Δολοφονία Σούζαν Ίτον: «Η Κρήτη παλεύει με την ντροπή», γράφει ο Guardian

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: «Η Κρήτη παλεύει με την ντροπή», γράφει ο Guardian Facebook Twitter
4

Εκτενές δημοσίευμα για τον βιασμό και τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Το δημοσίευμα, το οποίο έχει τίτλο «Η Κρήτη παλεύει με την ντροπή μετά τον βιασμό και τον φόνο Αμερικανίδας επιστήμονα», φιλοξενεί δηλώσεις του δικηγόρου του Ιωάννη Παρασκάκη, του 27χρονου δράστη ο οποίος έχει ομολογήσει το έγκλημα. «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αίσθημα ντροπής και ενοχής» λέει ο δικηγόρος Παντελής Ζέλιος. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το πτώμα, παρατημένο παρατημένο και διαλυμένο στον πάτο ενός φρεατίου εξαερισμού  έχει συγκλονίσει τους περήφανους νησιώτες, λέει. «Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν υπεύθυνοι. Τους υπενθυμίζω συνεχώς πως κάθε κοινωνία έχει καλά άτομα και κακά άτομα. 

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: «Η Κρήτη παλεύει με την ντροπή», γράφει ο Guardian Facebook Twitter

Το δημοσίευμα έχει εκτενείς αναφορές στις συνθήκες του θανάτου της Σούζαν Ίτον. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Σούζαν Ίτον «αφοσιωμένη αθλήτρια» και προσθέτει πως είχε μαύρη ζώνη στο τάε κβο ντο, αλλά και ότι προφανώς οι δυνατότητες αντίστασής της κάμφθηκαν μετά το διπλό χτύπημα με το αυτοκίνητο του Παρασκάκη.

«Τόσο ενώπιον του ανακριτή όσο και σε εμένα ο δράστης δήλωσε επανειλημμένα ότι το κίνητρό του ήταν η επιθυμία να κάνει σεξ. Φαίνεται ότι η Ίτον χτυπήθηκε στο κεφάλι από τον μεταλλικό προφυλακτήρα και πιθανόν να είχε υποστεί διάσειση όταν την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ του αμαξιού, αν και ακόμα διεξάγονται έρευνες σχετικά με το τι συνέβη», αναφέρει ο δικηγόρος.

Ο Guardian αναφέρει πως πολλοί δικηγόροι στην Κρήτη αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του Παρασκάκη. Ο Ζέλιος λέει πως ανέλαβε την υπόθεση ύστερα από παράκληση της οικογένειας του δράστη και επειδή ήταν ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία στη Δικαιοσύνη. 

«Συμφώνησα υπό τον όρο να μην προσπαθήσω να υπερασπιστώ τέτοιες πράξεις και επίσης πως ο δράστης θα εξεταστεί από ψυχίατρο. Για να υπάρξει τιμωρία ένας κατηγορούμενος πρέπει να έχει έχει δικηγόρο. Aυτό λένε οι νόμοι και το σύνταγμα της χώρας μας» 

Στο κείμενο του Guardian γίνεται αναφορά και στην επιστολή που έστειλε ο πατέρας του Παρασκάκη στα τοπικά ΜΜΕ. Ο πατέρας, δεσμεύθηκε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του προσευχόμενος για την «ψυχή της Ίτον. Ως άνθρωπος και ως ιερέας, σε πλήρη αρμονία με το κοινό αίσθημα, είμαι συγκλονισμένος από τον ειδεχθή τρόπο που ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του. Ακόμα περισσότερο όταν ο δράστης ενός τέτοιου εγκλήματος είναι το παιδί μου»

Στο ίδιο γράμμα ο πατέρας του δράστη ζητάει να μην υπάρξει κατακραυγή κατά των μικρών παιδιών του δράστη. «Ως πατέρας δεν μπορώ να μη σταθώ δίπλα στο παιδί μου ακόμα και όταν έχει κάνει ένα τέτοιο έγκλημα» γράφει ζητώντας συγγνώμη από τους συγχωριανούς του, τους άλλους Κρητικούς και την «παγκόσμια κοινή γνώμη». 

«Επίσης εκλιπαρώ εσάς: H γυναίκα του δράστη και τα μικρά παιδιά τους δεν έχουν καμιά ευθύνη για όσα έγιναν. Τώρα είναι η ώρα της ελληνικής δικαιοσύνης. Όπως η οικογένεια της Σούζαν, η ζωή της οποία χάθηκε τόσο άδικα, έτσι και εμείς από δω και μπρος θα πεθαίνουμε συναισθηματικά και ηθικά κάθε μέρα», καταλήγει. 

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ