Εκτίναξη τιμών στην ενοικίαση και πώληση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας

Εκτίναξη τιμών στην ενοικίαση και πώληση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια ύφεσης, η αγορά ακινήτων στην Αθήνα γνωρίζει μια πρωτοφανή εκτίναξη τιμών, τόσο στα ενοίκια όσο και στις τιμές πώλησης. 

Η μέση τιμή πώλησης των διαμερισμάτων στο κέντρο εμφανίζει αύξηση 31%, σε βάθος 12μηνου, στα 1.522 ευρώ/τ.μ και διαμορφώνεται σε επίπεδο υψηλότερο των ανατολικών προαστίων της Αθήνας (Παλλήνη, Νέα Μάκρη, Γέρακας, Παιανία Μαραθώνας στα 1.456€/τ.μ). Αύξηση κατά 18,2%, εμφανίζουν και οι τιμές πώλησης στον Πειραιά, με μέσο όρο τα 1.346 ευρώ/τ.μ ενώ στα νότια προάστια η άνοδος αγγίζει το 13,3% στα 2.530 ευρώ/τ.μ.

Όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών που επιμελήθηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos (όπου είναι καταχωρημένες πάνω από 3 εκατομμύρια αγγελίες), σε πανελλαδική κλίμακα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1.474 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7,2%.

Ανάλογος «πληθωρισμός» σημειώνεται και στα ενοίκια, με αύξηση 9,4% στα 6,88 ευρώ/τ.μ, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Στο κέντρο της Αθήνας, η αύξηση αγγίζει το 10,2% στα 9,52 ευρώ/τ.μ., τιμή υψηλότερη και από την αντίστοιχη στα βόρεια προάστια (8,11 ευρώ/τ.μ), εξαιτίας και των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb. Τα υψηλότερα ενοίκια πάντως απαντώνται στα νότια προάστια με μέση τιμή 10,5 ευρώ/τ.μ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων στην Αθήνα έχει τονωθεί ιδιαίτερα από ξένους αγοραστές, που σε μεγάλο βαθμό εκμεταλλεύονται και την σχετικά «φτηνή», ελληνική χρυσή βίζα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά «παράδοξα» στην αγορά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται τιμές αυξημένες ακόμα και κατά 30% από πέρυσι. 

Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», που απευθύνεται σε πολίτες εκτός της Ε.Ε. και μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί πάνω από 4.500 άδειες διαμονής σε επενδυτές εκτός Ε.Ε. που κατέβαλαν τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ως αρχική επένδυση. Το 75% αυτών των επενδυτών στοχεύουν σε ακίνητα εντός του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 94,6% για την αγορά ακινήτων. Αν ο ρυθμός παραμείνει αμείωτος, στο τέλος του έτους είναι πιθανό τα συνολικά κεφάλαια να αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτό στις αρχές της δεκαετίας.

Ελλάδα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν έχω δικό μου ακίνητο και δεν σκοπεύω ούτε να αγοράσω ούτε να πουλήσω τίποτα. Την αγορά ακινήτων δεν την ξέρω καθόλου.Με παραξενέυει όμως το σχόλιο σου. Αν θέλεις, μπορείς να δώσεις εξηγήσεις για το που βασίζεις αυτά που λες; Ευχαριστώ.
Φούσκα(α) κατά τη διάρκεια της κρίσης οι τιμές ουδεποτε έπεσαν αναλογικά της πτώσης του ΑΕΠ(β) οι τιμές ανεβαινουν και λόγω airbnb(γ) οι τιμές ανεβαίνουν και λόγω της επανεκλογής μιας κυβέρνησης μη εχθρικής έναντι της επιχειρηματικότητας.Πτώση Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4-5ετίας τα προβλήματα των τραπεζών κορυφώθηκαν. Η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε μπούρδες περί κανενός σπιτιού στα χέρια τραπεζίτη. Όμως η πραγματική οικονομία δεν λειτουργεί ούτε με συνθήματα ούτε με ευχές. Μόνο με €€€€.Αποτέλεσμα ήταν οι τράπεζες να ξεφορτωθούν όλα τα κόκκινα δάνεια σε funds. Με το νέο έτος, άντε μέχρι άνοιξη, βαρια μεχρι το καλοκαιρι, θα αρχίσουν να λειτουργούν οι εισπρακτικές αυτές.Η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα φέρει πτώση στις τιμές.Επάνοδος.Μετά την πτώση η αγορά θα αρχίσει να ξαναβρίσκει το δρόμο της.Εκτός των ανωτέρω οι τουριστικές ζώνες που έχουν τα δικα τους διεθνή χρηματιστήρια τιμών.
η συγκεκριμένη άνοδος εχει αμεση σχεση με το γεγονος οτι ο κοσμος πλεον μπορει να εκμεταλευτει τα ακινιτα του και να μην τα βλέπει ως βραχνά, ένεκα του Airbnb, που σταματάει την κατρακύλα των ενοικίων σε κάποιες περιοχές, και πιο σημαντικό, η χρυσή βιζα, που μεχρι να καταργηθεί, θα ειναι μια πολυτιμη ένεση ξενου χρηματος στην οικονομια. Τα σπίτια δεν τα αγοράζουν Έλληνες απο επιδοτήσεις, νεοπλουτισμό και κερδη χρηματιστηρίου, αλλα ξένοι με πολλα χρήματα. οι οποιοι ανακαινίζουν και πολλά κτίρια Σίγουρα θα σταθεροποιηθεί η αγορά, αλλα για φούσκα νομιζω ειναι πρώιμο να μιλάμε, εξαλλου, το κεντρο της Αθήνας εχει τα πιο φθηνά ακίνητα σε ευρωπαικη πρωτεύουσα.
Προχθές φίλος που νοικιάζει διαμέρισμα για χρήση γραφείου ήρθε αντιμέτωπος με αύξηση ενοικίου κατά 2500€/ έτος. Η αιτιολογία ήταν "τωρα επιστρέψαμε στην κανονικότητα, η κρίση περασε"...Όλοι ξέρουμε ότι ο Έλληνας ιδιοκτήτης είναι απλά άπληστος.Καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν έχει επί 10 χρόνια ανεργία πάνω από 17%.