Λέκκας: Δεν αδιαφορούμε για τον σεισμό στην Τουρκία - Το ίδιο ρήγμα θα δώσει 7,2 Ρίχτερ ως το 2022

Λέκκας: Δεν αδιαφορούμε για τον σεισμό στην Τουρκία - Το ίδιο ρήγμα θα δώσει 7,2 Ρίχτερ ως το 2022 Facebook Twitter
0

Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη δεν αφήνει αδιάφορη την Ελλάδα, σημείωσε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, προσθέτοντας πως στο ίδιο ρήγμα περιμένουν σεισμό ως 7,2 Ρίχτερ μέχρι το 2022.

«Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν μας αφήνει αδιάφορους γιατί ένας αντίστοιχος σεισμός του 1999 με επίκεντρο 100 νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης ήταν αυτός που δρομολόγησε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είχαμε τον σεισμό στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς στην Αττική», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, μιλώντας στον Σκάι.

Και συνέχισε: «Τότε η παγκόσμια σεισμολογική κοινότητα διαπίστωσε ότι ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας δεν έχει σπάσει τα τελευταία 200 χρόνια. Συνεπώς άρχισαν οι έρευνες για να διαπιστωθεί πότε περίπου θα κάνει την επανάληψή του. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα μαζί με αυτό του Αγίου Φραγκίσκου, είναι τα δύο μόνα ρήγματα που παρουσιάζουν επαναληψιμότητα στην δράση τους».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ρήγμα της Ανατολίας ξεκινά «από την παλαιά Νικομηδεία και εκτείνεται 120χλμ. δυτικά μέσα στον κόλπο του Μαρμαρά και μας αφορά γιατί το ρήγμα αυτό μπαίνει στον ελληνικό χώρο και καταλήγει στον Μαλιακό κόλπο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν σεισμό ως 7,2 Ρίχτερ στο ίδιο ρήγμα. 

«Μέχρι το 2022 περιμένουμε στην Τουρκία έναν σεισμό των 7,2 Ρίχτερ με βάση το μήκος του ρήγματος», είπε ο κ. Λέκκας διευκρινίζοντας ότι ένας τέτοιου μεγέθους σεισμός «είναι 250 φορές πιο ισχυρός από τον σεισμό τον χθεσινό σε επίπεδο ενέργειας».

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM