Τι αποφάσισαν οι πρυτάνεις για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Τι αποφάσισαν οι πρυτάνεις για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια Facebook Twitter
0

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, στην οποία συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν, ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία και διεθνοποίηση των πανεπιστημίων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τη Σύνοδο «για την ταχεία δρομολόγηση» των εξής ζητημάτων:

- Την άμεση χρηματοδότηση με 12,4 εκατομμύρια ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2019.

- Τη θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση του διαχειριστικού πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

- Τη θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης προγραμμάτων των μεταπτυχιακών σπουδών.

- Την παράταση λήξης της απόφασης εφαρμογής της ΚΥΑ που αφορά στη χρηματοδότηση - δανειοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τη Σύνοδο για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών των πανεπιστημίων, αρχής γενομένης με την προώθησης δράσεων συνεργασίας με πανεπιστήμια της Αμερικής.

Τέλος, στα συμπεράσματά της, η Σύνοδος επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής ανεξαρτησίας, του περιορισμού της γραφειοκρατίας στις ακαδημαϊκές και διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες, της άμεσης αύξησης της τακτικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανογραμμάτων των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων, της ανάπτυξης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με τις βασικές προϋποθέσεις διασφάλισης υποδομών και πόρων, καθώς επίσης και της απλοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM