DEAFestival στη Θεσσαλονίκη: Μία γιορτή για την ομορφιά της Νοηματική Γλώσσας

DEAFestival στη Θεσσαλονίκη: Μία γιορτή για την ομορφιά της Νοηματική Γλώσσας Facebook Twitter
0

H Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το DEAFestival, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την κουλτούρα των κωφών.

Πρόκειται για μία μεγάλη ανοιχτή γιορτή που έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τη κουλτούρα και την ιστορία των Κωφών, να αναδείξει τον πλούτο και την ομορφιά της Νοηματικής Γλώσσας και να αποδείξει πως Κωφοί και Ακούοντες μπορούν να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν εμπειρίες, όνειρα και σχέδια για έναν καλύτερο κόσμο, προσβάσιμο και ισότιμο για όλους όπως οραματίζεται η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία.

Το DEAFestival 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών στις 23 Σεπτεμβρίου όπως κηρύχτηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και η θεματολογία του θα κινηθεί γύρω από το σλόγκαν «Δικαίωμα στη Νοηματική Γλώσσα για Όλους». Το σλόγκαν τονίζει τη βαρύνουσα σημασία που έχει το δικαίωμα στη Γλώσσα για τη πλήρη ενσωμάτωση των Κωφών στη κοινωνία.

Το DEAFestival αποτελείται από πολλές επιμέρους δράσεις:

Ομιλίες για διάφορες πτυχές της ζωής των Κωφών, την ιστορία τους και τη Νοηματική Γλώσσα


Εκπαιδευτικά εργαστήρια ενηλίκων και παιδιών

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις


Ψυχαγωγικές δράσεις


Προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις


Workshops


Εκθέσεις


Το DEAFestival για το 2019 έχει την υποστήριξη του Συλλόγου Κωφών Θεσσαλονίκης για την διεξαγωγή του στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο φεστιβάλ Κωφών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο Μέγαρο το 1999. Το περιεχόμενο του φεστιβάλ αποτελούνταν από δράσεις που ήθελαν να δώσουν έμφαση στις δυνατότητες των κωφών ατόμων στον πολιτισμό και την τέχνη, αλλά και στην τοπική κουλτούρα των Ελλήνων κωφών.

Έπειτα επήλθε μία παύση του θεσμού έως το 2016, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για την πραγματοποίηση του 1ου DEAFestival. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2016, 2017 & 2018), κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών το μήνα Σεπτέμβριο, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος – με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής – πραγματοποίησε στην Αθήνα το Φεστιβάλ Κωφών – Βαρήκοων Ατόμων «DEAFestival».


Το 2019 το DEAFestival μετακομίζει βόρεια και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει την αποστολή του που είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία και την κουλτούρα των Κωφών και τη σημασία της Νοηματικής Γλώσσας στη πλήρη ενσωμάτωσή τους στη κοινωνία.

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ