Εξάρχεια: Οι βανδαλισμοί «επιστρέφουν» στην πλατεία - Η εικόνα λίγες ημέρες μετά τον καθαρισμό

Εξάρχεια: Οι βανδαλισμοί «επιστρέφουν» στην πλατεία - Η εικόνα λίγες ημέρες μετά τον καθαρισμό Facebook Twitter
5

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις εργασίες καθαρισμού και ανάπλασης στην πλατεία Εξαρχείων, κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται πως η εικόνα έχει αρχίσει και πάλι να αλλοιώνεται με γκράφιτι, σκουπίδια και μικροκαταστροφές. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμος Αθηναίων έστειλε συνεργεία που φύτεψαν δέντρα, καθάρισαν τις επιφάνειες και αποκατέστησαν κατεστραμμένα παγκάκια. Εκτός από το κοντέινερ, οι αρμόδιοι απομάκρυναν και ένα κλειστό περίπτερο που «ήταν ρημαγμένο και λειτουργούσε ως "καβάτζα"», σύμφωνα με τη δημοσιογράφο και επιμελήτρια εκδόσεων Γιούλα Κουγιά, που μένει τα τελευταία 40 χρόνια τα Εξάρχεια, και μίλησε επωνύμως στο LiFO.gr.

Οι σημερινές φωτογραφίες της από την πλατεία είναι ενδεικτικές. Το βάθρο του γλυπτού κάτω από τον κεντρικό στύλο φωτισμού είναι και πάλι σκεπασμένο από αφίσες και γκράφιτι. «Τα συνεργεία το έπλυναν, ξεκόλλησαν από το βάθρο του τις δεκάδες αφίσες και αποκατέστησαν τις σπασμένες μαρμαρόπλακες». Τώρα όμως φαίνεται πως οι βανδαλισμοί επιστρέφουν.   

Εξάρχεια: Οι βανδαλισμοί «επιστρέφουν» στην πλατεία - Η εικόνα λίγες ημέρες μετά τον καθαρισμό Facebook Twitter
«Έχει καεί μια λάμπα και δεν είναι ευανάγνωστο το κείμενο στο άγαλμα...Καλό μήνα και καλά κρασιά!», γράφει η κάτοικος Γιούλα Κουγιά κάτω από αυτή τη φωτογραφία...
Εξάρχεια: Οι βανδαλισμοί «επιστρέφουν» στην πλατεία - Η εικόνα λίγες ημέρες μετά τον καθαρισμό Facebook Twitter

Η πλατεία τη νύχτα

Όπως μας λέει η κα Κουγιά, τις νύχτες η κατάσταση χειροτερεύει και τίποτα δεν έχει αλλάξει από όσα συμβαίνουν εδώ και χρόνια στην πλατεία. «Ντίλερς που βρίζονται, εξαρτημένοι από ουσίες και συμμορίες που "σκοτώνονται". Αυτό που συμβαίνει στα Εξάρχεια δεν συμβαίνει πουθενά αλλού (...) Έχουν "φύγει" οι τράπεζες, δεν έχουμε ούτε ένα ΑΤΜ, οι πολυκατοικίες έχουν σιδερόφρακτες κατασκευές».  

Τους τελευταίους μήνες η κα Κουγιά δημοσιεύει τακτικά υλικό από τα περιστατικά καταστροφών και έντασης, των οποίων η ίδια είναι αυτόπτης μάρτυρας. Όμως αυτή της η στάση έχει συνέπειες για την ίδια: «Με έχουνε στοχοποιήσει. Έρχονταν οι ίδιοι 10-15 κάτω από το σπίτι μου, ρίχνανε με φακό δέσμη φωτός προς τα πάνω και μου φώναζαν "καρ@@@@ δημοσιογράφα ξέρουμε ποια είσαι, θα σε κάψουμε». 

Και δεν είναι η μόνη που αντιδρά στα κακώς κείμενα της περιοχής. «Τις προάλλες πετούσαν μολότοφ, βγήκε ένας γείτονας στην Τοσίτσα και παραπονέθηκε "έλεος, μας πνίξατε, θα πεθάνουμε". Ως αντίποινα ξήλωσαν τον πίνακα με τα κουδούνια, η πολυκατοικία έμεινε για μήνες χωρίς κουδούνια - είναι και ένα μεγάλο έξοδο. Έσπασαν όλη τη τζαμαρία», λέει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως είναι «ψυχικά κοπιαστικό» να ζει κανείς στην περιοχή, έχοντας να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα σοβαρά, καθημερινά προβλήματα.  

Σχολιάζοντας το νέο περιστατικό βανδαλισμών και τις καταγγελίες κατοίκων, υπεύθυνοι του Δήμου δήλωσαν στο LiFO.gr πως: «όσες φορές και να χρειαστεί θα πάμε και θα ξαναπάμε», για την αποκατάσταση της εικόνας στην πλατεία.

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Να καταχωρηθεί στα ιατρικά εγχειρίδια για τους εθισμούς: "Εθισμός (άρα και απόλαυση) στην ασχήμια, τη βρωμιά, την μπόχα, την καφρίλα τον ζόφο."Οι κάτοικοι έχουν τον λόγο. Και δυστυχώς, είναι λίγοι. Τουλάχιστον αυτοί που τολμούν να τον εκφέρουν. Μόνο εκείνοι μπορούν.
Η airbnb θα φταίει.Ή ο καπιταλιζμός.Ή η πατριαρχία.Ή η ΧΑ, ο Χρυσοχοΐδης, οι εξωγήινοι, οι Ελλοχίμ.Μαντέψατε ποιος ΔΕΝ φταίει. Αυτοί που κάψαν τις τράπεζες και σπάσαν τα κουδούνια ΔΕΝ φταίνε. Ποτέ.Προτείνω ανακατάληψη του δημόσιου χώρου. Από τους μαυρομπάχαλους και τις μαφίες. Κάντε επώνυμες καταγγελίες για κάθε παρανομία. Πάρτε αριθμούς πρωτοκόλλου και να ασκείτε πιέσεις για σαφή και συγκεκριμένη απάντηση. Εξωθήσατε την πολιτεία να κάνει τη δουλειά της. Για τα παράνομα τσιγάρα, για την παράνομη αφισοκόλληση, για τα παράνομα παρκαρίσματα, για τις παράνομες τραπεζοκαρέκλες, για τις παράνομες καταλήψεις.Βγαίνετε Εξάρχεια. Όσο πιο καλοντυμένοι μπορείτε. Κάντε παρατήρηση στους αγενείς, στους φωνασκούντες, στους ρυπαίνοντες, στους εκφοβίζοντες. Αυτοί πρέπει να ντρέπονται. Όχι εσείς.Περνάτε με όπερα διαπασόν στο αυτοκίνητο. Χαμογελάτε. Θα κάνετε τους πάντες να ανησυχούν.Ανακατάληψη του δημόσιου χώρου τώρα.