Κως: Αντιδράσεις για τις οθόνες προειδοποίησης τσουνάμι - Τι λέει ο καθηγητής Λέκκας

Κως: Αντιδράσεις για τις οθόνες προειδοποίησης τσουνάμι - Τι λέει ο καθηγητής Λέκκας Facebook Twitter
3

Οθόνες που προειδοποιούν για τσουνάμι έχουν τοποθετηθεί στην Κω στo πλαίσιo πιλοτικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

To αποτέλεσμα είναι να έχουν προκληθούν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά επιχειρηματιών και ξενοδόχων που θεωρούν πως το γεγονός αυτό πλήττει τον τουρισμό του νησιού.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού φορέα έρευνας, ενώ η Κως είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία εγκαθίσταται το εν λόγω σύστημα μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στο νησί το καλοκαίρι 2017, όπου προκλήθηκε τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, απαντώντας στις ενστάσεις των ξενοδόχων, υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από χαλί, γιατί αυτό κοστίζει ζωές. Μιλώντας στο OPEN, τονίζει μάλιστα ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ύψος του τσουνάμι στις επιπτώσεις. «Η τρωτότητα των συστημάτων είναι τέτοια που είναι ανεξάρτητη του ύψους του κύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει να υπάρχει προειδοποίηση επί του επικείμενου συμβάντος.

Ως παράδειγμα έφερε το τσουνάμι στην Ινδονησία, λέγοντας ότι το ύψος του κύματος μπορεί να ήταν δύο μέτρα, αλλά οι απώλειες ήταν μεγάλες ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σύστημα προειδοποίησης.

Ακόμη, τόνισε ότι «σε όλη την Ιαπωνία υπάρχουν ανάλογα συστήματα - πολύ πιο εξελιγμένα - σε 1.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής με προειδοποιητικά για τσουνάμι και εμείς έχουμε ενδοιασμό για το αν θα πρέπει να τοποθετηθούν». «Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε ως κοινωνία», πρόσθεσε.

 
Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
"To αποτέλεσμα είναι να έχουν προκληθεί αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά επιχειρηματιών και ξενοδόχων που θεωρούν πως το γεγονός αυτό πλήττει τον τουρισμό του νησιού." Πηγή: www.lifo.grΑντί να λένε οι επιχειρηματίες στους πελάτες τους ευθαρσώς "το νησί μας - που ενδεχομένως θα επηρεαστεί από τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού - διαθέτει σύστημα άμεσης προειδοποίησης και άρα, μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς", διαμαρτύρονται για τις οθόνες προειδοποίησης για τσουνάμι !!!Καλά λέει βέβαια ο Λέκκας ότι "δεν θα πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί".Όμως, Μεσαίωνας κυριολεκτικά και αποφυγή αποδοχής ευθύνης ενήλικου και ενημερωμένου πολίτη !Και από την άλλη, αν - ό μη γένοιτο - θρηνούσαμε θύματα τουρίστες και ντόπιους από τσουνάμι, 100 % ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΩΡΥΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ "ΚΡΑΤΟΥΣ" ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ !!!Και να πληρώσει συνεπώς "το κράτος" - δλδ ΟΛΟΙ εμείς - για την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ! Νομίζω πρέπει "το κράτος" να θέσει τους επιχειρηματίες και τους φορείς τους έναντι των ΝΟΜΙΚΩΝ ευθυνών τους.Γιατί, εδώ δεν πρόκειται για απρόβλεπτη και ξαφνική συμφορά, αλλά για ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.Ας υπογράψουν ότι - σε περίπτωση απώλειας ζωών και υλικών καταστροφών από τσουνάμι - το κόστος θα αναληφθει αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία της Κω.Δεν γίνεται να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας.
Εξαιρετικά ακαλαίσθητες οι οθόνες για το τοπίο του νησιού. Ο καθένας βάζει και κάνει ο,τι του καπνίζει με τον δημόσιο χώρο.Αν θέλανε να πάρουν λεφτά, ας κάνανε τουλάχιστον κάτι πιο διακριτικό ή έστω ας έβρισκαν μία πιο αρμονική με το τοπίο λύση.