H κυβέρνηση εξετάζει βαρύτερες ποινές για εμπρησμούς και μπαχαλάκηδες - Κακούργημα οι μολότοφ

H κυβέρνηση εξετάζει βαρύτερες ποινές για εμπρησμούς και μπαχαλάκηδες - Κακούργημα οι μολότοφ Facebook Twitter
8

Αλλαγές με βαρύτερες ποινές για σειρά αδικημάτων εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο προσανατολίζεται σε πιο αυστηρή τιμωρία για εμπρηστές ενώ φαίνεται πως μελετά  επαναφορά του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ σε κακούργημα, από πλημμέλημα που ισχύει σήμερα.

Το πλάνο που εξετάζεται και τις αλλαγές έφερε στο φως η εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως το μικροσκόπιο έχουν μπει η επανεξέταση της νομοθεσίας για πυρκαγιές και εμπρησμούς, η επαναφορά του άρθρου που σχετίζεται με τις επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως και ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε εφοριακούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επαναφορά του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών υλών (όπως οι μολότοφ) σε κακουργηματική μορφή, όπως επίσης και η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, το οποίο με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα.Τέλος αναμένονται και αλλαγές στις ποινές για κάθε λογής παρεμβάσεις που στόχο έχουν την παρεμπόδιση καθηκόντων δημοσίων αλλά και ιδιωτικών υπαλλήλων, όπως αυτές που πραγματοποιεί ο Ρουβίκωνας.

Κακούργημα οι μολότοφ

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που θα εξεταστούν από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα είναι το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ). Με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα, η παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να αλλάξει το καθεστώς αυτό και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται και να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και να επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Ειδικά το αδίκημα της παρασκευής, το οποίο συνδέεται και με την τέλεση άλλων αδικημάτων, που αφορούν καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας ή ακόμη και εμπρησμούς  η κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυστηροποιηθεί και να λάβει η τέλεση κακουργηματική μορφή.

Αλλαγές στη νομοθεσία για πυρκαγιές

 

Με την έναρξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διεργασίες για τις όποιες βελτιώσεις μπορεί να φέρει η ισχύουσα νομοθεσία για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πρόκληση πυρκαγιών και τους εμπρησμούς. Σε πρώτη φάση, σκοπός είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς μπορεί να αλλάξει προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης ώστε να καταστεί σαφές ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει ανοχή στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων.

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
για την πρόκληση σωματικών βλαβών η νομοθεσία πρέπει να γίνει αυστηρότερη για όλους όχι μόνο όταν αφορά σε εφοριακούς. Πολλοί έχοχχυν ξεφύγει και σηκώνουν χέρι για πλάκα
Ευγε! Καλο για αρχη. Χρειαζονται παντως πολλες συντονισμενες νομοθετικες ενεργειες και αυστηροτερη εφαρμογη των υπαρχοντων νομων σε ολους τους εφαπτομενους τομεις (βανδαλισμοι, ασυλο, γκραφιτι, καταληψεις, και τωρα τελευταια και λαθρεμποριο ναρκωτικων και βιασμοι) για να «ξεβρωμισει» το κεντρο. Και σιγα σιγα μια zero tolerance προσεγγιση απο ολους τους φορεις (αστυνομια, δικαιοσυνη, δημος) για να ειναι το αποτελεσμα διαρκες
και καμια υδροφόρα που έχουμε να δούμε από την εποχή του Κακλαμάνη. Βρωμάει κάτουρο και σαπίλα ολούθεΚαι τα παρκαρισμένα τροχοφόρα στα πεζοδρόμια
Κάποιοι θυμούνται νεκρούς από μολότοφ ή έχουν πρόβλημα με τα "παραδοσιακά επεισόδια" και την "πεζοδρομιακή βία".Κοίτα να δεις που κόντεψα να πιστέψω κι εγώ ότι η μολότοφ είναι μια στρακαστρούκα. Κάτι σαν τα βεγγαλικά στην ανάσταση.