Ένας χάρτης της Google με παραλίες της Ελλάδας που εμφανίστηκαν μέδουσες (τσούχτρες), διευκολύνει τους λουόμενους εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

 

Σύμφωνα με τον χάρτη που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το Ελληνικό Κέντρο Βιοποικιλότητας, τσούχτρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, τον Αύγουστο, στις εξής οχτώ παραλίες: Αυλάκι στον Πόρτο Ράφτη, Κανταρέ στην Κόρινθο, στην Άναυρο, στη Λύρη και στα Κριθάρια Μαγνησίας, στην παραλία Νέοι Πόροι Πιερίας, στην Επανομή και στα Πυργαδίκια Χαλικιδικής.

 

 

 

 

 

Όπως σημειώνει πάντως ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην Ελλάδα δεν ζουν θανατηφόρες μέδουσες και στις θάλασσες της χώρας θα συναντήσει κανείς μέδουσες που, στην χειρότερη περίπτωση, αν μας τσιμπήσουν θα μας αφήσουν σημάδι, ενώ πάρα πολλά είδη είναι εντελώς ακίνδυνα και ακόμα και αν μας αγγίξουν δεν θα αισθανθούμε κάτι. Εξαιρούνται όσοι είναι αλλεργικοί στις τσούχτρες που, σε περίπτωση τσιμπήματος, θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως βοήθεια.

 

 

 

 

  

Τι κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει τσούχτρα

Σοβαρό θεωρείται το τσίμπημα όταν τα πλοκάμια της μέδουσας έχουν αγγίξει - έστω και στιγμιαία - πάνω από τη μισή επιφάνεια του χεριού ή του ποδιού. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητούμε ιατρική βοήθεια. 

 

Για τα πιο ήπια τσιμπήματα, πλένουμε το σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό, για να εξουδετερώσουμε τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα. Συνίσταται επίσης πλύση με ξύδι ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας. Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε το σημείο με ζεστό νερό, προτιμήστε κρύα επιθέματα. Σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κρέμες υδροκορτιζόνης ή αλοιφές με αντιισταμινική δράση, για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr