Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΡΤ και ΑΠΕ: «Υπαγόρευαν τηλεφωνικά ειδήσεις»

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΡΤ και ΑΠΕ: «Υπαγόρευαν τηλεφωνικά ειδήσεις» Facebook Twitter
EUROKINISSI
6

Βαρύτατες, δημόσιες καταγγελίες για περιστατικά κομματικού ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκαναν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Αυγερινός και Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης.

«Ποτέ δεν είχε πέσει το Πρακτορείο τόσο χαμηλά σε κομματικό έλεγχο των ειδήσεων, σε απόκρυψη, κατασκευή ή αλλοίωσή τους κατά πώς βόλευε το τότε κυβερνητικό αφήγημα», σχολιάζει ο Θανάσης Αυγερινός, επί σειρά ετών ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Μόσχα.

Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγής» όπου η εφημερίδα συνέκρινε την νέα κυβέρνηση με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας κάνοντας λόγο για πλήρη έλεγχο του Μαξίμου σε ΕΡΤ και ΑΠΕ, οι δυο δημοσιογράφοι καταγγέλλουν περιστατικά και καταστάσεις κομματικού ελέγχου. 

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Αυγερινός καταγγέλλει ότι τον απέλυσαν για να προσλάβουν κάποιον «κομματικό εκλεκτό», ο οποίος, όπως γράφει ο δημοσιογράφος, δεν έχει γράψει από το 2015 πάνω από 10-20 κείμενα. «Ποτέ δεν είχε πέσει το Πρακτορείο τόσο χαμηλά σε κομματικό έλεγχο των ειδήσεων, σε απόκρυψη, κατασκευή ή αλλοίωσή τους κατά πώς βόλευε το τότε κυβερνητικό αφήγημα» γράφει χαρακτηριστικά. 

Συγκεκριμένα ο Θανάσης Αυγερινός αναφέρει: «Στα οκτώ και πλέον χρόνια, που εργάστηκα ως ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Μόσχα μέχρι να απολυθώ από τον Μ.Ψύλο το 2015, ποτέ δεν είχε πέσει το Πρακτορείο τόσο χαμηλά σε κομματικό έλεγχο των ειδήσεων, σε απόκρυψη, κατασκευή ή αλλοίωσή τους κατά πώς βόλευε το τότε κυβερνητικό αφήγημα. Λίγους μήνες μετά την απόλυσή μου ο Ψύλος διαπίστευσε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον κομματικό εκλεκτό, που παραμένει ως και σήμερα διαπιστευμένος, χωρίς να έχει γράψει πάνω από 10-20 ανταποκρίσεις στη ροή του Πρακτορείου όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια!»

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΡΤ και ΑΠΕ: «Υπαγόρευαν τηλεφωνικά ειδήσεις» Facebook Twitter

Τετράδης: Υπαγόρευαν τις ειδήσεις τηλεφωνικά σε ΑΠΕ και ΕΡΤ

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης σχολιάζει ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια οι δημοσιογράφοι σε ΑΠΕ και ΕΡΤ «υπέστησαν την πιο φασιστική ποδηγέτηση από τον Νίκο Παππά, alter ego του τέως πρωθυπουργού».

Σε άρθρο του με τίτλο «Υπαγόρευαν τις ειδήσεις τηλεφωνικά σε ΑΠΕ και ΕΡΤ!», ο κ. Τετράδης σχολιάζει πως «οι άνθρωποι που υπαγόρευαν από το τηλέφωνο στους δημοσιογράφους τι να γράφουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην ΕΡΤ τα τελευταία 4,5 χρόνια έχουν το θράσος να μιλάνε για Βόρεια Κορέα που επιβάλλεται στον τομέα της ενημέρωσης».

Εξαπολύοντας επίθεση την εφημερίδα Αυγή, καθώς και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση τους στην ένταξη του ΑΠΕ και της ΕΡΤ στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Τετράδης σχολιάζει πως «η υποκρισία περισσεύει» για δύο λόγους:

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΡΤ και ΑΠΕ: «Υπαγόρευαν τηλεφωνικά ειδήσεις» Facebook Twitter

«Πρώτον, γιατί με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, σαν εκείνα της περιόδου 2000-2008, τα δύο αυτά κρατικά Μέσα λειτουργούσαν υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου. Περισσότερο σαν φερέφωνα της κυβέρνησης παρά σαν ανεξάρτητα ειδησεογραφικά Μέσα. Με αποκορύφωμα την 5ετία 2015- 2019, που και τα δύο Μέσα υπέστησαν την πιο φασιστική ποδηγέτηση από τον Νίκο Παππά, alter ego του τέως πρωθυπουργού», όπως υποστηρίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες δεν ξέρουν ότι την περίοδο 2000-2008 οι διευθυντές των δύο Μέσων έκλειναν το τηλέφωνο σε υπουργούς που έπαιρναν για να διαμαρτυρηθούν ή για να ζητήσουν μια υπέρβαση! Και οι πολίτες δεν ξέρουν ότι την περίοδο Νίκου Παππά οι γκαουλάιτερ της κυβέρνησης ΥΠΑΓΟΡΕΥΑΝ τις ειδήσεις όπως τις ήθελαν να μεταδοθούν στους δημοσιογράφους! Ακριβώς όπως ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ γινόταν».

«Ακόμα και την εποχή του Βαγγέλη Μπίστικα επί κυβέρνησης Κ Καραμανλή και επί Άγγελου Στάγγου και Γιώργου Ρωμαίου μετά το 1998 οι διευθυντές ήταν διευθυντές και όχι τσουτσέκια της κυβέρνησης όπως επί της τελευταίας πρώτης φοράς φασιστεράς. Κι αυτό μπορεί να το βεβαιώσει καθένας από τους εκατοντάδες ευσυνείδητους δημοσιογράφους που εργάστηκαν στο ΑΠΕ και στην ΕΡΤ. Επειδή εδώ ήμασταν και ξέρουμε (...) Αλλά, και οι δημοσιογράφοι έχουν τεράστια ευθύνη για όλη αυτή την κατάντια. Και των περιόδων του παρελθόντος, που η καθημερινή παρέμβαση ήταν κανόνας, αν και σε πιο ήπιους τόνους από το φασιστικό παρακράτος Παππά. Έχουν ευθύνη και συλλογικά σαν όργανα του ΑΠΕ και της ΕΡΤ και συνδικαλιστικά σαν μέλη των Ενώσεων Συντακτών», σημειώνει ο κ. Τετράδης.

Και καταλήγει: «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ δημόσιων Μέσων και κυβερνητικών Μέσων. Τα δημόσια Μέσα ανήκουν σε όλο το λαό. Η ανεξάρτητη επαγγελματική πολυφωνία τους εξασφαλίζει την αντιπροσώπευση όλων των απόψεων και των οπτικών γωνιών. Τα κυβερνητικά Μέσα ανήκουν μόνο στο κόμμα που κυβερνάει. Και μοιάζουν με τα κομματικά Μέσα, που ανήκουν μόνο στους οπαδούς τους. Όπου δεν υπάρχουν ειδήσεις. Υπάρχουν οι οπαδικές παρωπίδες μιάς φανατικής οπτικής. Όπως στη Βόρεια Κορέα. Ή στην «Αυγή» της τελευταίας 5ετίας για παράδειγμα».

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Εδώ δεν έχει αλληλέγγυους;Καμιά "δραση" του Ρουβίκωνα; Κάτι; ο κος Ψαρας δεν θα γραψει καποιο πυρινο αρθρο; Μια συμπαράσταση για την παραβίαση της πάλαι ποτέ ιερής και απαραβίαστης ελευθεροτυπίας;
Όλοι οι πολίτες το καταλαβαίναμε ότι υπήρχε "καθοδήγηση".ΚΑΙ για αυτό, λέγαμε "τίποτε δεν άλλαξε" με την ΠΦΑ.Και σωστά υπονοείται, η ΕΣΗΕΑ απούσα...Αντίθετα, ο γνωστός "μνημειακός" πρόεδρος της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, "έδιωξε" την αξιοπρεπή δημοσιογράφο της πρωϊνής ζώνης 06.00'-08.00', γιατί "πολλά τους τα 'κανε" (...). Και από τότε την ψάχνουνε.Όταν ο συνδικαλισμός έχει ξεχάσει γιατί είναι θεσμοθετημένος και γίνεται "υπάλληλος".
Διαφωνω, θα ηταν αστειο αν δεν ηταν τοσο τραγικο. Οι τυποι εκαναν τσιφλικι τους το κρατος με σκοπο την κομματικη προπαγανδα και το βολεμα κολλητων.