ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους: Πού απαγορεύεται το κάπνισμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται

Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους: Πού απαγορεύεται το κάπνισμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται Facebook Twitter
20

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα άρθρα του νόμου θα εφαρμοστούν πλήρως. 

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα

Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, με τον αντικαπνιστικό νόμο κόβεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα. Αναλυτικά το κάπνισμα απαγορεύεται:

-σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος

-σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις

-στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων
-σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης

Παράλληλα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών με τσουχτερά πρόστιμα για τους οδηγούς και αφαίρεση της άδειας. 

Τι πρόστιμα θα επιβάλλονται

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, κατά παράβαση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή στη διάπραξη του αδικήματος. 

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας χώρων που απαγορεύεται το κάπνισμα, ο οποίος θα ανέχεται τις παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα από το αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Τέλος, από τους οδηγούς των οχημάτων θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για ένα μήνα ακόμα και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά κάποιος άλλος από τους επιβαίνοντες. 

Ελλάδα
20

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Καλά να μας κάνουν μπας και το κόψουμε γενικώς (μιλώ και για τον εαυτό μου μιας και είμαι μανιώδης καπνίστρια εδω και χρόνια).Θα έπρεπε να απαγορευτεί η πώληση του και στα περίπτερα!
Για να δούμε.. με κυβέρνηση, δήμους και περιφέρειες όλα δικά τους, δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία.Εδώ θα είμαστε σε κανένα χρόνο να κρίνουμε τα αποτελέσματα.
καθε μερα θα παιρνω 10 τηλεφωνα για καπνισμα. θα σας λιανισω ολους. Δε γινεται να πηγαινω σε καφε χειμωνα και να μου εχεις το ντουμανι διπλα μου και να μη μπορω να παρω ανασα.
Αυτό ακριβώς! Μαζί σου κι εγώ,δεν παλευεται πλέον η κατάσταση. Να ρωτάω που είναι ο χώρος για μη καπνιστες και να λαμβάνω την ειρωνική απάντηση εεεε...δεν έχουμε, όλοι καπνίζουν..να τολμάω να αναφέρω ότι είναι υποχρεωτικό να έχουν χώρο για μη καπνιστές και να εισπράττω ένα ακόμα πιο ειρωνικό βλέμμα..
Μακάρι να απαγορευτεί. Έστω και σταδιακά. Έχει καταντήσει αηδία πια να θες να πιεις καφέ ή να πας να φας και να καπνίζει ο άλλος δίπλα σου φυσοντας τον καπνό σχεδόν στα μούτρα σου παρόλο που έχει ταμπέλα που αναγράφει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα.
Σωστός είναι ο περιορισμός του καπνίσματος, αλλά, αλλά...Έχει να πέσει πολύ ξύλο.....και όσο αφορά τα κέντρα διασκέδασης και τα καφέ όπου ο... νταλκάς (ειδικά εδώ), το ποτάκι και το καφεδάκι το μερακλίδικο συνοδεύονται κατά μεγάλο ποσοστό από ένα τσιγαράκι, θα δουν τα έσοδα τους να πέφτουν κατακόρυφα. Όπως είχε γίνει και κατά την αρχική εφαρμογή του νόμου, που τελικά, στην πράξη δεν ίσχυσε, σχεδόν πουθενά όσο αφορά τα κέντρα ψυχαγωγίας και εστίασης.
Ναι έχει να πέσει αλλά κάθε αλλαγή θέλει τον χρόνο του. Στο εξωτερικό πως το έχουν καταφέρει; Ναι τα έσοδα θα πέσουν στην αρχή αλλά τι θα κάνει ο καπνιστής; Θα πεθάνει μέσα στο σπίτι καπνίζοντας; Θα συμβιβαστεί.
Πίστεψέ με, είναι μεγάλη κουβέντα το γιατί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι νόμοι τηρούνται από τους πολίτες και το ίδιο το κράτος τους με, σχεδόν, ολική ανταποδοτικότητα προς και από προς τους πολίτες τους. Ουσιαστικά αφορά την γενικότερη, συλλογική και ατομική παιδεία, νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία.Κάτι που δεν συνέβαινε και δεν συμβαίνει στη χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς είναι θέμα κουλούρας και βαθιών, χρόνιων, σύνθετων, νοσογόνων νοοτροπιών. Ορισμένων δικαιολογημένων και άλλων όχι.
Δεν έχω ψηφίσει ποτέ Ν.Δ. αλλά αν καταφέρει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός στο Ελλαδιστάν, δηλώνω ότι στις επόμενες εκλογές έχει την ψήφο μου!
Οκ.... Απο ποιους θα επιβαλλεται ο παλιος πλεον νομος, που δεν ειχε επιβαλλει ποτε η ΝΔ, ουτε ο Συριζα, πως θα γινονται καταγγελιες κ ποσες ωρες θα περιμενουμε να ερθουν οι υπευθυνοι για να μοιρασουν προστιμα;
Μπηκε στo Toyota Land Cruise για να επιστρεψει απο το γραφειο στο Ν.Ηρακλειο στο σπιτι στην Αγ. Παρασκευη. Σκεφτηκε την δεξια που ηρθε τους προσφυγες που βαζανιζονται, τους αδυνατους που ειναι κοινωνικα αποκλεισμένοι, την οικολογια που θα θαφτει στα υπερκερδη, σκεφτηκε την καταπιεση και το αστυνομικο κρατος που θα καταργησει το τσιγαρο απο ελευθερη επιλογη και θα το κανει παρανομο σε δημοσιους χωρους, τον Κορυδαλλο που ειναι στην Β Πειραια και οχι στην Δ.Αττικη οπως τον εχουν διαβεβαιωσει.Δεν εχει σκεφτει ποτε ότι το τετραλιτρο Land Cruiser καιει 30 λιτρα στα 100χλμ, οτι το τσιγαρο του δημιουργει κοινωνικο αποκλεισμο σε εγκυους και ανθρωπους με ειδικες αναγκες και οτι ουτε που ξερει που πεφτει ο Κορυδαλλος.Ειναι περηφανος ελληνας αριστερος.
Για τρικυκλα τα γνωστα παντως - καλο θα ειναι να ανατρεξεις στους νεογκοτζαμανηδες των Ρουβικωνων κλπ. Αυτοι μειναν μονο απο την παραδοση παρακρατους.
Με τρίκυκλο κυκλοφορεί μόνο ο Φελέκης. Ιστορικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής.Όντως αγνό στοιχείο. Αλίμονο στα παιδάκια που κατεβαίνουν με ταξί από τα βόρεια για να πάνε στην πορεία. Και τραγουδάνε:https://www.youtube.com/watch?v=616DvZsvnsg