ΕΟΔΥ: Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΕΟΔΥ: Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου Facebook Twitter
Eurokinissi - Φωτογραφεία Αρχείου
0

Δύο ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών, πέθαναν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και σήμερα 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη. Από τους 25 ασθενείς, 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.

Πώς μεταδίδεται ο ιός 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα προφύλαξης 

 

Με στόχο την προφύλαξή από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.


Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό. Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ