ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα δεν περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ

Περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα δεν περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ Facebook Twitter
1

Περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα δεν περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ, όχι γιατί το κόστος του ελέγχου θεωρείται υψηλό, αλλά γιατί οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές σ' ένα συνεργείο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου των ιδιοκτητών ΚΤΕΟ. 

Αν αυτά τα στοιχεία ισχύουν, αυτό σημαίνει έμπρακτα ότι το 40% περίπου του συνολικού στόλου των οχημάτων δεν συντηρείται. Και όλα αυτά όταν ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τα 15 έτη.

«Τα 4 στα 10 οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το κόστος που είναι μόλις 50 ευρώ κάθε δύο χρόνια», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Auteco και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας.

Και προσθέτει: «Αυτό που αποτρέπει τον ιδιοκτήτη αυτοκινήτου είναι οι απαραίτητες επισκευές που πρέπει να γίνουν στο συνεργείο για να περάσει ΚΤΕΟ. Άρα σε αυτό το σημείο μπορούμε να πούμε συμπερασματικά ότι το 40% των οχημάτων δεν συντηρείται. Και από αυτά που ελέγχονται στο ΚΤΕΟ περίπου το 7% απορρίπτεται μέσα από τη διεργασία του ελέγχου. Υπάρχει επίσης ένα 60% όπου βγαίνουν δευτερεύουσας σημαντικότητας βλάβες, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια.

Άρα σήμερα λέμε ότι τα 5 στα 10 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν δεν είναι συντηρημένα και από τα 5 που δεν είναι συντηρημένα το ένα επισκευάζεται και περνάει ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα να επανέρχεται στην ασφαλή κυκλοφορία. Το αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον χρήστη, αλλά και για όλους όσοι κινούνται γύρω από αυτό».

Ο ίδιος ωστόσο επιβεβαιώνει ότι «αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του ΚΤΕΟ. Να διασφαλίζει τα μίνιμουμ ποιότητας της οδηγικής ασφάλειας των αυτοκινήτων. Αυτός ο ρόλος θα πρέπει να υποστηρίζεται τόσο από τους ίδιους τους πολίτες, όσο και από την ίδια την πολιτεία. Οι δρόμοι δεν συγχωρούν κάποιο λάθος, ο κόσμος δεν έχει παιδεία».

Όπως λέει, οι σημαντικότερες βλάβες εντοπίζονται στο σύστημα διεύθυνσης των αυτοκινήτων, στο σύστημα πέδησης και στους υπερβολικούς ρύπους, ενώ στους τοπικούς ελέγχους την πρώτη θέση κατέχουν τα φθαρμένα ελαστικά.

Η μεγάλη αύξηση των οχημάτων τα τελευταία χρόνια κάνει τον έλεγχο των αυτοκινήτων απαραίτητο. «Στην Ελλάδα πριν από το 1993 στο σύνολό του ο στόλος των αυτοκινήτων δεν ξεπερνούσε τα 3-3,5 εκατομμύρια οχήματα. Σύντομα υπήρξε ταχύτατη αύξηση του στόλου και έτσι το 2005 έχουμε πάνω από 8 εκατ. κυκλοφορούντα οχήματα. Η ανάπτυξη της αγοράς έγινε άναρχα και χωρίς την ανάλογη παιδεία με αποτέλεσμα η χώρα μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα σε όλη την Ευρώπη -με πάρα πολλούς νεκρούς, παραπληγικούς και ανάπηρους και με συνολικό κόστος οδικής ασφάλειας κοντά στο 10% του ΑΕΠ ετησίως».

Ο κ. Βήκας εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοκίνησης στην έλλειψη οδηγικής παιδείας. «Δυστυχώς το ΚΤΕΟ ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Όλα είναι έλλειψη παιδείας. Ακόμη και οι υπουργοί δεν είχαν την κατάλληλη παιδεία ούτε και την πρόθεση να ασχοληθούν με το ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να "απασχολείς" το 10% του ΑΕΠ και να μην λαμβάνονται ανάλογα μέτρα. Ένα από αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι η νόμιμη κυκλοφορία των οχημάτων. Ό,τι ορίζει ο ΚΟΚ θα πρέπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια. Από τη στιγμή που ο οδηγός πήρε την απόφαση να έχει αυτοκίνητο, θα πρέπει να το θέτει σε κυκλοφορία κάτω από τους κανόνες που ορίζονται από την Πολιτεία και όχι με τους κανόνες που εξυπηρετούν τον καθένα», αναφέρει.

Σχετικά με τη λύση του προβλήματος ο κ. Βήκας θεωρεί ότι «τα πρόστιμα στην Ελλάδα δεν φέρνουν αποτελέσματα. Ο Έλληνας πάντα θα βρίσκει το "παραθυράκι" να αποφεύγει τα πρόστιμα, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός να εισπράξει τα πρόστιμα. Από το σύνολο των παραβάσεων που εντοπίζει η Τροχαία, το θέμα των ΚΤΕΟ αφορά μόλις το 4%. Το κράτος είναι πλήρως αδιάφορο όσον αφορά το κομμάτι της οδικής ασφάλειας. Σήμερα όλοι πηγαίνουν στο ΚΤΕΟ για να πάρουν το "χαρτί". Είναι λάθος αυτό που γίνεται, αλλά δυστυχώς, όπως είπαμε, όλα είναι θέμα παιδείας. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για την ασφάλειά του. Θα πρέπει να καταλάβει ότι το "χαρτί" είναι μόνο το μέσο επικοινωνίας».

Όσο για την συνέχεια; «Περιμένουμε εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή όλοι ασχολούνται με το θέμα των χιλιομέτρων και την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το εξωτερικό. Για πρώτη φορά βάσει αυτής της νομοθεσίας θα δίνεται η δυνατότητα στα ΚΤΕΟ να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως προς τα στοιχεία που αφορούν τα χιλιόμετρα που είχαν καταγραφεί στα προηγούμενα ΚΤΕΟ. Έτσι θα υπάρχει όλη η γνώση στον πολίτη για το αν υπάρχει ανακολουθία των χιλιομέτρων όπως αυτή καταγράφηκε στον προηγούμενο έλεγχο εντός της ελληνικής επικράτειας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  

Ελλάδα
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πάνω από 8.000.000 οχήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 1.500.000 δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ . Ποσοστό 40 %... Αυτά τα οχήματα δεν συντηρούνται κιόλας καθόλου, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι άριστα συντηρημένα.Αν η ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στα (ιδιωτικά πλέον, μην το ξεχνάμε αυτό) ΚΤΕΟ, είναι παρόμοια με τις γνώσεις που έχουν οι υπεύθυνοι σε αυτά στην απλή αριθμητική και στην απλή λογική, τότε καλύτερα να τα καταργήσουμε εντελώς.