Απόφαση «σταθμός» του ΚΑΣ για το Ελληνικό με στόχο να ξεμπλοκάρει η επένδυση

Απόφαση «σταθμός» του ΚΑΣ για το Ελληνικό με στόχο να ξεμπλοκάρει η επένδυση Facebook Twitter
0

Ανοίγει ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, με στόχο την επιτάχυνση της επένδυσης, μετά την αποψινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)

Τι αποφασίστηκε

Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν να απαλείψουν από την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, τον όρο που προβλέπει ότι κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων, θα πρέπει να ελέγχεται από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. 

Το ΚΑΣ συντάσσεται πρακτικά με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ αφού, σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι αρμόδιο και για τον έλεγχο του περιβάλλοντος και επομένως ο σχετικός όρος ήταν καταχρηστικός.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προβλέπει πως ο επενδυτής θα πρέπει πλέον να υποβάλει αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες μόνο για παρεμβάσεις εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και σε ζώνη 20 μέτρων γύρω από αυτούς και όχι για όλη την έκταση του Ελληνικού.

Το ΚΑΣ συμφώνησε πως όλες οι αρχαιότητες, αυτές που έχουν εντοπισθεί και όσες θα εντοπιστούν, προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί για το Ελληνικό, προβλέποντας παρακολούθηση εκσκαφών από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων και έλεγχο των σχεδίων, εφόσον τα κτίρια που θα ανεγερθούν βρίσκονται στους κηρυγμένους χώρους του Αγίου Κοσμά και των δήμων Αλίμου και Ελληνικού.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΚΑΣ, ο αδόμητος χώρος γύρω από τον περίβολο του ταφικού μνημείου θα πρέπει να έχει ακτίνα 20 μέτρα. 

Αύριο συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που επίσης θα συζητήσει το θέμα καθώς για την νέα υπουργική απόφαση απαιτούνται οι γνωμοδοτήσεις των σχετικών συμβουλίων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM