Ξεκίνησε και στην Ελλάδα ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός Wiki Loves Monuments της Wikipedia, που διεξάγεται για τέταρτη φορά στη χώρα μας.

 

Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες φωτογραφίζουν ιστορικά μνημεία και κάνουν τις φωτογραφίες τους διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση στη Wikipedia και όχι μόνο, ανεβάζοντάς τις στο αποθετήριο Wikimedia Commons. Ο διαγωνισμός, που από το 2016 διοργανώνεται και στη χώρα μας, πραγματοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

 

Στόχος είναι το ευρύ κοινό, οι αναγνώστες και χρήστες της Wikipedia, φωτογράφοι, χομπίστες κ.α. να τραβήξουν φωτογραφίες από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις «ανεβάσουν» στο Wikimedia Commons για χρήση στη Wikipedia.

 

Στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού το 2016, 2017 και 2018 συμμετείχαν 8.326 φωτογραφίες από περισσότερους από 500 συμμετέχοντες. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις φωτογραφίες ήδη εικονογραφεί λήμματα της Βικιπαίδειας.

 

Το Wiki Loves Monuments στην Ελλάδα διεξάγεται υπό την επίβλεψη της ομάδας Wikimedia Community User Group Greece και με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Wikimedia Foundation.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο https://wlm.wikimedia.gr