανεπιστήμια. 

 

Στόχος είναι η επιτάχυνση των απαιτούμενων διεργασιών καθώς, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη. Αρκετοί πτυχιούχοι αναγκάζονται να περιμένουν αρκετά χρόνια για την αναγνώριση των πτυχίων τους, την ώρα που υπολογίζεται πως και στα κολέγια φοιτούν περίπου 18.000 ενδιαφερόμενοι σπουδαστές. 

 

Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων είναι ότι κάποιοι από αυτούς που περιμένουν για απάντηση τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν συστήσει ακόμα και γκρουπ, την «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ». «Είμαστε απόφοιτοι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια αίτηση για αναγνώριση των επαγγελματικών μας προσόντων. Παρόλο που ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε απάντηση μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης, δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή αφορούν αιτούντες του Μαρτίου και του Απριλίου του 2017», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους μέλη της Ομάδας Αναμονής.

 

«Σε τρεις μήνες μπαίνουμε στο 2020 και εμείς είμαστε δέσμιοι του υπουργείου Παιδείας και περιμένουμε έως και τρία χρόνια για να λάβουμε την αναγνώριση (...) Η εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε και εμείς δεν έχουμε ούτε άλλη δύναμη ούτε άλλη υπομονή ώστε να περάσει κι αυτό το έτος χωρίς να έχουμε την αναγνώριση στα χέρια μας. Αντιμετωπίζουμε όλοι σοβαρά βιοποριστικά ζητήματα. Η "Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ" αποτελείται από 759 άτομα, τα οποία έχουμε καταθέσει αίτηση ως επί το πλείστον από το 2017 και ακόμα περιμένουμε. Ακόμα η ομάδα "Ουρά αναμονής Αναγνώρισης ΣΑΕΠ" φιλοξενεί κοντά στα 350 άτομα ταλαιπωρημένων αιτούντων όπως επίσης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών Ηνωμένου Βασιλείου με 127 μέλη».

 

Την περασμένη άνοιξη, τις σφοδρές αντιδράσεις των κολεγίων προκάλεσε η κατάργηση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), δίνοντας τη θέση του στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).

 

Το υπουργείο κατέθεσε τη σχετική τροπολογία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής προς επεξεργασία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο αρμόδιο όργανο θα αναγνωρίζει επαγγελματικά προσόντα και θα χορηγεί ισοδυναμία με μια απλοποιημένη διαδικασία. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου που επικαλείται η εφημερίδα, η νέα ρύθμιση θα εξασφαλίζει την αναγνώριση πτυχίων από κράτη εκτός ΕΕ ενώ οι πτυχιούχοι δεν θα μπορούν να λάβουν μέρους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

 

Η τροπολογία επαναφέρει τη χορήγηση ισοδυναμίας για όλα τα πτυχία και όχι μόνο για εκείνα που οδηγούν σε νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, ενώ σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή ισοδυναμία των πτυχίων, οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να εξετάζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, όπως συμβαίνει και σήμερα.